13 juli 2022
Leestijd: 5 minuten
Een goed begin is het halve werk. Maar als het gaat om energie besparen, zijn er 101 opties waarmee je van start kunt gaan. Geen nood, we helpen je op weg. Zo leveren de euro's die je als eerste besteedt, ook meteen een flink voordeel op.
In bijna elk pand valt te besparen, in geld én op energie. Doe het stap voor stap, want op die manier houd je het behapbaar.
Waar energie verloren gaat, betaal je dus automatisch teveel. Dat is zonde. Er zijn veel soorten energieverspillers in bedrijfspanden denkbaar:
Praat er eens over met collega-ondernemers. Vaak zit er wel iemand tussen die z'n eigen pand al aan het verduurzamen is. Die kennis kan jou weer goed helpen.
Er zijn meer manieren om uit te vinden waar je energie verliest:
Whitepaper: zo bespaar je stap voor stapMaak je plan van aanpak en je businesscase met gemak rond! In de whitepaper nemen we je stap voor stap mee. Inclusief adviezen van experts, een stappenplan en subsidies. Zo zet je vandaag nog de eerste stap. |
Weinig geld uitgeven en evengoed energie besparen. Dat kan, we noemen ze de quick wins:
Van een hybride warmtepomp tot zonnepanelen. Het zijn uitgaven van minimaal een paar duizend euro. Maak een rekensom om erachter te komen of deze investering voor jouw bedrijf rendeert.
Let op! Bij de investering gaat het om de totale kosten die je hebt gemaakt. Het aanleggen en eventuele aanpassingen vallen daar ook onder.
Je hoeft natuurlijk niet meteen voor elke maatregel een businesscase of berekening te maken. Houd de meest logische volgorde van besparen aan:
Je weet wat je verbruikt. Het is nu tijd om te gaan investeren. In isolatie, zonnepanelen of een warmteboiler bijvoorbeeld.
Vraag in ieder geval meerdere offertes aan en doe dat bij erkende installateurs. Zo mag je erop vertrouwen dat het werk op de juiste manier wordt uitgevoerd.
Reken nu je terugverdientijd uit van de maatregelen die voor jou interessant zijn. Hiervoor hebben we een duidelijke formule:
Terugverdientijd: (je totale investering + kosten financiering) / jaarlijkse kostenbesparing.
De terugverdientijd ligt natuurlijk per maatregel anders. Door de terugverdientijd steeds op dezelfde manier te berekenen, krijg je goed inzicht in welke maatregel het meest interessant is.
De terugverdientijd verschilt natuurlijk ook per bedrijfspand en situatie. Zo heb je met zonnepanelen bijvoorbeeld te maken met:
Wij kunnen je helpen om een goed beeld te krijgen van de terugverdientijd. Zelf uitrekenen kan ook: de opbrengst van je zonnepanelen x het stroomtarief van je energieleverancier = besparing per jaar in euro's.
Erkende Maatregelenlijst energiebesparingStel, je verbruikt minimaal 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas. Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen vijf jaar terugverdient. De overheid heeft voor negentien bedrijfssectoren een lijst met maatregelen opgesteld. Dit is de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing. Je kunt deze lijsten ook gebruiken als een soort checklist, met besparingen die zich snel terugverdienen. Ook als energie besparen voor jou niet verplicht is. Stel dat je veel warmte verliest in de keuken, dan is dit een handige houvast met waardevolle maatregelen voor je bedrijf.
|
Kleine uitgaven als ledverlichting, deurdrangers en tochtstrippen betaal je waarschijnlijk uit eigen zak. Gaat het om grotere investeringen van duizenden euro's of meer, dan zijn er andere mogelijkheden:
Voor duurzame investeringen hebben veel banken gunstige voorwaarden. Informeer daar eens naar.
Veel ondernemers kiezen voor financial lease om zonnepanelen aan te schaffen. Ze zijn meteen van jou en je profiteert dus van fiscale aftrekposten. Afbetalen doe je in termijnen.
Check ook of er subsidies zijn die je een handje helpen. Overweeg je bijvoorbeeld een (kleine) windturbine aansluiting op het warmtenet of warmtepomp? Dan is de ISDE zeker iets om uit te zoeken.
Dat is minder gedoe dan het lijkt. Zo hebben we hier bijvoorbeeld zes interessante energiesubsidies voor je op een rij gezet.
We snappen heel goed dat energie niet op je dagelijkse to do lijst staat. Het kan daarom best een drempel zijn om ermee te beginnen. Laat je daarom goed adviseren.
Je weet inmiddels wat voor jou de beste eerste stap is. Heb je het geld, begin er vandaag dan nog mee. En zo niet, plan het budget dan alvast in voor een volgende termijn. De quick wins zijn sowieso een mooie stap op weg naar een lagere energierekening.
We hebben een whitepaper waarin elk van deze stappen uitgebreid aan bod komt. Met rekentools, voorbeelden en terugverdientijden. Download de whitepaper en ga vandaag nog aan de slag.