31 mei 2022
Leestijd: 3 minuten
Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen reden om energie te besparen. Zo zijn er de ecofans, de geen gedoe-strevers en de vooroplopers. En natuurlijk de geldbespaarders: ondernemers die voor slimme investeringen gaan. Ben jij zo’n geldbespaarder, dan vind je in dit artikel de beste besparingen voor je bedrijf.
Je bent steeds op zoek naar slimme investeringen voor je bedrijf. Ook als het om energie besparen gaat. Dat is uiteindelijk ook een simpele rekensom. Met welke investering behaal je het beste rendement? En wat kun je bereiken zonder er al te veel geld in te steken? Want je investeert liever in je business.
We geven je hieronder 5 tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen. Omdat ze zo veel opleveren of omdat de investering zo klein is, dat het eigenlijk gewoon zonde is om te laten liggen.
Een opmerking vooraf: isolatie staat er niet tussen, omdat het soms wat langer kan duren voordat je deze terugverdient. Maar als je echt flink wilt besparen, is isolatie het beste beginpunt voor je besparingen.
De absolute nummer 1 voor jou als geldbespaarder is ledverlichting. Overal in je bedrijf. Van de werkruimtes, hallen, toiletten en magazijnen tot de reclameverlichting.
Ledverlichting is een relatief kleine investering, ook in tijd. Vervang je alleen de lamp, dan kan een handige collega dit makkelijk zelf doen. Vervang je ook de armatuur, dan kun je de installatie beter uitbesteden.
Afhankelijk van je keuze kun je ledverlichting vaak al in twee jaar terugverdienen. Daarna maak je dus winst op deze investering.
Om de besparing die je met ledverlichting behaalt nog groter te maken, kun je meteen aanwezigheidsmelders meenemen. Deze zorgen ervoor dat je lampen alleen branden als er iemand aanwezig is. In tegenstelling tot bewegingsmelders hoef je nooit te zwaaien naar deze melders als je een tijdje stil zit.
Je kunt natuurlijk op verschillende plekken voor verschillende technieken kiezen. Zo kun je in kasten kiezen voor deurschakelaars en voor reclameverlichting en showrooms kies je voor tijdschakelaars.
Net als ledverlichting is de aanwezigheidsmelder een kleine investering die zich snel terugverdient.
Radiatorventilatoren zijn ook zo’n investering met lage kosten en een korte terugverdientijd. Meestal kun je ze al in 2 tot 3 jaar terugverdienen. Een radiatorventilator maakt je radiator eigenlijk efficiënter, waardoor je de verwarming een paar graden lager kan zetten zonder in te leveren op comfort.
Dat werkt zo. Je plaatst de ventilator in de verwarming. Door deze ventilator circuleert de warmte beter. Hierdoor is de ruimte eerder warm en verspreid de warmte zich beter door de ruimte. En zo bespaar je, want de thermostaat kan een paar graden lager.
Zonnepanelen zijn een grotere investering en de terugverdientijd is langer dan de andere tips. Je kunt de zonnepanelen meestal in een jaar of 7 terugverdienen. Daar staat tegenover dat de winst na de terugverdientijd een stuk groter is.
Een extra voordeel voor je bedrijf is dat je (deels) zelfstandig wordt voor je energie. En energie die je niet in hoeft te kopen, hoef je ook niet te betalen. Van prijsstijgingen zoals bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne heb je dan geen last meer. En dat is wel zo prettig.
Veel ondernemers schuiven zonnepanelen vooruit omdat zij denken dat het veel gedoe is. Maar dat valt wel mee. Eenmaal een goede installateur gevonden betekent dat je er zelf nauwelijks nog tijd in hoeft te steken.
Terug naar de kleine investeringen met een heel korte terugverdientijd. Leidingisolatie is zo´n kleine investering en zo´n simpele klus dat het echt zonde is om deze te laten liggen. Meestal verdien je deze isolatie al in één of twee jaar terug.
Met leidingisolatie voorkom je dat warmte uit de leidingen lekt voordat het op de plek is waar het moet zijn. Leidingisolatie kan zowel om warmwaterleidingen als om CV-leidingen.
Deze top 5 is algemeen voor de geldbespaarders. Maar jouw bedrijf is uniek. Wil je een bespaaradvies op maat, dan kijken onze energieadviseurs graag met je mee. Met een bezoek aan je pand bijvoorbeeld, waarna je een persoonlijk bespaarplan krijgt. Hierin lees je meteen wat elke maatregel kost en wat hij oplevert. En we helpen je ook met de offertes en de uitvoering.
Benieuwd? Vraag ons energieadvies aan of lees eerst eens ons stappenplan voor energie besparen.