30 mei 2021
Leestijd: 5 minuten
Veel ondernemers overwegen zonnepanelen te laten installeren. Jij ook? Onze adviseur Myrthe van Meekeren vertelt hoe je dat doet en hoeveel voordeel het je oplevert. 'Er zijn subsidies, je profiteert van belastingvoordeel, bespaart op de energiekosten en je bedrijfspand wordt meer waard.'
Toch bestaan over zonnepanelen nog steeds de nodige misverstanden, zo merkt Myrthe in de gesprekken die ze voert met ondernemers. Deze twijfels hoort ze het vaakst langskomen:
'Zonnepanelen verdien je gemiddeld tussen vijf en acht jaar terug. Dat hangt sterk van de situatie ter plekke af. En kies je voor een gecertificeerde leverancier, dan mag je erop vertrouwen dat je na de installatie nog steeds een veilig dak hebt. Die leverancier neemt bovendien al het werk uit handen', aldus Myrthe.
Whitepaper: zo bespaar je stap voor stapMaak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap. |
Laten we nu dan even inzoomen op de businesscase. Drie vragen zijn hier van belang.
"In nieuwere bedrijfspanden voldoet de meterkast vrijwel altijd aan de eisen voor zonnepanelen. In sommige oudere panden moet de installateur mogelijk een extra groep plaatsen. Daardoor valt je investering iets hoger uit", zegt Van Meekeren.
De opbrengsten hangen verder af van het dak en de richting waarin je de zonnepanelen kunt leggen. Hoe groter het dak, hoe meer zonnepanelen je kwijt kunt. Dat is geen hogere wiskunde.
Plaatsing op het zuiden en in een hoek tussen 30 en 40 graden biedt gemiddeld genomen de maximale opbrengst. Zonnepanelen die richting het oosten of westen liggen, leveren zo'n 20 procent minder op.
Dan de energiebelasting. "Net als burgers betalen ook bedrijven in Nederland belasting over hun stroom- en gasverbruik. Als je met zonnepanelen elektriciteit opwekt en die ook zelf verbruikt, dan hoef je over dat deel geen energiebelasting te betalen", zegt Van Meekeren.
De energiebelasting in Nederland bestaat uit drie delen (cijfers 2021):
Je ziet dus: hoe meer energie je verbruikt, hoe lager het tarief wordt. En dat heeft gevolgen voor de terugverdientijd van je zonnepanelen.
30 procent besparenMyrthe van Meekeren is adviseur zonne-energie bij Klimaatroute, onderdeel van Essent. Zij en haar collega's helpen ondernemers met energie besparen en meer duurzame energie opwekken. Dat is gunstig voor het milieu én voor de portemonnee. De ervaring leert dat bedrijven binnen drie jaar gemiddeld 30 procent op hun energierekening kunnen besparen. Zo hebben we de afgelopen tien jaar al 15.000 ondernemers geholpen. |
We hebben twee winkelpanden: een snackbar en een schoenenzaak. Ze hebben beiden een dak waar met zonnepanelen tot 8.000 kWh opgewekt kan worden. De snackbarhouder verbruikt 60.000 kWh, de eigenaar van de schoenenwinkel zit op een verbruik van 8.000 kWh.
"De schoenenzaak wekt evenveel energie op als het verbruik en heeft dus nul op de meter. De snackbarhouder daarentegen heeft nog een restverbruik van 52.000 kWh. Hij bespaart alleen in het 'goedkopere' belastingtarief. Als hij de volledige 60.000 kWh zou kunnen opwekken, dan verdient hij de investering meestal sneller terug", zegt Van Meekeren.
Conclusie: hoe meer vermogen je kunt plaatsen, hoe lager de Wattpiek-prijs van de installatie.
Met de salderingsregeling streept je energieleverancier de stroom die je opwekt af tegen de stroom die je verbruikt in een jaar. Je krijgt dus hetzelfde tarief voor de stroom die je levert als voor de stroom die je afneemt. Wek je meer op dan je verbruikt, dan krijg je over het extra deel een vergoeding. Dat is wat minder dan het deel dat je saldeert.
Ok, nu we meer weten over de voorwaarden wordt het tijd voor een rekensom. Maar let op: dit zijn fictieve getallen. De situatie in jouw bedrijf is uniek en je kunt misschien nog subsidies voor zonnepanelen aanvragen. Laat dus altijd een berekening op maat maken.
In dit voorbeeld verdient de fysiotherapeut de investering in zeven jaar terug. De volgende zeventien jaar valt de energierekening steeds 500 euro lager uit. Daar doen we de kosten voor de nieuwe omvormer dan nog vanaf. Het uiteindelijke voordeel is dan 8.500 euro. Mooi verdiend toch?
Tien zonnepanelen voorkomen ongeveer de uitstoot van 1.400 kg CO2 per jaar. Dat is meer dan een gemiddeld huishouden in diezelfde periode aan stroom verbruikt.
Een interessante subsidie die Myrthe wil benoemen is de Investeringsaftrek Duurzame Energie (ISDE). "Nog maar weinig ondernemers kennen die subsidie en er zit nog steeds erg veel geld in de pot."
Met de ISDE vraag je subsidie aan voor zonnepanelen, warmtepompen of kleine windmolens. Voor zonnepanelen bedraagt dit € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen.
"De subsidie is bedoeld voor bedrijven die een kleinverbruikersaansluiting hebben. Dat is een aansluiting tot 3 X 80 Ampère.”
”Als je tot de categorie 'grootzakelijke energie' behoort, is de SDE++ een serieuze optie. Deze subsidie is onder meer bedoeld voor investeringen in zonnestroom", zegt Myrthe.
Leestip: Deze subsidies kun je aanvragen voor zakelijke zonnepanelen
"Kom je nu niet in aanmerking voor een subsidie voor zonnepanelen, wees dan niet getreurd", zegt Myrthe. "Ook zonder dat voordeel heb je al snel een goede businesscase. Ik zie soms zelfs bedrijven die hun investering al binnen vier jaar terugverdienen."
Wil je vandaag echt de stap maken om te beginnen? Download dan deze whitepaper. We leggen je uit hoe je stap voor stap aan de slag gaat met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.