Leestijd: 4 minuten

Deze subsidies voor zonnepanelen kun je als bedrijf aanvragen

Zonnepanelen zijn een populaire investering onder ondernemers. Logisch, want je verdient ze gemiddeld al in 8 jaar terug. Daarna leveren de panelen pure winst op. Heb je de ruimte, dan is het bijna zonde om ze niet aan te schaffen. Zeker met deze subsidies voor zonnepanelen. 

In dit artikel lees je over deze subsidies en fiscale voordelen:

  • SDE++
  • ISDE
  • MIA en Vamil
  • SCE
  • Salderingsregeling

Tip energie voor bedrijvenTip: heb je interesse in zonnepanelen en heb je weinig zin in het uitzoekwerk? Onze adviseurs helpen je. Van advies over de zonnepanelen en de subsidies tot het installeren. Vraag nu advies over zonnepanelen aan.

 

De SDE++ subsidie voor zonnepanelen

De meest bekende subsidie voor zakelijke zonnepanelen is de SDE++. Met deze subsidie krijg je 15 jaar lang een vergoeding voor de ‘onrendabele top’ van de energie die je opwekt. 

Dat zit zo. Groene energie is duurder dan grijze energie. Met de SDE++ krijg je het verschil terug tussen de marktprijs van grijze energie en de kosten van de groene energie die je opwekt. 

Voor wie?

Voor de SDE++ heb je een aansluiting voor grootverbruik nodig. Dat is een stroomaansluiting groter dan 3x 80 Ampère. Tip: check je factuur even als je niet weet wat voor aansluiting je hebt. Staan de netbeheerkosten op je factuur, dan heb je een kleinzakelijke aansluiting. Met een grootzakelijke aansluiting betaal je de netbeheerkosten apart.

De SDE++ aanvragen

De overheid organiseert elk najaar een aanvraagronde. Houd die in de gaten, want alleen dan kun je deze subsidie voor zakelijke zonnepanelen aanvragen. 

Ik wil meer weten over de SDE++.

Tijdelijk: de ISDE-subsidie voor zakelijke zonnepanelen

Heb je nou geen grootzakelijke aansluiting, dan is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) iets voor jou. Je kunt hem aanvragen voor verschillende duurzame stappen. En nu tijdelijk ook voor zonnepanelen voor je bedrijf. Vanuit deze subsidie krijg je 125 euro per gezamenlijk piekvermogen dat je installeert. 

Voor wie?

Alleen met een kleinzakelijke aansluiting kun je deze subsidie aanvragen. Dat is een aansluiting voor stroom die kleiner is dan 3x 80 Ampère. Weet je niet wat voor aansluiting je hebt, check dan je energiefactuur even. Staan de netbeheerkosten daarop, dan heb je een kleinzakelijke aansluiting. Met een grootzakelijke aansluiting betaal je de netbeheerkosten apart.

De ISDE aanvragen

De ISDE aanvragen kan via het eLoket van de RVO, via het eLoket van de RVO.

Ik wil meer weten over de ISDE.

Tip energie besparen bedrijvenTip: sommige subsidies en fiscale voordelen mag je combineren. Dubbel voordeel dus! Win hier wel even advies over in, want dit vraagt best wat uitzoekwerk.

 

Energie-investeringsaftrek voor zonnepanelen op je bedrijfsdak

Ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je voor verschillende duurzame stappen aanvragen. Waaronder dus voor zonnepanelen voor je bedrijf. De EIA is een fiscaal voordeel voor de aanschaf- en montagekosten van de zonnepanelen. 

Je mag 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dat levert gemiddeld een voordeel van 11% op. Mooi meegenomen! Zeker omdat je ook de standaard afschrijving voor je energie-investeringen nog hebt.

Voor wie?

Elke ondernemer die inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt, kan de EIA aanvragen. Zolang de zonnepanelen maar de voorwaarden voldoen. Ze moeten in elk geval op de Energielijst staan en tenminste 2.500 euro kosten.

De EIA aanvragen

Je vraagt de EIA aan via het eLoket van de RVO.

Zonnepanelen voor je bedrijf met de MIA en Vamil

Ook de Milieuinvesteringsaftrek (Mia) en Vamil zijn fiscale voordelen. De investeringsaftrek vanuit de MIA is maximaal 36%, bovenop de standaard investeringsaftrek. Met de Vamil mag je 75% van de investeringskosten afschrijven. 

Netto kun je tot wel 12% voordeel krijgen.

Voor wie?

De MIA en Vamil kun je aanvragen als je inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt. De zonnepanelen moeten op de Milieulijst van de overheid staan en aan de voorwaarden op deze lijst voldoen.

De MIA of Vamil aanvragen

Een fiscaal voordeel krijg je natuurlijk bij de belastingaangifte. Maar om gebruik te kunnen maken moet je wel eerst een melding doen in je eLoket. Binnen 3 maanden nadat je tot verplichting tot aankoop bent overgegaan, moet de melding binnen zijn.

Zonnepanelen met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking

Nieuw is de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE), die de regeling verlaagd tarief of de postcoderoosregeling vervangt. Met deze subsidie krijg je 15 jaar lang een bedrag per opgewekte kWh aan stroom. Dit bedrag bepaalt de overheid aan de hand van de marktprijs van grijze stroom en de kosten van de groene stroom die je opwekt. 

Voor wie?

De SCE is speciaal voor lokale initiatieven om gezamenlijk stroom op te wekken. Je kunt de SCE dus alleen aanvragen als energiecoöperatie binnen een postcodegebied en als VvE. Particulieren en bedrijven kunnen hierin samen optrekken. Voor bedrijven geldt wel: je moet een kleinzakelijke aansluiting hebben.

De SCE aanvragen

De SCE subsidie kan worden aangevraagd bij het eLoket van RVO.

Salderingsregeling zakelijke zonnepanelen

Tot slot hebben we nog de salderingsregeling. Energie die je opwekt maar niet direct verbruikt, lever je terug aan het stroomnet. Aan het einde van het jaar streept je leverancier de energie die je opwekt weg tegen de energie die je hebt teruggeleverd. Tegen dezelfde prijs. Lever je meer dan je verbruikt, dan is de terugleververgoeding wat lager. 

Er liep een wetsvoorstel om vanaf 2025 deze regeling jaarlijks af te bouwen. Op per 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer uitspraak tegen dit voorstel gestemd. Dit betekent dat je gebruik kunt blijven maken van de salderingsregeling.

Voor wie?

Voor particulieren en voor bedrijven met een kleinzakelijke aansluiting.

De salderingsregeling aanvragen

Registreer je zonnepanelen via energieleveren.nl om gebruik te kunnen maken van de salderingsregeling.

Vraag nu advies over zonnepanelen aan.

Tip energie voor bedrijvenTip: check ook bij je gemeente eens of er lokale subsidies beschikbaar zijn. Veel gemeentes organiseren zelf van alles om duurzame stappen te stimuleren.