Overweeg je als zzp'er de overstap naar een elektrische auto? Wij hebben alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over elektrisch rijden voor zzp'ers. Leer over de voordelen, kosten, belastingaftrek en duurzame investeringen. Zo maak je een weloverwogen beslissing over je toekomstige auto.
Als zzp'er overweeg je de overstap naar elektrisch rijden. Een spannende keuze die veel vragen oproept. Hoe verandert dit jouw dagelijkse routine? Welke impact heeft het op je bedrijfsvoering? En hoe draagt het bij aan jouw duurzaamheidsdoelen? In dit artikel nemen we je mee langs alle aspecten van elektrisch autorijden als zzp'er. We bespreken de relevante factoren en bieden concrete handvatten voor een bewuste keuze. Laten we beginnen met de voordelen.
Denk je na over de overstap naar een elektrische auto als zzp'er? Dan heb je de juiste keuze gemaakt! Elektrisch rijden brengt namelijk veel voordelen met zich mee, zowel voor het milieu als op fiscaal gebied. Laten we eens kijken naar het milieuaspect. Elektrische auto's stoten geen CO2 uit tijdens het rijden. Dat betekent dat je actief bijdraagt aan een beter milieu wanneer je kiest voor elektrisch rijden. Wil jij je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan is een elektrische auto de perfecte keuze.
De keuze voor een elektrische auto levert je als zzp'er ook diverse belastingvoordelen op. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
Deze fiscale voordelen maken de aanschaf van een elektrische auto als zzp'er bijzonder aantrekkelijk. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu, maar je bespaart ook nog eens flink op je belastingen.
Maar let op: de wetgeving verandert ieder jaar. Raadpleeg daarom altijd de meest recente informatie op RVO.nl, de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zo weet je zeker dat je altijd up-to-date bent! Hoewel de Milieu investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) in 2024 niet meer gelden, blijven er genoeg andere financiële voordelen over voor zzp'ers die voor elektrisch rijden kiezen. En vergeet niet: elke euro die je bespaart op belastingen, is een euro die je kunt investeren in je bedrijf.
Voor een oplaadpunt voor 'lichte' elektrische voertuigen krijg je in 2024 ook geen investeringsaftrek van de MIA/VAMIL regeling meer. Je krijgt nog wel investeringsaftrek voor oplaadpunten voor zware voertuigen.
Denk je als zzp'er na over de aanschaf van een elektrische auto? Dan is het goed om te weten dat er fiscale voordelen verbonden zijn aan deze duurzame investering. Hoewel reguliere elektrische auto's vanaf 2023 niet meer in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), zijn er nog steeds mogelijkheden om te profiteren van deze subsidies. Elektrische bestelauto's en personenauto's met geïntegreerde zonnepanelen vormen hierop de uitzondering.
Denk je als zzp'er na over de aanschaf van een elektrische auto met zonnepanelen? Dat is een slimme zet! Deze voertuigen komen nog wel in aanmerking voor zowel de MIA als de VAMIL. Dat betekent dat je als zzp'er tot 36% van de aanschafprijs van deze voertuigen kunt aftrekken van de fiscale winst. Bovendien mag je dankzij de VAMIL 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven.
Een elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen vormt een uitstekende keuze. Deze auto's slaan de voor de aandrijving benodigde energie op in een accupakket dat geen lood bevat. Bovendien levert het vermogen van de zonnepanelen genoeg energie op om de auto efficiënt te laten rijden. Het resultaat? Een energiezuinige auto die je kosten bespaart én goed is voor het milieu!
Met een elektrische auto met geïntegreerde zonnepanelen kom je voor ten hoogste 100.000 euro van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek. Dat maakt de aanschaf van een elektrische auto met zonnepanelen financieel nog aantrekkelijker.
Maar let op: de regels veranderen elk jaar. Lees meer over fiscale voordelen van een auto met geïntegreerde zonnepanelen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Nu weet je een beetje welke kosten er komen kijken bij een elektrische auto als zzp'er. Maar er is nog een onderwerp dat we niet behandeld hebben, namelijk de kosten voor opladen. Zijn de kosten voor het opladen van je elektrische auto aftrekbaar? Het antwoord is ja, deze kosten zijn inderdaad aftrekbaar. Laten we daar dieper op ingaan.
Het opladen van een elektrische auto blijkt aanzienlijk goedkoper dan het tanken van benzine of diesel. Daarnaast, als je de auto zakelijk gebruikt, mag je de kosten voor het opladen aftrekken van je omzet. Dat geldt ook voor de kosten van de laadpaal en eventuele installatie daarvan.
Heb je een eigen laadpaal? Dan komen deze kosten ten laste van de winst. Daarnaast is de btw op de stroom die je gebruikt voor het opladen van je auto aftrekbaar, mits de auto op de zaak staat.
Let wel, de regels veranderen voortdurend. Raadpleeg daarom altijd de meest recente informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Overweeg je als zzp'er de overstap naar een elektrische auto? Laten we samen de kosten berekenen en vergelijken met een brandstofauto.
Stel, je rijdt jaarlijks 15.000 kilometer en kijkt naar een elektrische auto met een cataloguswaarde van 40.000 euro. In 2024 betaal je 16% bijtelling als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat betekent dat je jaarlijks 6.400 euro aan bijtelling betaalt. Afhankelijk van je inkomensbelastingtarief, kost dit je netto tussen de 2.500 en 3.200 euro per jaar. Ter vergelijking: voor een benzine of diesel auto betaal je 22% bijtelling. Tel uit je winst.
Nu kijken we naar de energiekosten. Rijd je voornamelijk thuis opgeladen kilometers? Dan kost je dit ongeveer 1.056 per jaar (uitgaande van 7 cent per km). Stel je rijdt dezelfde afstand in een benzineauto die 1 op 15 rijdt en de benzineprijs is 1,75 euro per liter. Dan kost je dit aan brandstof ongeveer 1.750 euro per jaar. Daarbij komt nog de wegenbelasting (gemiddeld 600 euro per jaar) en eventueel de BPM bij aanschaf.
Zo zie je dat een elektrische auto je op termijn financieel voordeel oplevert. Bovendien draag je bij aan een beter milieu. Wil je een gedetailleerdere berekening maken, specifiek voor jouw situatie? Gebruik dan een online calculator.
Als zzp'er een elektrische auto kopen is dus een slimme keuze met veel voordelen. Zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto's hebben hun eigen aantrekkelijke punten. Laten we die eens nader bekijken. Koop je een gloednieuwe elektrische auto? Dan profiteer je van de laatste technologische ontwikkelingen. Up-to-date accutechnologie betekent langere rijafstanden en kortere oplaadtijden.
Wil je een 'auto van de zaak', maar vind je de kosten te hoog om direct een elektrische auto te kopen? Overweeg dan ook financial lease. Dan is de auto van jou, maar ga je een lening aan waarbij je maandelijkse leasekosten betaalt.
Koop je als zzp’er een tweedehands elektrische auto? Bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto profiteer je van een lagere aanschafprijs dan bij een nieuw model. Daarnaast levert deze optie ook fiscale voordelen op. Je betaalt namelijk de bijtelling van het jaar waarin de auto oorspronkelijk op de markt kwam. Daarom zijn bepaalde elektrische auto’s zo populair onder zzp'ers. Als je maar 4% bijtelling hoeft te betalen, scheelt dit namelijk flink in je kosten.
Ben je een zakelijke klant van Essent? We staan je bij met bespaaradvies voor ondernemers. Zo ontvang je op tijd de juiste informatie, zodat je weer gerust verder kunt met je bedrijf. Daarnaast weet je met bespaaradvies op locatie direct waar én hoe je energiewinst kunt behalen. Energiekosten besparen.
Elektrisch rijden kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Je bespaart op brandstofkosten, onderhoudskosten en wegenbelasting. Daarnaast profiteer je van fiscale voordelen.
Er zijn geen directe subsidies voor zzp'ers die een elektrische auto willen kopen. Er is wel een lagere bijtelling voor zakelijk gebruik.
In 2024 bedraagt de bijtelling voor een elektrische auto 16% voor de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde. Voor het bedrag daarboven betaal je de standaardbijtelling van 22%.