10 juni 2021
Leestijd: 5 minuten
In bijna ieder bedrijfspand valt er wel energie te besparen. Waarschijnlijk ook in dat van jou. Maar het is misschien lastig om te bepalen hoe en waar je moet beginnen. Geen nood, je bent lang de enige niet. Adviseur Aiive helpt je met bespaaradvies.
Energie besparen is minder gedoe dan dat het misschien lijkt. Zeker als je daarbij hulp krijgt van mensen zoals Aiive Biermans. Ze werkt als klimaatadviseur voor energieadviesbureau Klimaatroute, dat onderdeel is van Essent.
"Hoeveel kan ik besparen? Die vraag stellen ondernemers ons heel vaak. Dit hangt sterk af van de situatie en het gebouw, antwoord ik altijd", aldus Aiive. Bij ongeveer 80 procent van de Nederlandse bedrijven valt nog veel te winnen wat betreft energiebesparing en duurzame opwekking.
Begin je vandaag, dan kun je als bedrijf binnen drie jaar zo'n 30 procent besparen. Let wel, dit is een gemiddelde. De besparing kan voor jouw bedrijf ook wat lager of wellicht zelfs hoger uitpakken.
Whitepaper: zo bespaar je stap voor stapMaak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap. |
De vragen die Aiive en haar collega's krijgen van ondernemers variëren enorm. Van de kosten van een warmtepomp tot de mogelijkheden van spouwmuurisolatie. Maar verreweg de meeste vragen gaan over zonnepanelen.
"Ondernemers willen vooral weten wat de terugverdientijd is. Meestal schommelt die tussen vijf en acht jaar, dat hangt per gebouw en situatie af. Bij sommige gebouwen moet je iets aan de dakconstructie doen, bij andere gebouwen helemaal niet. Dat scheelt dan weer in de kosten."
Bij deze getallen zijn de nodige onzekerheden van toepassing. Je rendement kan daardoor hoger of lager uitvallen.
Ook willen ondernemers weten of zonnepanelen wel veilig zijn. "Hierbij is het met name belangrijk om een betrouwbare en ervaren partij uit te kiezen. De regels worden steeds strenger. Wij kunnen je helpen aan een gecertificeerde leverancier", zegt Aiive.
En dan zijn er nog veel vragen over de financiering van zonnepanelen. Als ondernemer heb je meerdere opties. Niet iedereen kent die, merkt Aiive.
Als het om een zes tot tien zonnepanelen gaat, dan ben je ongeveer tussen de 2.000 en 4.000 euro kwijt. Dat is voor de meeste ondernemers nog wel te doen.
Veel banken bieden interessante leningen voor duurzame investeringen. Informeer ernaar bij je huisbankier.
Hierbij lease je de zonnepanelen. Ze zijn meteen van jou en je kunt de kosten dus afschrijven. Het afbetalen doe je doorgaans in 36 tot 120 maanden, dat hangt af van de terugverdientijd. Financial lease is vaak snel geregeld.
Je hebt niet voldoende geld en kunt ook niet lenen. Dan is huren nog een optie. Bij de meeste aanbieders kun je de zonnepanelen dan na tien jaar overnemen.
Veel ondernemers willen weten hoe ze kunnen beginnen met energie besparen. Gelukkig zijn er makkelijk te nemen maatregelen die snel voordeel bieden. "Je verdient ze binnen een paar jaar terug en ze verhogen het comfort", zegt Aiive.
Als voorbeeld noemt ze bewegingssensoren en een slimme thermostaat. Door de één gaat het licht automatisch aan en uit, de ander zorgt ervoor dat de verwarming automatisch op de juiste manier is ingesteld.
"Ook spouwmuurisolatie is comfortverhogend en veel minder gedoe dan veel mensen denken", zegt Aiive. "Binnen een dag is het al geregeld. De investering verdien je doorgaans na ongeveer vijf jaar terug."
Klimaatroute is sinds vijf jaar onderdeel van Essent. Is dat niet gek? Een energieleverancier die helpt bedrijven om energie te besparen. "Die vraag krijgen we heel vaak", zegt Aiive. "Maar bij het tegengaan van klimaatverandering hebben we allemaal een verantwoordelijkheid. Dat geldt dus ook energieleveranciers."
Maar liefst 15.000 ondernemers ging je voor. Zoveel bedrijven hebben we sinds 2011 namelijk al geholpen. Met een EnergieFitScan krijg je snel duidelijkheid over de besparingsmogelijkheden in jouw onderneming.
Ook over ledverlichting stellen ondernemers vragen. "In horecazaken en winkels speelt sfeer een belangrijke rol. Gelukkig kun je elke lamp vervangen voor led in dezelfde kleur. Qua sfeer blijf je dus op hetzelfde niveau", zegt Aiive.
Ledverlichting staat bijna altijd in de top 3 van maatregelen waarmee je snel kunt besparen. Ze verbruiken tot 85 procent minder energie dan tl-balken en spaarlampen. In de meeste gevallen verdien je de investering binnen een paar jaar terug.
Wil je vandaag echt de stap maken om te beginnen? Download dan deze whitepaper. We leggen je uit hoe je stap voor stap aan de slag gaat met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.