We helpen je stap voor stap
Bekijk onze dynamische contracten
Met een dynamisch energiecontract kun je besparen door je energie te gebruiken op de momenten dat de tarieven laag zijn. Dat kan, omdat je met een dynamisch energiecontract een contract met wisselende energietarieven hebt. Dat betekent dat je tarieven voor stroom en gas niet vaststaan. Je tarieven bewegen mee met de energiemarkt.
Als je gedurende de dag flexibel met je energieverbruik kunt omgaan, kan een dynamisch energiecontract interessant zijn. Want door je verbruik naar de voordeligste momenten van de dag te verplaatsen bespaar je op je energierekening. We vertellen je stap voor stap hoe een dynamisch energiecontract werkt.
Het is slim om zoveel mogelijk van de stroom die je opwekt met je zonnepanelen meteen zelf te gebruiken. Heb je stroom over, dan lever je die terug tegen het uurtarief dat op dat moment geldt, zonder dat je terugleverkosten betaalt.
Als je je elektrische auto slim oplaadt, dan kun je flink besparen door te laden wanneer de stroom het goedkoopst is, bijvoorbeeld ’s nachts, als het waait, of als de zon schijnt. Je regelt dit via de app. Bij Essent werkt dit voor de meeste auto's.
Geld besparen, dat kan ook met slimme apparaten. Bekijk in de Essent app wanneer stroom het voordeligste is en draai op die momenten je was of zet je vaatwasser aan. Zo kun je flink besparen!
De vraag naar stroom groeit en vaak laden we onze elektrische auto's op hetzelfde moment. Met Slim Laden verdelen we stroom beter en laden we je auto op de meest voordelige momenten.
Nu beschikbaar voor de volgende automerken: Audi, BMW, Cupra, Jaguar, Lexus, Mini, Seat, Skoda, Tesla, Toyota en Volkswagen.
Meer informatie vind je in de Essent app bij 'Regel zelf'.
Een dynamisch energiecontract werkt anders dan een vast of variabel contract. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij, zodat je precies ziet hoe elk type contract werkt. Bijvoorbeeld als je benieuwd bent wat de verschillen zijn tussen een vast of dynamisch energiecontract. Of tussen een dynamisch en een variabel energiecontract.
Een dynamisch contract kan voordelig zijn als je flexibel bent met je energieverbruik en kunt inspelen op momenten dat stroom voordelig is. Een vast contract biedt mogelijk meer zekerheid.
We helpen je stap voor stap bij het maken van de juiste keuze. Een dynamisch energiecontract is niet voor iedereen passend. Mogelijk is een vast of variabel energiecontract beter geschikt. Wat je keuze ook is, voor iedereen is er een type contract wat past.
Beursprijs
De beursprijs is de prijs die je voor stroom en gas betaalt op de energiemarkt. De beursprijs wordt iedere dag vastgesteld. Dit is exclusief overheidsheffingen en belastingen.
Verwachte beursprijs
De verwachte beursprijs voor stroom en/of gas per maand. De verwachte beursprijs wordt iedere dag op de energiemarkt bijgesteld. Voor het berekenen van je aanbod en jouw termijnbedrag-advies maken we gebruik van de verwachte beursprijzen.
Verwacht termijnbedrag
Dit is het bedrag wat we verwachten dat je per maand zal gaan betalen voor energie. Bij een dynamisch energiecontract staan je tarieven niet vast. Je verwachte termijnbedrag is daardoor een schatting.
Inkoopvergoeding
De inkoopvergoeding is de vergoeding die je betaalt aan je energieleverancier voor het inkopen en leveren van stroom en gas. Je betaalt dit per kWh stroom en per M3 gas. Er zijn twee situaties waarbij je inkoopvergoeding betaalt. Je betaalt inkoopvergoeding als je geen stroom teruglevert. Lever je wel stroom terug, dan betaal je de inkoopvergoeding als je jaarlijks meer energie afneemt dan teruglevert. We noemen dit een afname-overschot. Je vindt de inkoopvergoeding terug op je jaarrekening.
Verkoopvergoeding
De verkoopvergoeding is de vergoeding die je betaalt aan je energieleverancier voor het verkopen van de stroom die je teruglevert. Je betaalt dit per kWh stroom. Je betaalt dit alleen als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt. We noemen dit een terugleveroverschot. Je vindt de verkoopvergoeding terug op je jaarrekening.