We hebben steeds meer apparaten in huis. Maar als die apparaten samen verbruiken flink wat energie. Tijd dus voor een check: hoeveel verbruiken je apparaten eigenlijk en wanneer vervang je ze? Met deze tips voor je apparaten kun je flink energie besparen.
Het energielabel vertelt je hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Label A is het meest zuinig, label G het minst. Tot maart 2021 liepen de labels van D tot en met A+++. Maar om het je makkelijker te maken, is dit aangepast naar A tot en met G.
Check het energielabel van je apparaten thuis maar eens. Zo spoor je makkelijk apparaten op met een hoog verbruik. En als je een nieuw apparaat koopt, is het slim om het energielabel mee te laten wegen in je keuze.
Het verbruik van je apparaten meet je makkelijk op met een energiemeter. Stop de stekker van het apparaat in de energiemeter en stop deze dan in je stopcontact. Op het scherm van de meter zie je nu hoeveel energie het apparaat verbruikt. De energiemeter zelf kost ongeveer 20 tot 30 euro.
Probeer het eens uit met een ouder apparaat, bijvoorbeeld een oude koelkast of wasmachine. Meet met de meter hoeveel deze verbruikt en vergelijk dit met het verbruik van een nieuw apparaat met goed energielabel. Zo kun je simpel zien of het voordeliger is om het apparaat te vervangen.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen. En dat tikt elk jaar aan.
Ook vriezers worden steeds zuiniger. Oude vriezers verbruiken nog zo’n 250 kWh per jaar. Met een koelvriescombinatie sla je twee vliegen in één klap en kun je tientjes per jaar besparen.
Kies voor een vriezer met de juiste inhoud. Te groot is zonde. Is de vriezer maar halfvol, dan wordt ook de lucht in de vriezer gekoeld. En dat vraag onnodig stroom.
Ook op de was kun je flink besparen. Oude wasmachines verbruiken gemiddeld 194 kWh per jaar. Wasmachines met energielabel B verbruiken bijvoorbeeld ongeveer 102 kWh, een stuk zuiniger.
Een warmtepompdroger is de zuinigste droger op de markt. Vaak loont het om een oude luchtafvoerdroger te vervangen door een energiezuinige warmtepompdroger.
Is het tijd voor een nieuwe, dan ben je vaak goedkoper uit met een duurdere droger. Je betaalt meer bij de aankoop, maar het energielabel maakt echt veel verschil. Die kan zomaar drie keer zoveel energie verbruiken.
Een tv in 2010 verbruikte gemiddeld 77 watt per keer. Nieuwe tv’s verbruiken gemiddeld maar 33 watt. Maar hoe groter de tv, hoe hoger het stroomverbruik. Maar ook zonder een nieuwe tv te kopen, kun je besparen op het verbruik van je tv.
Breng je oude apparatuur het liefst naar de milieustraat. Ze zijn niet zuinig meer, dus voor het milieu is het beter als ze niet meer gebruikt worden. Bij sommige winkels kun je je oude apparaat inruilen, dan hoef je zelf helemaal niets te doen. Handig!