8 maart 2021

Leestijd: 3 minuten

Slim investeren: kosten en rendement energie besparen

Als er één ding is wat je wel aan ondernemers over kan laten, is het slim investeren. Voordat je investeert, wil je dus precies weten wat het kost én wat het oplevert. Met voorbeelden uit de praktijk laten we zien hoe interessant energie besparen is. Het rendement: ruim 10%. 

Rendement en terugverdientijd zakelijk energie besparen

Laten we beginnen met het belangrijkste: je investering in energiebesparing verdient zich terug. Hoe snel, dat hangt natuurlijk van veel zaken af. Welke investering kies je, wat is de situatie in je pand en kun je gebruik maken van subsidies? 

Met een aantal voorbeelden verderop in dit artikel maken we het concreet. Maar om je vast een duidelijk idee te geven van de meest gekozen investeringen:

  • zonnepanelen verdien je gemiddeld in 7 jaar terug;
  • isolatie verdien je gemiddeld in 5 jaar terug;
  • ledverlichting verdien je gemiddeld in 2 tot 5 jaar terug.

Mooie cijfers! Je energierekening daalt meteen na je investering. En na de terugverdientijd houd je dus pure winst over aan je investering. Gemiddeld is het rendement ruim 10%, met subsidies soms zelfs meer dan 15%.

Cover whitepaper stappenplan zakelijk energie besparen

Whitepaper: zo bespaar je stap voor stap

Maak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap.

Ja, download de whitepaper

Kosten zakelijk energie besparen

Dan de kosten. Die zijn echt heel lastig algemeen te benoemen. Zo kost ledverlichting bijvoorbeeld 5 tot 10 euro per lampje, 10 tot 20 euro voor een buis en 40 tot 80 euro voor een paneel. 

Voor zonnepanelen hangt de prijs enorm af van welk type dak je hebt en welk systeem je kiest. En voor isolatie bepaalt je pand de prijs. 

In de praktijkvoorbeelden hieronder krijg je een globaal beeld van de kosten. Maar we raden je aan eens een offerte aan te vragen, zodat je precies weet wat de kosten in je specifieke situatie zijn.

Tip energie besparen bedrijvenTip: houd de kosten voor investeren in energie besparen laag met subsidies. Er zijn meerdere interessante subsidies voor zakelijke energiebesparing die je aan kunt vragen. Soms kun je ze zelfs combineren.

 

Uit de praktijk: gemiddelde kosten en rendement

Onze adviseurs bezoeken regelmatig bedrijven om hen te helpen met energie besparen. Zij checken het pand grondig en maken daarna een rapport op maat met de maatregelen die je kunt nemen, wat deze kosten en wat deze opleveren. 

Uit deze rapporten kunnen we gemiddelden halen. En die zijn interessant als je zelf een inschatting wil maken van je kosten en opbrengsten.

Grotere mkb’ers geven na ons bezoek gemiddeld 33.248 euro uit aan investeringen. Deze bedrijven besparen nu gemiddeld 4.503 euro per jaar. De gemiddelde terugverdientijd is 7,4 jaar. Sommige bedrijven werden zelfs helemaal zelfvoorzienend.

Uit de praktijk: meubelzaak Voorbrood Meubelen

Ledverlichting in woonwinkel

Dennis Voorbrood is eigenaar van Voorbrood Meubelen, een meubelzaak van 2.500 m2. Hij was benieuwd naar wat hij kon besparen, dus ging onze adviseur bij hem langs.

Dennis bleek vooral flink te kunnen besparen op verlichting. Dus investeerde hij 40.000 euro in ledverlichting, waarmee hij 8.000 euro per jaar bespaart. Hij verdient zijn investering in 5 jaar terug.

Lees hier het verhaal van Dennis Voorbrood.

Uit de praktijk: metaalproductiebedrijf Hofmans CNC

Zonnepanelen op je bedrijfsdak

Ook Pedro Hofmans, eigenaar van Hofmans CNC, wilde graag investeren in energiebesparing. Thuis had hij al het een en ander gedaan en wilde dit doorzetten naar zijn bedrijf. Hij pakte het nog grondiger aan dan Dennis Voorbrood.

Hij investeerde 18.000 euro in ledverlichting en bespaart hiermee 4.500 euro per jaar. Dat is na 10 jaar een winst van 27.500 euro. Ook investeerde hij 135.000 euro in een dak vol zonnepanelen. Hiermee bespaart hij jaarlijks 16.875 euro, wat na 10 jaar een winst van 33.750 euro oplevert.

“Zet alles op een rij, maak het sommetje en trek je conclusie,” is zijn nuchtere kijk op investeren in energiebesparing.

Lees hier het verhaal van Pedro Hofmans.

Tijd is ook geld

Energie besparen is niet je core business, dus schuiven veel ondernemers dit onderwerp op de lange baan. Het uitzoekwerk kost te veel tijd of de prioriteit is er simpelweg niet. Klinkt dit herkenbaar, schakel dan onze hulp in. Wij doen een energiescan in je pand en zoeken alles voor je uit. En we helpen zelfs met de uitvoering. Makkelijk geregeld!