11 januari 2023
Leestijd: 2 minuten
Jaarlijks wijzigen er overheidsmaatregelen en wetten. Net als voorgaande jaren is ook dit jaar het doel: bedrijven motiveren om extra energie te besparen. Door de hoge energieprijzen zijn er extra maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. We zetten de belangrijkste veranderingen van dit jaar op een rij.
In 2023 geldt er een prijsplafond voor kleinverbruikers. Tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m³ betaal je een vaste prijs van 1,45 euro per m³ en 0,40 euro per kWh. Dit wordt door ons automatisch verrekend op je jaarrekening wanneer je hier recht op hebt. Lees meer over het prijsplafond.
De overheid biedt de tijdelijke Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% uitmaken van de totale jaaromzet.
Tussen 21 maart en 2 oktober 2023 dien je je aanvraag in via de website van het RVO. Hier vind je ook alle informatie over deze maatregel.
Het energielabel is een belangrijk middel voor de overheid om bedrijven te motiveren aan de slag te gaan met verduurzaming. Vanaf 1 januari is het voor elk kantoorpand groter dan 100 m³ verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Bijna de helft van de kantoorpanden voldoet hier nog niet aan. We helpen je graag hierbij, vraag hier een energielabel aan.
Er zijn tal van subsidies en fiscale voordelen voor ondernemers die energie willen besparen of produceren. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de subsidies van 2023.
Deze regeling financiert een groot deel van deskundig energieadvies en de uitvoering van de maatregelen. Subsidie is beschikbaar van 1 april 2023 tot en met 30 september 2023 en je vraagt deze zelf aan. Wil je de stap zetten om energie te besparen, sta je er niet alleen voor. Je vraagt een adviesgesprek gemakkelijk bij ons aan.
Deze subsidie kan je aanvragen voor de productie op groene energie en voor technieken die CO2-uitstoot reduceren. De regeling is van 5 september tot en met 5 oktober 2023 open voor aanvragen. Ook voor 2024 en 2025 is er subsidie beschikbaar gesteld voor de SDE++ regeling. Het budget wordt vastgesteld bij de openstelling van deze regeling.
Alles over de SDE++ subsidie lees je in dit artikel.
De overheid reserveert meer budget voor fiscale regelingen, zoals de Vamil/ MIA en EIA.
Ook is de Energielijst veranderd, hier vind je terug waarvoor je deze regelingen kunt aanvragen. Kleine regelingen zoals ledverlichting zijn eruit gehaald. Je verdient deze met de hoge energieprijzen namelijk al snel terug.
Bekijk hier alle zakelijke subsidies op energiebesparing.
Bedrijven met een minimaal verbruik van 50.000 kWh en/of 25.000 m³ moeten verplicht energie besparen. Elke 4 jaar controleert de overheid of je hier aan voldoet, dit heet de informatieplicht. In 2023 is de tweede ronde. Vóór 31 december moet je aan de informatieplicht hebben voldaan.
Wil je op de hoogte blijven van de energieprijzen, houd dan onze pagina in de gaten met de laatste ontwikkelingen.