Je wilt een (hybride) warmtepomp installeren. Goed bezig. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp. Met binnenunit én buitenunit of juist één van de twee. Een (hybride) warmtepomp kiezen die past bij jouw situatie, is erg belangrijk. Wij helpen je graag op weg.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Ze verschillen op basis van hun werking, energiebron en de manier waarop ze warmte genereren en verspreiden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een bodem-water, water-water, lucht-water en lucht-lucht warmtepomp. Deze warmtepompen kunnen zowel hybride als volledig elektrisch (all electric) zijn. Ook zijn er warmtepompen met één binnenunit en één buitenunit, met één van de twee of juist met meerdere units.

Werking

All electric warmtepomp

All electric warmtepompen werken volledig op elektriciteit. Ze zijn ideaal voor huizen die volledig van het gas af willen. Een all electric warmtepomp kan zowel je huis verwarmen als voorzien van warm tapwater.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gebruikt dus een combinatie van gas (van de cv-ketel) en elektriciteit (van de warmtepomp) om je huis te verwarmen. Een volledig elektrische warmtepomp levert soms niet genoeg warmte, bijvoorbeeld bij extreem lage temperatuur buiten én een niet-voldoende geïsoleerd huis. Een hybride warmtepomp is handig in koudere klimaten.

Energiebron

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. De waterpomp gebruikt deze om water te verwarmen. Dit verwarmde water wordt vervolgens gebruikt om je huis te verwarmen via radiatoren of vloerverwarming. Een lucht-water warmtepomp blijft zelfs bij temperaturen onder nul goed werken.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar in plaats van water te verwarmen, blaast deze direct warme lucht de ruimte in. Een lucht-lucht warmtepomp is vooral handig in huizen zonder centrale verwarming.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Dat is warmte van de zon in de bodem en in grondwater. Deze warmtepomp heeft meestal twee waterputten nodig: één om het grondwater op te pompen en één om het afgekoelde water weer terug in de grond te laten stromen. Een water-water warmtepomp past het best bij nieuwbouw, maar kan ook gebruikt worden bij bestaande bouw.

Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de aarde zelf. Dit kan gedaan worden door middel van een horizontaal captatienet, een systeem van pijpen die onder je tuin liggen. Of met een aardsonde, een lange buis die verticaal in de grond wordt geboord. Soms tot wel honderden meters diep. Net zoals bij een horizontaal captatienet, circuleert er een vloeistof door de aardsonde die warmte uit de aarde opneemt en naar de warmtepomp transporteert.

Ventilatiewarmtepomp

Dit is een type warmtepomp die de warmte niet uit de buitenlucht haalt, maar uit afgevoerde binnenlucht van een gebouw of woning. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt deze (binnen) lucht om nieuw verse lucht of water te verwarmen. Dit soort warmtepompen wordt vaak gebruikt in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem.

Verspreiden van warmte: met binnenunit en/of buitenunit

Bij een standaard warmtepomp heb je zowel een binnen- als een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de omgeving (buitenlucht, grond of water). De binnenunit gebruikt deze warmte om je huis te verwarmen. Ook heb je warmtepompsystemen met alleen een binnenunit of buitenunit. Of juist met meerdere binnenunits. Zo heb je monoblock, single-split en multi-split systemen.

Monoblock-systeem

Bij monoblock warmtepomp systemen heb je één unit. Vaak alleen een buitenunit. Deze systemen hebben geen binnenunit nodig, want de warmte gaat naar het huis via leidingen met water. Dit maakt de warmtepomp makkelijker te installeren. Wel zijn ze soms minder efficiënt dan split-systemen, vooral bij koud weer.

Split-systeem

  1. Single-split warmtepomp: Deze systemen hebben 1 binnenunit en 1 buitenunit. Deze units zijn met elkaar verbonden door koelleidingen. De buitenunit haalt warmte uit de omgeving en de binnenunit verspreidt deze warmte in het huis. Single-split systemen zijn erg gebruikelijk en zijn vaak efficiënt.
  2. Multi-split warmtepomp: Deze systemen hebben meerdere binnenunits en 1 buitenunit. Dit betekent dat ze warmte leveren aan meerdere (binnen) gebieden tegelijk, elk met hun eigen temperatuurregeling. Multi-split systemen zijn vaak moeilijker en duurder om te installeren, maar kunnen een goede oplossing zijn voor grotere woningen of gebouwen.

Beste (hybride) warmtepomp kiezen voor jouw situatie

Als je een (hybride) warmtepomp koopt, is het belangrijk dat je de juiste warmtepomp kiest. De beste (hybride) warmtepomp voor jouw situatie, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je huidige verwarmingssysteem, de isolatie van je huis en je verwarmingsbehoeften.

Huidige verwarmingssysteem

Je huidige verwarmingssysteem speelt een grote rol bij het kiezen van een type warmtepomp. Het ligt er bijvoorbeeld aan of je nu wel of geen cv-ketel, vloerverwarming en mechanische ventilatie hebt.

Bestaande CV-ketel

Als je een cv-ketel hebt die nog in goede staat is, kan een hybride warmtepomp een goede optie zijn. Je hoeft dan niet een heel nieuw verwarmingssysteem aan te schaffen. Bovendien kan de cv-ketel bijspringen op extreem koude dagen wanneer de warmtepomp mogelijk niet voldoende warmte kan leveren.

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

Als je huis vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren heeft, dan is een warmtepomp een hele slimme keuze. Warmtepompen werken namelijk het best bij lage temperatuur en werken dus zeer efficiënt samen met deze systemen.

Geen bestaand systeem of verouderd warmtesysteem

Heb je geen bestaand of een verouderd verwarmingssysteem? Overweeg dan om een volledig elektrische warmtepomp te installeren. Dit is een grotere investering, maar je bespaart er op de lange termijn meer mee dan een hybride type warmtepomp.

Isolatie

De isolatie van je woning is een erg belangrijke factor bij het kiezen van een warmtepomp. Hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe efficiënter een warmtepomp kan werken. Als je woning niet goed geïsoleerd is, moet je meer energie gebruiken om je huis warm te houden met een warmtepomp. Dit zorgt voor hogere kosten. In dit geval zou je kunnen overwegen om eerst je woning beter te isoleren voordat je een warmtepomp installeert.

  • Energielabel A+++, A++, A+ of A: huizen met deze labels zijn zeer goed geïsoleerd. Ze hebben meestal dubbele of driedubbele beglazing, dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie. In deze huizen kan een warmtepomp zeer efficiënt werken, omdat er weinig warmteverlies is. Elke soort warmtepomp is geschikt, afhankelijk van andere factoren zoals de beschikbare ruimte en het verwarmingssysteem.
  • Energielabel B of C: deze huizen zijn redelijk geïsoleerd, maar er is nog ruimte voor verbetering. Voordat je een all electric warmtepomp installeert, kan het nuttig zijn om extra isolatie aan te brengen om de efficiëntie van de warmtepomp te verhogen. Je kunt bij deze labels ook kiezen voor een hybride warmtepomp.
  • Energielabel D t/m G: huizen met deze labels zijn meestal slecht geïsoleerd. Het installeren van een warmtepomp in deze huizen wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat er veel warmteverlies is. Het kan beter zijn om eerst de isolatie van het huis te verbeteren voordat je een warmtepomp aanschaft.

Capaciteit warmtepomp

De capaciteit van een warmtepomp verwijst naar de hoeveelheid warmte die de pomp over een bepaalde periode kan leveren. Dit wordt meestal uitgedrukt in kilowatt (kW). De capaciteit die je nodig hebt, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je huis, de isolatie en het aantal ramen.

De warmtepompcapaciteit moet groot genoeg zijn om aan je verwarmingsbehoeften te voldoen, maar niet zo groot dat het onnodig veel energie gebruikt. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden in jouw regio. Een lucht-water warmtepomp kan bijvoorbeeld minder efficiënt zijn bij lage temperaturen.

Vermogen warmtepomp

Het vermogen van de warmtepomp speelt ook een rol. Vermogen is de hoeveelheid elektriciteit die een warmtepomp gebruikt om te werken. Het vermogen wordt ook uitgedrukt in kilowatt (kW). Het vermogen van een warmtepomp is direct gerelateerd aan de efficiëntie van de pomp. Een efficiënte warmtepomp kan meer warmte produceren met minder elektrisch vermogen.

Het berekenen van het benodigde vermogen van een warmtepomp kan lastig zijn en hangt af van verschillende factoren. Een algemene vuistregel is om te kijken naar de grootte van je woning en het bouwjaar. Een grote woning van 200 m² gebouwd in 1995 heeft bijvoorbeeld ongeveer 16 kW nodig. Een vergelijkbare woning gebouwd in 2018 slechts 8 kW.

Wil je het benodigde vermogen voor jouw woning bepalen? Dan kan je het beste een transmissie-berekening en een warmwaterbehoefte-berekening uit laten voeren. Onze adviseurs helpen je hier graag bij.

Adviesgesprek aanvragen

Coefficient Of Performance (COP) en Seasonal Coefficient of Performance (SCOP)

De Coefficient Of Performance (COP) en Seasonal Coefficient of Performance (SCOP) zijn belangrijke indicatoren voor de efficiëntie van een warmtepomp. De COP geeft aan hoeveel warmte een warmtepomp kan produceren in vergelijking met de hoeveelheid energie die het gebruikt. De SCOP geeft de efficiëntie over een heel seizoen aan. Een hogere COP en SCOP betekenen dat de warmtepomp efficiënter is.

Is mijn huis geschikt voor een (hybride) warmtepomp?

Een woning moet voldoen aan een aantal voorwaarden om verwarmd te kunnen worden met een warmtepomp. De belangrijkste voorwaarde is dat de woning goed geïsoleerd is. Als dit niet het geval is, kan de warmte de woning gemakkelijk verlaten. De warmtepomp verliest dan te veel rendement. 

Daarnaast is de manier waarop de warmte de woning binnenkomt van belang. Vloerverwarming of lage-temperatuurverwarming is het meest ideaal. Een warmtepomp kan het water efficiënt verwarmen bij lage-temperatuurverwarming tot ongeveer 45 graden. Dit is lager dan de 60 tot 80 graden die een cv-ketel afgeeft.

Of een warmtepomp kopen voor jou gunstig is, hangt verder af van je huidige verbruik, of je zonnepanelen hebt en de leeftijd van je cv-ketel. Ben je op zoek naar meer informatie of wil je weten of je woning geschikt is? Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan met een expert.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de juiste warmtepomp kiezen

Hoe groot moet de capaciteit van mijn warmtepomp zijn?

De capaciteit van je warmtepomp moet groot genoeg zijn om je huis comfortabel te verwarmen. Dit hangt af van factoren zoals de grootte van je huis, de isolatie en het klimaat in je regio.

Welk type warmtepomp is het beste voor mijn huis?

Het type warmtepomp dat geschikt is voor jou hangt af van je huis, je isolatie en locatie. Een lucht-water warmtepomp werkt bijvoorbeeld goed in mildere klimaten. Een bodem-water of water-water warmtepomp zijn erg geschikt voor hele koude klimaten.

Heb ik vloerverwarming nodig voor een warmtepomp?

Warmtepompen werken efficiënter met lage-temperatuur verwarmingssystemen zoals vloerverwarming. Ze kunnen ook werken met radiatoren, mits deze zijn ontworpen voor lagere temperaturen.

Kan een warmtepomp mijn bestaande cv-ketel vervangen?

Ja, een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen, maar het is belangrijk om te controleren of je huis goed geïsoleerd is en of je verwarmingssysteem goed werkt met een warmtepomp.

Is een warmtepomp kosteneffectief?

Een warmtepomp is een investering, maar kan op lange termijn veel geld besparen door lagere energierekeningen en subsidies.