Zakelijk elektrisch rijden is populair. En dat is niet gek. Je bespaart geld, draagt bij aan een beter milieu én laat zien dat jouw bedrijf zich inzet voor duurzaamheid. Kies je voor zakelijk elektrisch leasen, dan hoef je niet in een keer een groot bedrag te investeren. Ook zitten alle kosten in het leasebedrag inbegrepen en heb je een aantal fiscale voordelen. In dit artikel lees je meer over de voordelen, opties en kosten van zakelijke lease van elektrische auto.
Zakelijke rijders van elektrische auto's staan voor een belangrijke keuze: koop je een elektrische auto of ga je voor zakelijke lease? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
Voor het zakelijk leasen van elektrische auto's bestaan er verschillende soorten leaseconstructies. Operational lease, financial lease en occasion lease zijn vormen die vaak voorkomen bij zakelijke rijders. Het kiezen van de juiste leasevorm hangt af van verschillende factoren zoals budget, financiële strategie en behoefte aan flexibiliteit. Voor elke situatie kan een andere leasevorm de beste keuze zijn. Lease adviseurs kunnen je hier meer over vertellen.
Operational lease is een leasevorm voor zakelijk gebruik waarbij de leasemaatschappij volledig eigenaar blijft van de auto. Het leasen van een elektrische auto is vergelijkbaar met huren. Jij als ondernemer of zzp'er gebruikt de auto voor een vast bedrag per maand. Bij deze leasevorm zijn meestal kosten zoals onderhoud, verzekering, en wegenbelasting inbegrepen in het leasecontract. Je hoeft je geen zorgen te maken over de restwaarde van de auto; aan het einde van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in.
Financial lease is een leasevorm waarbij je als ondernemer of zzp'er een auto gebruikt, terwijl je het in termijnen afbetaalt. Bij deze vorm ben je economisch eigenaar van de auto en staat de auto op de balans van jouw bedrijf. Dit betekent dat je recht hebt op fiscale voordelen zoals afschrijving en renteaftrek. De leasemaatschappij koopt de auto en jij lost maandelijks een bedrag af plus rente. Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering. Als je alles hebt betaald, word je ook juridisch eigenaar van de auto.
Occasion lease van elektrische auto's is een slimme, budgetvriendelijke optie voor ondernemers die de voordelen van elektrisch rijden willen combineren met betaalbaarheid. Bij deze vorm lease je een gebruikte auto. Hierdoor zijn de maandelijkse tarieven lager dan die van nieuwe elektrische leaseauto's. Dat bespaart je dus flink wat geld. Handig voor als je net start bijvoorbeeld. Ook fijn: gebruikte elektrische voertuigen zijn vaak direct beschikbaar. Zo heb je geen lange wachttijden, zoals vaak het geval is bij nieuwe modellen.
Zakelijk elektrisch leasen van een elektrische auto brengt verschillende kosten met zich mee.
Het bedrag is vaak afhankelijk is van de catalogusprijs van de auto. Dit verschilt per merk en model. Voor populaire elektrische leaseauto's als de Tesla model 3 en Volkswagen ID 3 ligt de gemiddelde prijs tussen de 750 en 1000 euro per maand. Terwijl je bijvoorbeeld voor een elektrische Renault Twingo gemiddeld tussen de 400 en 500 betaalt.
Opladen van je auto kan thuis, bij openbare laadpaal of via snelladen. De manier van laden bepaalt grotendeels de prijs die je betaalt. Een slimme lader kan dus geld besparen. Gemiddeld betaal je €0,075 per kilometer bij een mix van thuis, openbaar en snelladen (Milieu Centraal). Over het algemeen is opladen dus goedkoper dan tanken voor een hybride auto of auto op brandstof.
Over het algemeen heeft elektrische auto minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. Kies je voor financial lease? Dan moet je misschien de onderhoudskosten zelf betalen. Bij andere leasecontracten zitten deze kosten vaak inbegrepen in de leaseprijs.
Als je voor je bedrijf een elektrische auto gaat leasen, dan zijn er leuke belastingvoordelen. Die kunnen je flink wat geld besparen. Dit zijn je voordelen:
In Nederland betaal je als zakelijke rijder bijtelling als je de auto van de zaak ook privé rijdt. Een van de belangrijkste voordelen voor een elektrische zakelijke rijder is de lagere bijtelling. Voor puur elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 16%, met een maximum fiscale waarde van 30.000 euro. Boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22%.
Stel je hebt een elektrische auto met een fiscale waarde van 50.000 euro. Dan betaal je dus over de eerste 30.000 euro de lage bijtelling van 16%. Voor de resterende 20.000 euro (50.000 - 30.000) betaal je de standaard bijtelling van 22%. Het lagere bijtellingspercentage is geldig voor 5 jaar.
Bijtelling privégebruik auto 2024 (belastingdienst.nl)
Financiële aftrekbaarheid: de investering in een elektrische auto blijft voor zakelijke gebruikers 100% fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je de maandelijkse kosten van het leasen volledig kunt aftrekken van de winst, wat belastingvoordeel oplevert.
BTW-aftrek: gebruik je de auto 90% voor werk? Dan kun je ook de btw die je voor de auto en het rijden betaalt, terugkrijgen van de belastingdienst.
Vrijstelling motorrijtuigenbelasting (MRB): voor elektrische auto's hoef je geen wegenbelasting te betalen.
Vrijstelling Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM): normaal gesproken betaal je BPM als je een nieuwe personenauto, motor of bestelauto koopt. Als je volledig elektrisch voertuig koopt, betaal je geen BPM.
Deze belastingvoordelen zorgen voor een lagere leaseprijs. De korting duurt waarschijnlijk tot het einde van volgend jaar, 2025. Dus als je milieubewust bent en wat geld wilt besparen, is dit je kans.
Het leasen van elektrische auto's is vooral voor zzp'ers handig en populair. Zeker omdat je niet in een keer een grote uitgave moet doen. Je houdt makkelijk een goede cashflow, met een vast leasebedrag per maand dat alle kosten dekt. Ook blijft de administratie simpel en de bijtelling lager, wat scheelt in de belasting. Bovendien straal je professionaliteit uit met een moderne auto en toon je dat duurzaamheid voor jou telt. Leasecontracten zijn flexibel en groeien mee met je bedrijf. Dit alles maakt elektrisch leasen ideaal voor de zelfstandige die kosten wil voorspellen en weinig tijd kwijt wil zijn aan papierwerk.
Elektrische auto heeft vaak een lagere bijtelling dan brandstofauto's, wat betekent dat je minder belasting betaalt voor het privégebruik van je leaseauto. Voor puur elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 16%, met een maximum fiscale waarde van 30.000 euro. Boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22%.
Of je in aanmerking komt voor zakelijke lease hangt af van de voorwaarden van de leasemaatschappij en je bedrijfssituatie. De meeste ondernemers en bedrijven kunnen een elektrische auto leasen.
De werkgever sluit een contract met een leasemaatschappij en de leasekosten zijn vaak aftrekbaar. Werknemers die de auto ook privé gebruiken, krijgen te maken met bijtelling.
De Nederlandse regering onderzoekt de mogelijkheid om vanaf 2025 alleen nog elektrische auto's zakelijk te leasen, maar dit is nog niet definitief vastgesteld.