19 juli 2022

Leestijd: 4 minuten

Besparen op verwarming: nu is het moment

Verwarming kan een behoorlijke kostenpost zijn in je bedrijf. Zeker in deze energiemarkt. Gelukkig kun je er met de grote en kleine besparingen in dit artikel veel aan doen. Dan ben klaar voor de winter begint.

Besparen op verwarming in 3 stappen

We noemen verschillende mogelijkheden in dit artikel. Maar we willen voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Besparen op verwarming doe je in 3 logische stappen:

  1. maatregelen waarmee je minder hoeft te verwarmen
  2. maatregelen waarmee je zuiniger verwarmt
  3. zelf de energie opwekken om te verwarmen
Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Stappenplan: zo bespaar je stap voor stap

Besparen op verwarming is een belangrijke stap. Maar je kunt meer doen. Hoe bepaal je nu waar je begint? In dit stappenplan nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

 

Minder verwarmen: zo verlaag je je verwarmingsvraag

De belangrijkste stap in besparen op verwarming is isolatie. Oftewel: voorkomen dat je voor niks stookt.

Isolatie – grote stappen

De belangrijkste maatregel om te besparen op verwarming (en koeling!) is isolatie. Met goede isolatie kun je tot wel 30% op je energieverbruik voor verwarming besparen. De meeste winst behaal je met:

  • isolatie van het dak
  • isolatie van de muren
  • isolatie van de vloer
  • HR+-glas

Hoe ouder je pand, hoe groter de kans dat de isolatie van je pand niet helemaal op orde is. Het isoleren van je pand lijkt vaak een ingrijpende maatregel, maar in de praktijk valt het wel mee. Spouwmuurisolatie bijvoorbeeld gebeurt gewoon vanaf buiten en is in een dag klaar. 

Isolatie – kleine stappen

Ook met kleine klussen voorkom je dat je warmte verliest:

  • leidingisolatie - vooral leidingen die door koude ruimtes lopen verliezen veel energie, waardoor je ketel extra moet verwarmen. Buisisolatie kun je binnen een jaar weer terugverdienen.
  • radiatorfolie – zonder spouwmuurisolatie verdwijnt een deel van de warmte van je radiatoren naar buiten. Plak radiatorfolie achter de radiator om dit te voorkomen. 
  • tochtstrippen – dicht naden en kieren met tochtstrippen, zodat je er geen warmte door verliest én er geen koude lucht door naar binnen komt. Denk aan kozijnen, de meterkast, het kruipuik, leidingen en tussen gipsplaten. 
  • deurdrangers – met een deurdranger vallen deuren automatisch weer dicht. Gebruik ze voor deuren naar buiten en naar koudere ruimtes, zoals het trappenhuis, de gang en het magazijn. 

Essent


Zuiniger verwarmen in je bedrijfspand

Nu je de warmte niet meer zomaar verliest, gaan we aan de slag met je verwarmingssysteem. Deze kun je op verschillende manieren zuiniger maken.

Zuinige ketel in je bedrijfspand

Een zuinige ketel in je bedrijf verbruikt veel minder gas dan een oudere cv-ketel. Zo heeft een moderne hr-ketel geen waakvlam meer maar een elektrische ontsteking. Ook verbranden hr-ketels efficiënter, bijvoorbeeld door warmte te hergebruiken. Je hebt ook nóg zuiniger ketels, zoals de HR++-ketel. 

Heb je een oudere ketel, laat je dan eens adviseren over het vervangen je ketel, misschien loont het al wel om deze te vervangen. 

Slimme thermostaten en thermostaatknoppen

Met deze 4 aanvullingen op de thermostaat bespaar je nog meer:

  • de slimme thermostaat is voor veel panden een goed idee. Het is geen dure aankoop en met zo’n thermostaat regel je dat de verwarming alleen aan staat tijdens openingstijden. 
  • de thermostaatknop is een goedkope optie waarmee je handmatig per radiator de temperatuur in kunt stellen.   
  • met zoneverwarming hang je een thermostaat op per zone. Deze meet de temperatuur en verwarmt alleen in die zone bij als het nodig is. Bijvoorbeeld aan de schaduwkant of op een bepaalde etage. 
  • nog specifieker is de slimme thermostaatknop, die ook automatisch de temperatuur meet en de individuele radiator bijstuurt. 

Je pand verwarmen met duurzame energie

Ok, alles is op orde en je verspilt geen warmte meer. Dan is het tijd om te kijken of je de resterende warmte uit duurzame energie kan halen. 

We geven hier voorbeelden ter inspiratie. Maar vraag vooral een specialist om advies, want je mogelijkheden hangen echt af van je pand en hoe je deze gebruikt. Duurzaam verwarmen is ook buiten Nederland een aandachtspunt waar nog geen pasklaar antwoord op is. Maar mogelijkheden zijn er zeker!

Elektrificatie van je verwarmingssysteem

De mogelijkheden komen allemaal neer op elektrificatie van je verwarmingsinstallatie. En dat is mooi als je een goed dak hebt, want deze energie kun je zelf op wekken met zonnepanelen

Afhankelijk van je pand kunt je je hele systeem elektrisch laten draaien of delen ervan. Zeker in een ouder pand is het vaak het voordeligst om een deel elektrisch te verwarmen en een deel op gas te blijven doen. Elektrische warmte voldoet namelijk niet altijd in een pand dat minder goed geïsoleerd is.

Dit zijn goede mogelijkheden:

  • de warmtepomp gebruikt meestal buitenlucht als warmtebron. Is je pand goed geïsoleerd, dan kun je je ketel grotendeels vervangen door de warmtepomp en heb je dus geen gas meer nodig.
  • infraroodpanelen verwarmen volledig elektrisch. Gebruik ze niet om een ruimte te verwarmen, maar een specifieke plek. Bijvoorbeeld de kassa in de winkel, terwijl de rest van de winkel wat koeler blijft voor de klanten met jassen. Of de werkbank waar de hele dag een medewerker staat, terwijl de grote loods eromheen minder warm hoeft te zijn.
  • zonneboilers verwarmen water met zonne-energie en zijn vooral voor spoelkeukens, sauna’s en hotels interessant. Eventueel kun je bijverwarmen met je bestaande ketel.

De ontwikkelingen zijn in volle gang, dus wij zijn ook benieuwd welke nieuwe mogelijkheden er nog bij gaan komen. Maar je hoeft niet af te wachten. Met bovenstaande oplossingen kun je vandaag al aan de slag. 

De ideale mix van maatregelen voor verwarming

De ideale mix van maatregelen voor je pand vinden is best een uitdaging. Daarom helpen we je met een bespaarrapport. We checken je pand en geven gericht advies over wat je hebt best kunt doen, wat dat kost en wat het je oplevert. Handig! Vraag hier ons bespaaradvies aan.