Sfeerverlichting binnen en buiten, verwarming, koelkasten, vriezers, keuken: in de horeca verbruik je veel energie. Gelukkig kun je met eenvoudige maatregelen veel besparen. ‘Soms zien we in de keuken drie voor de helft gevulde koelkasten staan. Ons advies? Vul er één en zet de andere twee uit. Zo simpel kan het zijn’, vindt Bastiaan van der Kuijl. Met deze en andere tips van energie-adviseurs Bastiaan en collega Daan Molenschot kun je veel energie besparen.
Tip: ook voor andere branches dan de horeca hebben we de beste bespaartips op een rij gezet. Bekijk hier de bespaartips per branche.
Koks kunnen met eenvoudige maatregelen veel energie besparen in de keuken: door kookpitten meteen uit te zetten en warmhoudplaten af te dekken. Zijn apparaten aan vervanging toe? Kies dan voor energiezuinige apparaten met minstens een A+ energielabel.
Bastiaan: ‘Tip voor energiebesparing bij de afwas: sluit de vaatwasser aan op het warmwatercircuit.’
Koelinstallaties zoemen de klok rond, maar met eenvoudige maatregelen kun je energie besparen:
Gebruik de ruimte in de koeling optimaal. Beter één goed gevulde koelkast dan twee halfvolle. Leg producten bij elkaar die op dezelfde temperatuur gekoeld moeten worden. Zo kun je de koelkast met producten die net iets minder koeling nodig hebben, iets lager zetten. Zet toestellen uit die je niet gebruikt.
Het isoleren van koelleidingen is relatief eenvoudig en goedkoop. Daan: ‘Het voorkomt 60 tot 80% verlies en bespaart daarmee energie.’
Bastiaan: ‘Koffiemachines en barkoelingen staan vaak 24/7 aan. Dat is niet nodig. Zet ze uit op de dagen dat de zaak is gesloten. Dat is een heel eenvoudige energiebesparing.’
In cafés en restaurants gaat de deur vaak open. Met een dranger op de deur gaat ‘ie vanzelf weer dicht en blijft de warmte binnen. Een tochtsluis is een andere optie. Dat kan al met een gordijn rond de deur. Zeker in een kroeg is dat een leuke oplossing.
Zet meubels een eindje van radiatoren vandaan zodat de warmte goed de ruimte in kan. Gebruik radiatorfolie om optimaal van de verwarming te profiteren. De warmte verdwijnt niet in de muur, maar straalt terug. Zet de verwarming een uur voor sluiting laag en gebruik alleen verwarming in ruimtes waar het nodig is.
Vervang tl-lampen, halogeenlampen en gloeilampen door ledverlichting. Dat kan al een energiebesparing van 80% opleveren.
Installeer bewegings- of aanwezigheidsmelders in ruimtes die niet continu verlicht hoeven worden, bijvoorbeeld in de voorraadkast of op de toiletten. Wanneer de melders beweging ‘zien’, gaan de lichten aan. De verlichting gaat weer uit wanneer de ruimte verlaten is. En: zet een tijd- of schemerschakelaar op je buitenverlichting. Dan branden ook die lichten niet onnodig.
Weet je hoeveel stroom je restaurant of café verbruikt? Een energiemonitoringssysteem geeft je van minuut tot minuut inzicht in je verbruik. Zo signaleer je ook eenvoudig de piekmomenten en dat zijn nou net de momenten waarop je het meest kunt besparen. Voor een paar tientjes heb je al een systeem in de meterkast en beheers je het stroomverbruik.
Iedere horecagelegenheid en ieder pand is anders. Onze energie-adviseurs komen graag bij je langs voor een bespaaradvies dat helemaal is toegespitst op je bedrijf. Dan weet je precies waar je het best kunt beginnen, wat dat kost en wat het oplevert.