Een energieneutrale woning is milieuvriendelijk én fijn om te wonen. De jaarlijkse energierekening is nul, maar de bewoner levert niet in op gemak en comfort. Klinkt ideaal, maar hoe maakt u eigenlijk van uw bestaande woning een energieneutraal huis? Wij geven tips.
Een energieneutraal gebouw vereist een zeer lage hoeveelheid energie, die in belangrijke mate voortkomt uit hernieuwbare bronnen. De energie wordt in, onder of dicht bij het gebouw geproduceerd.’ Aldus de Europese richtlijnen (EPDB) voor energieneutrale huizen. In normale taal betekent dit dat een huis net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Over een jaar gemeten is het energiegebruik van een woning nul. Als alle huizen energieneutraal zouden zijn, zou er 15% minder energie gebruikt worden in Nederland. Maar het duurt nog wel een tijd voordat het zover is.
Er staan enkele honderden energieneutrale woningen op de planning om in Nederland gebouwd te worden. Zowel huur- als koopwoningen. Bovendien zijn er op het moment al enkele tientallen energieneutrale woningen. Er bestaan ook compleet energieneutrale wijken, waar alle energieneutrale woningen samen worden voorzien van een collectief systeem voor bijvoorbeeld aardwarmte. Zo’n groot systeem in de wijk is vaak aantrekkelijker en per huishouden goedkoper dan een individuele oplossing per woning.
Nieuwbouwwoningen moeten standaard al voldoen aan strenge eisen. Steeds meer huizen worden energieneutraal opgeleverd. Nog niet alle nieuwbouwwoningen, maar dat gaat veranderen. Vanaf 2020 moet elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal zijn. Overheidsgebouwen moeten al vanaf 2018 aan deze eisen voldoen. En het liefst willen ze dat in 2050 heel gebouwd Nederland energieneutraal is. De Rijksoverheid heeft dit besloten om te voldoen aan de EPBD.
Daarnaast kunt u zelf nog meer doen. Lees meer over energiebesparende maatregelen die u kunt nemen.
Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Soms worden ook speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst. Op die manier krijgen deze woningen een compleet vernieuwd uiterlijk en zijn ze weer helemaal up-to-date. Bovendien profiteert de eigenaar of bewoner direct van een lagere of compleet afwezige energierekening. Zuinige mensen kunnen zelfs een negatieve energierekening krijgen, wat betekent dat u geld toe krijgt in plaats van hoeft te betalen. Dat is de investering om een woning energieneutraal te maken zeker waard. Steeds meer woningbezitters laten hun huis daarom verbouwen tot een energieneutrale woning. Nieuwbouwwoningen zijn dat vaak al bijna of helemaal.
Energiebesparende maatregelen kosten geld. Dat is niet erg, want u gaat er ook geld door besparen. Uiteindelijk verdienen energiebesparende maatregelen zichzelf terug. Maar u moet de kosten aan het begin wel op kunnen brengen. Hebt u niet voldoende geld om uw energiebesparende plannen uit te voeren? Misschien is de Energiebespaarlening iets voor u of maakt u aanspraak op een subsidie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen of isolatie.
Een zelfvoorzienende woning is niet hetzelfde als een energieneutraal huis. Als u een zelfvoorzienende woning heeft, dan wekt deze niet alleen de eigen energie op, maar staat zelfs los van het energienet. Stroom wordt dan vaak opgeslagen in accu’s of er is een generator aanwezig voor de wintermaanden. Thuisaccu’s zijn momenteel nog erg duur, maar wel in opkomst. Een energieneutrale woning kan in de toekomst wel gemakkelijker tot een zelfvoorzienende woning worden omgebouwd, omdat een energieneutrale woning al erg zuinig met energie omgaat. Tot thuisaccu’s betaalbaar worden is het behouden van de elektriciteitsaansluiting en het leven in een comfortabele energieneutrale woning nog wel de meest efficiënte oplossing.
Misschien heeft u de term nul-op-de-meter-woning weleens gehoord? Die term komt steeds vaker in de media en is in betekenis hetzelfde als een energieneutraal huis. Nul op de meter betekent eigenlijk ook nul euro op de energierekening, omdat u over het hele jaar gezien geen energie verbruikt, vanwege de toepassing van slimme oplossingen zoals goede isolatie en zonnepanelen. Natuurlijk is het wel zo dat zonnepanelen in de winter niet veel energie opwekken, maar dit verbruik mag u weg laten strepen tegen de meeropbrengst in de zomer. Als u over het hele jaar gezien meer elektriciteit levert dan u verbruikt, dan heeft u geen nul-op-de-meterwoning, maar een zogenaamde energiepluswoning.
Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu en uw portemonnee, maar ook voor uw gemak en comfort. Dankzij energiebesparende oplossingen heeft u bijvoorbeeld nooit meer een koude vloer of een tochtig huis. Fijn toch? Wilt u weten hoe u van uw huis een energieneutraal huis maakt? Vul dan de online huisscan in. U krijgt direct advies over de bespaarkansen in uw woning.