22 november 2023

Leestijd: 2 minuten

Ook in 2024 veranderen de overheidsmaatregelen voor energie. Het doel: duurzame energie en energiebesparing stimuleren en CO2-uitstoot verminderen. We zetten de belangrijkste veranderingen voor 2024 voor ondernemers op een rij.

Het prijsplafond vervalt

In 2023 gold er een prijsplafond voor kleinverbruikers. Tot een verbruik van 2.900 kWh en 1.200 m³ betaalde je een vaste prijs van 1,45 euro per m³ en 0,40 euro per kWh. Ook veel bedrijven konden gebruik maken van deze regeling. Wij verrekenen het prijsplafond automatisch op de jaarrekening. In 2024 stopt het prijsplafond. 

Ook de TEK-regeling komt niet terug in 2024. Dit was een tegemoetkoming voor energie-intensieve mkb’ers als compensatie voor de hoge energieprijzen.

Energiebelasting en netbeheerkosten

Ook in 2024 wil de overheid duurzame energie stimuleren en gas juist ontmoedigen. Daarom zijn dit de veranderingen:

  • energiebelasting op stroom tot een verbruik van 50.000 kWh daalt, daarboven stijgt hij iets
  • energiebelasting op gas stijgt van 0,4898 euro in 2023 naar 0,58301 euro in 2024, exclusief btw

Daarnaast passen de netbeheerders de energietarieven elk jaar aan. In 2024 stijgen deze tarieven. Je nieuwe tarief hangt af van je netbeheerder.

Energiesubsidies

Er zijn tal van subsidies en fiscale voordelen voor ondernemers die energie willen besparen of produceren. Dit zijn de belangrijkste veranderingen in de subsidies van 2024.

SDE++ ook in 2024 aan te vragen

Deze subsidie kan je aanvragen voor de productie op groene energie en voor technieken die CO2-uitstoot reduceren. Ook voor 2024 en 2025 stelt de overheid 8 miljoen beschikbaar voor de SDE++ regeling. Goed nieuws dus als je gebruik wilt maken van deze regeling.

De SDE++ heeft elk jaar een openstellingsronde waarin je de subsidie aan kunt vragen. Wanneer deze rondes in 2024 zijn, is nog niet bekend.

ISDE voor bedrijven voor andere maatregelen

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt subsidie op een aantal duurzame maatregelen. Vanaf 2024 veranderen de maatregelen waarvoor je deze subsidie aan kunt vragen.

(Hybride) warmtepompen en zonneboilers zitten standaard in de ISDE. Vanaf 2024 komt daar isolatie bij. Goed nieuws, want isolatie is een belangrijke maatregel. Tegelijk vervalt de ISDE voor zonnepanelen en kleine windturbines. Deze zaten tijdelijk in de subsidie, tot einde 2023.

Fiscale regelingen verlengd

Naast subsidies kun je gebruik maken van fiscale voordelen als je investeert duurzame stappen. De overheid ziet dat deze voordelen daadwerkelijk een motivatie zijn voor ondernemers om stappen te zetten. Daarom blijven ook deze van kracht.

Van de Milieu-investeringsaftrek en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (MIA/ Vamil) kun je in elk geval tot en met 2028 gebruik maken. De MIA is een investeringsaftrek tot 45% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kun je tot 75% van de investeringskosten afschrijven.

Ook de energie-investeringsaftrek (EIA) wordt verlengd tot en met 2028. Met de EIA kun je een deel van de investeringskosten in duurzame bedrijfsmiddelen aftrekken van je winst. In 2023 kon dit tot 45,5%, maar in 2024 wordt dit percentage verlaagd naar 40%.

Net als elk jaar verandert ook in 2024 de Milieu- en Energielijst. Hierop staan de technieken waarvoor de fiscale voordelen gelden. 

Verplicht energielabel C

Het energielabel is een belangrijk middel voor de overheid om bedrijven te motiveren aan de slag te gaan met verduurzaming. Sinds 2023 is het voor elk kantoorpand groter dan 100 m³ verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Heb je er nog geen, dan helpen we je graag. Vraag hier een energielabel aan.

Energie besparen in 2024

Deze veranderingen in 2024 maken het financieel extra aantrekkelijk om de volgende stap te zetten in je bedrijf. Wil jij ook aan de slag, dan helpen we je graag.

Bekijk onze bespaaradviezen per branche voor goede ideeën. Of bespreek je mogelijkheden eens met onze zakelijke energie-adviseurs. Dan weet je zeker dat je de slimste keuze voor je bedrijf maakt.