Stap jij als ondernemer over op een elektrisch rijden? Slimme keuze! Er zijn verschillende subsidies en fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken. Zo zijn er subsidies voor de aanschaf van elektrisch vervoer, vrijstelling van belasting en een lage bijtelling voor zakelijke rijders. We vertellen je er alles over.

Subsidie aanschaf elektrische auto zakelijk

Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een auto op benzine of diesel. Daarom stimuleert de overheid elektrisch rijden. Als je als ondernemer een elektrisch voertuig koopt, kun je gebruik maken van verschillende regelingen. Dit scheelt een hoop geld.

1. Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

Dit is een subsidie voor ondernemers en non-profitorganisaties die een nieuwe volledig elektrische bedrijfsauto kopen of leasen. Middelgrote ondernemingen kunnen 7% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) terugkrijgen. Voor grote ondernemingen is dit 10% en kleine ondernemingen of non-profitorganisaties 12%. Het maximum bedrag is 5.000 euro per bedrijfswagen. De huidige subsidieregeling loopt tot 2025. Dus 2024 is het laatste jaar dat je deze kunt aanvragen.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)

2. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

De MIA en VAMIL zijn belastingvoordelen die je als bedrijf kunt krijgen als je investeert in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Per 2022 is de regelgeving rondom subsidies op elektrische auto’s aangescherpt. Reguliere elektrische auto’s vallen niet meer onder de MIA en VAMIL. Dit komt nog wel in aanmerking voor deze regelingen:

  • elektrische bestelwagens

  • personenauto’s met geïntegreerde zonnepanelen

  • slimme laadpalen

  • waterstofauto's

3. Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Eigenlijk is deze regeling alleen voor particulieren. Daarom is deze subsidie vooral interessant voor zzp'ers en kleine bedrijven. Je kunt de elektrische personenauto privé kopen of leasen en de zakelijke kilometers declareren. Dit kan alleen met een koopovereenkomst die je afsluit op of na 1 januari 2024.

  • Nieuwe elektrische auto's: voor een nieuwe auto die je koopt of leaset, kun je 2.950 euro terugkrijgen.
  • Gebruikte elektrische auto's: koop of lease je een tweedehands auto, dan kun je 2.000 euro terugkrijgen.

Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) (rvo.nl)

4. Aanschafsubsidieregeling emissieloze vrachtwagens (AanZET)

Deze regeling is bedoeld om ondernemers en non-profitorganisaties te stimuleren om te investeren in nieuwe, volledig emissieloze vrachtwagens. De hoogte van het subsidiebedrag verschilt. Dit is afhankelijk van het type onderneming en de voertuigcategorie.

  • Kleine ondernemingen en non-profitorganisaties kunnen 14,8% terugkrijgen van de aankoopprijs (voertuigcategorie N2) terugkrijgen, met een maximum van 18.000 euro.

  • Middelgrote ondernemingen kunnen 12% terugkrijgen, met een maximum van 14.700 euro.

  • Voor grote ondernemingen is dit 6,1%, met een maximum van 7.500 euro.

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Vrijstelling MRB en BPM

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB) en de Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) in Nederland is zowel voor particulieren als voor bedrijven.

  • MRB: eigenaren van volledig elektrische voertuigen hoeven geen wegenbelasting te betalen. Het maakt hierbij niet uit of de auto op naam van een particulier of een bedrijf staat. Voor semi-elektrische auto's die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betaal je het halve tarief.
  • BPM: dit moet je normaal gesproken betalen bij de aanschaf van een nieuwe personenauto, motor of bestelauto. Het bedrag is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Koop je een volledig elektrisch voertuig? Dan betaal je geen BPM.

Lagere bijtelling voor zakelijke rijders

In Nederland betaal je als zakelijke rijder bijtelling als je de auto van de zaak ook privé rijdt. Een van de belangrijkste voordelen voor een elektrische zakelijke rijder is de lagere bijtelling. Voor puur elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 16%, met een maximum fiscale waarde van 30.000 euro. Boven deze grens betaal je het standaard bijtellingspercentage van 22%.

Stel je hebt een elektrische auto met een fiscale waarde van 50.000 euro. Dan betaal je dus over de eerste 30.000 euro een bijtelling van 16%. Voor de resterende 10.000 euro (50.000 - 30.000) betaal je de standaard bijtelling van 22%. Het lagere bijtellingspercentage is geldig voor 5 jaar.

Bijtelling privégebruik auto 2024 (belastingdienst.nl)

Lokale subsidies

Vaak is er ook lokale en regionale subsidie beschikbaar voor zakelijk elektrisch vervoer. Verschillende gemeenten en provincies in Nederland verstrekken namelijk subsidies voor de aanschaf van een elektrisch voertuig of de installatie van oplaadpunten. Deze subsidies verschillen per regio en het specifieke doel. Zo kun je in veel gemeenten een verzoek indienen om een openbare laadpaal bij je huis of bij het werk te laten plaatsen, zelfs als er al openbare laadpunten in de buurt zijn.

Wil je weten wat er in jouw regio geldt? Neem dan contact op met je lokale gemeente of provincie.

Subsidie aanvragen elektrische auto zakelijk

Het aanvragen van een subsidie voor een elektrische auto bestaat uit verschillende stappen:

Stap 1: Kies de juiste subsidie

Het eerste wat je moet doen, is uitzoeken welke subsidie beschikbaar is voor jouw bedrijf.

Stap 2: de voorwaarden

Zorg ervoor dat je de voorwaarden begrijpt en dat je eraan kunt voldoen voordat je de aanvraag indient.

Stap 3: verzamel de benodigde documenten

Meestal moet je bewijsstukken inleveren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dit kan een aankoopfactuur zijn, een leasecontract of een andere vorm van bewijs dat je de auto hebt gekocht of geleased.

Stap 4: dien de aanvraag in

De meeste subsidieaanvragen kun je online indienen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zorg ervoor dat je aanvraag compleet en correct is.

Stap 5: wacht op goedkeuring

Na het indienen van de aanvraag zal de RVO deze beoordelen. Als je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een subsidiebeschikking.

Veelgestelde vragen over subsidie voor zakelijke elektrische auto's

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor zakelijke elektrische bedrijfsauto's?

Er zijn verschillende regelingen om het gebruik van zakelijk elektrisch rijden te stimuleren. Zoals:

  • Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA)

  • Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)

  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

  • Vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (MRB)

  • Vrijstelling van Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM)

  • Lage bijtelling

  • Lokale subsidies

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor een elektrische bedrijfsauto?

Hoeveel je kunt krijgen, verschilt per regeling, voertuigcategorie en situatie. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vind je de precieze voorwaarden.

Hoe kan ik subsidie aanvragen voor elektrisch rijden?

De subsidie voor je elektrische auto kun je aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Komen zzp'ers in aanmerking voor deze subsidies?

Ja, zzp'ers komen in aanmerking voor dezelfde subsidies en regelingen als andere bedrijven. Uiteraard zolang ze voldoen aan de voorwaarden van elke specifieke regeling.