Leestijd: 5 minuten

Energie besparen? Check deze subsidies en fiscale voordelen!

Er zijn tal van subsidies en fiscale voordelen waarmee je een stuk voordeliger bespaart op energie in je bedrijf. Subsidies voor specifieke maatregelen, maar ook voor energieadvies op maat. Handig, als je nog niet weet waar je het best kan beginnen. 

Dit zijn ze:

  1. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
  2. Investeringsaftrek Duurzame Energie (ISDE)
  3. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
  4. Energie-investeringsaftrek (EIA)
  5. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
  6. Salderingsregeling

1. Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Een energieadvies op maat is het beste begin als je energie wilt besparen. Een handig overzicht van wat je in je bedrijfspand het beste kan doen, wat dit kost en wat het oplevert. Op dit advies kun je subsidie krijgen met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Je krijgt subsidie op zowel het advies als op de begeleiding van de uitvoering van de maatregelen. 

Na een tijdelijke stop is de subsidie sinds april 2023 weer opengesteld. Je kunt hem dus weer aanvragen, bijvoorbeeld voor ons energieadvies voor je bedrijf.

2. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Dan de ISDE. Als ondernemer kun je deze aanvragen voor warmtepompen en zonneboilers. En tot eind 2023 is hij uitgebreid met zonnepanelen en kleinschalige windturbines. VvE's vielen ook onder de ISDE, maar vallen nu onder de SVVE. Wel kunnen zij dit jaar nog de ISDE aanvragen voor zonnepanelen en windturbines.

De ISDE aanvragen

Natuurlijk gelden er wel voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE. Dit zijn de vier belangrijkste:
  • je laat het apparaat in Nederland installeren en neemt het binnen een jaar na de subsidieaanvraag in gebruik
  • je laat het apparaat installeren door een gespecialiseerd bedrijf en kunt daarvoor een factuur laten zien
  • het is niet toegestaan om het apparaat binnen een jaar weer te verkopen
  • maak je gebruik van de ISDE, dan vallen andere subsidies automatisch af

Check voordat je investeert even de volledige voorwaarden én de lijsten met apparaten die in aanmerking komen voor de subsidie. Dan kun je de voorwaarden meteen meenemen in je keuzes.

3. Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)

Uitleg SDE+ regeling

De SDE++ kun je aanvragen voor de productie van groene energie en voor technieken die CO2-uitstoot tegengaan. 

Je krijgt subsidie over de onrendabele top van je groene energie of vermeden CO2-uitstoot. Kort gezegd is dat het verschil tussen de kostprijs van de energie die je opwekt of de CO2 die je vermijdt en de marktprijs van grijze energie. 

Hiervoor heeft de overheid 5 categorieën opgesteld:

  1. hernieuwbare elektriciteit - osmose, waterkracht, wind en zon
  2. hernieuwbare warmte - biomassa (vergisting en verbranding), compostering champost, geometrie diep en zonthermie
  3. hernieuwbaar gas - biomassa (vergisting en vergassing)
  4. CO2-arme warmte - aquathermie, daglichtkas, elektrische boiler, geothermie ondiep, restwarmte en warmtepomp
  5. CO2-arme productie - CO2-afvang en -opslag en waterstof door elektrolyse

De SDE++ aanvragen

De SDE++ kun je alleen tijdens speciale aanvraagrondes aanvragen. In 2023 kun je de SDE++ aanvragen van 5 september tot en met 5 oktober. Check even of je aan de  voorwaarden voldoet als je de SDE++ aan wilt vragen.

4. Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je in duurzame energie en energiebesparende technieken, dan kun misschien gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert je gemiddeld een voordeel van 11% op.

EIA aanvragen

Ook voor de EIA gelden er natuurlijk voorwaarden. Zo moet het product op de Milieu- en Energielijst staan, dus zoek een product zeker even op voordat je het aankoopt.

Je kunt de EIA voor erg veel maatregelen aanvragen. Een aantal voorbeelden: 

  • HR-glas
  • infraroodpanelen
  • energiezuinige ventilator

De EIA vraag je aan met eHerkenning.

5. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

Met de regelingen MIA en Vamil kun je een fiscaal voordeel aanvragen voor milieuvriendelijke technieken. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden, ledverlichting, ventilatie of de opslag van duurzame energie.

  • MIA: tot 36 procent van de investeringskosten is aftrekbaar kan oplopen tot 45%. Dit voordeel komt bovenop je normale aftrek. 
  • Vamil: tot 75 procent van de investeringskosten is aftrekbaar, op een tijdstip dat je zelf mag bepalen

Het belastingvoordeel kan oplopen tot 14 procent. Zeker interessant!

MIA en Vamil aanvragen

Ieder jaar publiceert de overheid een nieuwe Milieu- en Energielijst. Je komt voor de MIA of Vamil in aanmerking wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op deze lijst staan. 

Check ook zeker de andere voorwaarden even voordat je investeert. Je moet de investering bijvoorbeeld eerst aanmelden met eHerkenning voordat je deze kunt toepassen in je belastingaangifte.

Tip energie voor bedrijvenTip: soms mag je verschillende subsidies en fiscale voordelen combineren. Hiervoor gelden wel strenge regels. Het is daarom slim om even advies in te winnen bij een specialist.

 

6. Salderingsregeling

 De salderingsregeling werkt zo: je energieleverancier verrekent aan het einde van het jaar de energie die je zelf hebt opgewekt met de energie die je hebt verbruikt. Dit wegstrepen noemen we salderen. Je ontvangt voor de stroom hetzelfde tarief als wat je ervoor zou betalen bij je energieleverancier.

Wek je meer energie op dan je in een jaar verbruikt, dan geldt voor deze extra energie geen salderingsregeling. Voor deze energie krijg je wel een vergoeding, maar die is lager dan wanneer je mag salderen. 

Wat gaat er veranderen vanaf 2027?

Vanaf 2027 kun je de stroom die je teruglevert niet meer salderen met de stroom die je afneemt. De salderingsregeling stopt in één keer. Je gaat dus niet ieder jaar steeds minder salderen. De wet komt nog met meer informatie over de vergoeding voor teruggeleverde stroom. We houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De salderingsregeling aanvragen

Je hoeft de salderingsregeling niet aan te vragen. Je energieleverancier regelt het voor je. Het enige wat je wel even moet doen, is je zonnepanelen aanmelden via energieleveren.nl. 

Extra tip: check ook de lokale subsidies

Gemeentes bieden soms ook subsidies of speciale leningen aan bedrijven en particulieren aan om hen te motiveren om energie te besparen of op te wekken. Bekijk dus de mogelijkheden binnen je regio eens.

Wil je vandaag echt de stap maken om te beginnen? We leggen je uit hoe je stap voor stap aan de slag gaat met energie besparen. Met checklists, rekenvoorbeelden, een template voor je businesscase en tips van adviseurs.

Alle bedragen en gegevens gelden op het moment van schrijven, in 2023. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de RvO.