15 september 2021
Leestijd: 3 minuten
De afgelopen anderhalf jaar waren ondernemers druk met heel veel zaken. Met het hoofd boven water houden, met de dingen anders doen of met andere dingen doen. Energie besparen stond niet bovenaan de prioriteitenlijst. Toch hebben ondernemers er al veel aan gedaan. En ruim 50% wil komend jaar aan de slag.
Ineens was alles anders. Thuiswerken werd de norm, kantoren waren leeg en winkels en horecazaken moesten tijdelijk sluiten. In augustus 2021 vroegen we ondernemers welke gevolgen dit had voor de manier waarop zij werkten en de gevolgen voor het pand.
72% van de ondernemers merkte flinke gevolgen. Ze zijn dingen anders gaan doen, of zijn nieuwe dingen gestart.
Het gevolg voor het pand was ook groot. Ineens was het kantoor leeg of slechts voor een deel gevuld. 44% van de ondernemers heeft minder of geen klanten kunnen ontvangen. We spraken zelfs een kapster die haar kapsalon heeft verkleind, om de ruimte te verbouwen tot Airbnb.
Benchmark: 5 inzichten na 1,5 jaar anders werkenWe vroegen ondernemers wat er veranderd is aan de manier waarop zij werken. En waarop zij het bedrijfspand gebruiken. Wat blijkt: flexibiliteit is het toverwoord. Doe je voordeel met hun inzichten en ideeën over het samenwerken, het pand en energie. |
Stappen zetten om energie te besparen zet je het best op ‘natuurlijke momenten’. Dus als je toch bezig bent met een verandering aan je pand, apparaten en installaties. In ons onderzoek gaven veel ondernemers aan dat zij het pand nu anders zijn gaan gebruiken. Maar niemand greep de kans aan om stappen te zetten op energiebesparing.
Doen ondernemers dan niets aan energiebesparing? Ja zeker wel! Want 91% van de ondernemers gaf aan al één of meerdere duurzame stappen gezet te hebben.
“We hebben er al 550 en daar komen er volgend jaar nog 330 bij”, vertelt één van hen. “Hiervoor maken we gebruik van de SDE++regeling.” Een ander laat weten van plan te zijn dezelfde stap te nemen. “Via de provincie kun je daarvoor een lening aanvragen met een aantrekkelijke rente.”
We vroegen ondernemers wat zij al hebben gedaan aan energiebesparing.
Dat het thema leeft, blijkt ook uit het feit dat 53% van de ondernemers van plan is komend jaar nog meer te doen. Daarvan kiest 30% ervoor om zelf energie op te gaan wekken. Een goede manier om een groot verschil te maken.
Dit gaan ondernemers komend jaar doen om (nog meer) energie te besparen:
Welke stappen heb je al gezet om energie te besparen? Wij zeggen altijd: vandaag is de beste dag om de volgende stap te zetten. Het levert je namelijk heel veel op. Maar de eerste investering blijkt voor veel ondernemers toch een grote drempel.
Daarom geven we je de belangrijkste redenen om ook vandaag al de stap te zetten:
Reden genoeg dus. Kijk dus eens goed naar je energieverbruik als je iets verandert aan je pand. Met een lagere bezetting op kantoor zijn aanwezigheidsmelders bijvoorbeeld een slimme investering. Dan branden de lampen alleen als er iemand in de buurt is. En als je dan meteen voor ledlampen kiest, kun je echt flink besparen op energie.
Vergroot je je magazijnruimte omdat je meer online verkoopt, dan kun je hier je energieverbruik meteen verlagen. Want verwarming is niet of nauwelijks nodig en verlichting alleen als er iemand binnen is.
Met een goed sluitende businesscase bereken je de terugverdientijd van de maatregelen die bij je bedrijf passen.
En als je het te veel gedoe vindt, helpen onze adviseurs je met het hele traject. Van een onderzoek in je pand tot de berekening van je terugverdientijd en de installatie. Benieuwd? Bel ons via 073 - 073 - 203 27 07 of vraag online ons bespaaradvies aan.
*De inzichten, quotes en cijfers in dit artikel komen uit een digitale enquete onder een paar honderd abonnees van MT/Sprout, aangevuld met telefonische interviews. Dit onderzoek liep in de zomer van 2021.