Energie besparen in je bedrijf kan op verschillende manieren. Maar hoe vind je nu die investering met het beste rendement? Om je op weg te helpen laten we verschillende praktijkcases zien van echte bedrijven. In dit geval: een restaurant. 

Goed om te weten: dit is een echte praktijkcase van Klimaatroute, onderdeel van Essent. De adviseurs van Klimaatroute bezoeken dagelijks bedrijven met bespaaradvies. Zoals bij dit restaurant. Dit advies gaven we voordat de prijzen in 2022 stegen. Voor dit artikel hebben we de gegevens geanonimiseerd.  

Over het restaurant 

Het restaurant is gevestigd in een hoofdstad in Nederland. Het karakteristieke hoekpand komt uit 1815 en bevindt zich in een gezellige straat in het centrum. 

We maakten de berekeningen in deze case op basis van:

  • stroomverbruik van 30.000 kWh, met een prijs van 0,25 euro per kWh
  • gasverbruik van 21.500 m3 met een prijs van 1,85 euro per m3

 

 

Het energieadvies voor het restaurant 

We leggen eerst de keuzes in dit advies uit, daarna laten we je de berekening zien.

Verlichting: lampen vervangen door led 

Het restaurant is gedeeltelijk voorzien van ledlampen. De laatste conventionele lampen kan de ondernemer ook eenvoudig vervangen door ledlampen. Dat bespaart behoorlijk en bovendien gaan de lampen langer mee. Win-win dus. 

De ondernemer kan in aanmerking komen voor Energie-investeringsaftrek (EIA) subsidie. 

Tip energie voor bedrijvenTip: Ook jij kan in aanmerking komen voor deze subsidie als je minimaal 2.500 euro investeert in ledlampen met een levensduur van minimaal 50.000 branduren. De lampen moeten een LB-normering van L90B50 hebben. Klinkt ingewikkeld, maar je leverancier kan je hierover informeren.

 

Isolatie: nog veel mogelijkheden om energie te besparen

In een goed geïsoleerd pand verbruik je minder energie. Wanneer je kijkt naar isolatie, zijn er meerdere mogelijkheden. We hebben een aantal adviezen voor de restauranteigenaar.

Isoleren van de thermische schil

Door de historische staat van het pand en de uitstraling van de gevel van het restaurant is het niet mogelijk om deze te isoleren. Ook de vloer kan daardoor niet geïsoleerd worden. Dus helaas zijn er voor deze ondernemer geen mogelijkheden voor de thermische schil. Er zijn wél andere mogelijkheden.

Het glas

In het pand is nog veel enkel glas aanwezig en daarom adviseren we dit te vervangen door HR++-glas. Wanneer dit niet mogelijk is vanwege de historische staat van het pand, zijn voorzetramen een goede oplossing. Een ander alternatief is dan monumentenglas. Hiervoor moet de ondernemer wel bij de gemeente een vergunning aanvragen.

Het dak

Bij veel oude gebouwen verdwijnt er meer warmte door het dak dan via een andere weg. Het advies voor dit restaurant is om het dak van binnenuit te isoleren. In deze berekening zijn de kosten meegenomen voor het isoleren van het dak met een dakoppervlak van circa 180 m2.

Isolatiemateriaal

De buizen bij de cv-ketel zijn nog niet geïsoleerd. Zonde, want de cv-ruimte mag koel blijven. Isoleer je deze buizen, dan beperk je het warmteverlies uit de buizen flink. In deze video zie je hoe je de verwarmingsbuizen simpel isoleert.

Daarnaast adviseren we deze ondernemer om radiatorfolie te gebruiken. Deze plak je achter de verwarming om te voorkomen dat de warmte via de muur verloren gaat. De radiatorfolie aanbrengen kan je ook makkelijk zelf.

Verwarming: eerst isoleren, dan verwarming naar beneden

Het pand van de horecaondernemer wordt verwarmd door twee goede cv-ketels die voorlopig niet vervangen hoeven te worden. Op de radiatoren zitten al thermostaatknoppen. Een goede keuze want hiermee verwarm je alleen daar waar het nodig is.

Verder is de belangrijkste stap om te besparen op verwarming om eerst de isolatieadviezen toe te passen. Met deze adviezen kan de temperatuur in de radiatoren iets omlaag. Zeker als de ondernemer radiatorventilatoren installeert. Dit zijn kleine, goedkope ventilatoren die de warmte beter door de ruimte verspreiden.

Regeltechniek: weet wat je verbruikt en gebruik je energie slim

Met het slim en tijdig uitschakelen van je systemen, verlaag je je energieverbruik. Dit kan de ondernemer doen door tijdschakelaars, stand-by killers en slimme thermostaten te instaleren.

Verwarming

De cv-ketel van de horecaondernemer wordt nu aangestuurd door een slimme thermostaat. Dat is op dit moment de best mogelijke manier om de ketel aan te sturen, top dus.

Wat de ondernemer wel kan doen is het plaatsen van radiatorventilatoren, zoals al kort genoemd.

Verlichting

Daarnaast is het installeren van aanwezigheidsdetectie voor de verlichting in de wc-ruimtes een goed idee. De verlichting gaat alleen aan wanneer dat nodig is en dat bespaart energie.

Inzicht in verbruik

Verder is een energiemonitoringsysteem een goede toevoeging. Dit systeem geeft inzicht in je energieverbruik. Het geeft inzicht in de grote en stille verbruikers. Weet wat je verbruikt want dan kun je ook bewuster met je energie omgaan.  

Tip energie voor bedrijvenTip: Plaats een tijdschakelaar op apparaten zoals koelingen die je maar een paar uur per dag gebruikt. Koelingen voor frisdranken bijvoorbeeld, hoeven ’s nachts niet aan te staan.

 

Duurzame opwekking van energie: geen mogelijkheid voor deze ondernemer

Voor de horecaondernemer is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen omdat het pand een monumentale status heeft.

Dit waren de besparingen voor dit bedrijf. Meer tips? Bekijk de beste bespaartips voor de horeca.

De kosten en besparing voor dit restaurant

Zoals je ziet komen er meerdere mogelijkheden uit het advies! Om het overzichtelijk te maken, deelden we deze adviezen in 3 logische stappen in:

  1. voorkom energieverlies, bijvoorbeeld met isolatie
  2. kies voor energiezuinige apparatuur en installaties, zoals een zuinige ketel 
  3. wek de resterende energie zelf op, met bijvoorbeeld zonnepanelen

In deze tabel staat per maatregel wat deze kost en hoeveel energie en geld deze bespaart. Let op: deze berekening geldt voor het restaurant in dit voorbeeld. Elk bedrijf is uniek.

1. Voorkom onnodig energieverlies

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Keuken zolder: vervangen van 6 tl-buizen VSA 1200mm (36W) door ledbuizen 1200 mm (12.5W) - 60 uur/week 105 euro 440 kWh 163 euro
Gehele pand: vervangen van 94 halogeenspots (35W) door led (6W) - 60 uur/week
2.068 euro 8.505 kWh 
3.147 euro 
Achterzijde pand: vervangen van 20 halogeenspots (20W,GU10) door led (3.5W) - 60 uur/week 440 euro 1.030 kWh  381 euro 
 Vervangen van 4 conventionele noodverlichtingen (8W) door led (1W) - 168 uur/week  337 euro 315 kWh  116 euro 
Isoleren van de binnenzijde van het schuine dak 4.860 euro 3.225 m3  4.515 euro 
In het hele pand: plaatsen van voorzetramen (ca. 51 m2) 7.395 euro 4.300 m3  6.020 euro 
Aanwezigheidsdetectie plaatsen voor de verlichting in de wc's (3 stuks) 90 euro 67 kWh   25 euro 
Installeren van een energiemonitoringssysteem 250 euro  655 kWh   242 euro 
Plaatsen van radiatorfolie achter radiatoren (ca. 30 meter)  90 euro 215 m3 301 euro 
Verwarmingsbuizen isoleren in onverwarmde ruimte (2 meter)  20 euro 16 m3 22 euro 
Plaatsen van radiatorventilatoren (10 stuks)  650 euro 300 m3  420 euro

2. Energiezuinige apparaten

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Warmteboiler installeren in plaats van gasgestookte boiler (120 liter) 3.200 euro 900 m3 1.260 euro

3. Zelf energie opwekken

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Geen maatregelen mogelijk - - -

Totaaloverzicht

Maatregel

Investering

Jaarbesparing
energie

Jaarbesparing
kosten

Winst na 10 jaar
1. Voorkom onnodig energieverlies 16.305 euro 11.012 kWh / 8.056 m3 15.352 euro  137.903 euro
2. Energiezuinige apparaten 3.200 euro 900 m3  1.260 euro  9.400 euro
3. Zelf energie opwekken - - -  -
 Totaal 19.505 euro  11.012 kWh / 8.956 m3  16.612 euro 147.303 euro

Verlaag de investering met subsidies

Ga je zelf aan de slag, dan kun je verschillende subsidies en fiscale voordelen aanvragen. Dit restaurant kan bijvoorbeeld EIA aanvragen. In dit overzicht van zakelijke energiesubsidies staan de belangrijkste subsidies op een rij.

Huur je een pand, dan raden we je aan om met de verhuurder samen te bespreken hoe je de energiebesparing aanpakt.

Ook zo’n energieadvies?

Onze adviseurs helpen je graag als je aan de slag wilt met energie besparen. Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor een energieadvies voor je bedrijf.