Denk je na over zonnepanelen, maar vraag je je af hoelang ze eigenlijk meegaan? We begrijpen je zorgen. Dit is tenslotte een grote investering en je wilt zeker weten dat je er het maximale uit haalt. In dit artikel vertellen we je alles over de levensduur van zonnepanelen en omvormers. Over de technische en economische levensduur en het rendement. Ook krijg je tips om de levensduur te verlengen.
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening. Bekijk of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen door het invullen van de Dakcheck.
Voor een lange levensduur van de zonnepanelen is een goede, professionele installatie van belang. Daarnaast is natuurlijk de kwaliteit van de zonnepanelen en het onderhoud van invloed op de levensduur. Bij ons ontvang je tot wel 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen.
Een omvormer van een zonnepaneel is een belangrijk apparaat dat de door het zonnepaneel geproduceerde gelijkstroom omzet in voor je huis bruikbare wisselstroom. Binnen een zonnepanelensysteem is de omvormer een onderdeel dat je soms moet vervangen.
Een omvormer van zonnepanelen gaat meestal tussen de 10 en 20 jaar mee. Kies bij de installatie daarom voor een goed merk van hoge kwaliteit. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Koop je zonnepanelen via ons, dan zorgen we voor een omvormer van hoge kwaliteit en een goede garantie.
Naast normale omvormers bestaan er ook micro-omvormers. Dit zijn kleine kastjes die we achter elk zonnepaneel installeren. Ze zetten de gelijkstroom die zonnepanelen opwekken om in bruikbare wisselstroom. De levensduur van micro-omvormers is doorgaans langer dan die van traditionele omvormers, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en efficiëntie van je zonne-energiesysteem.
De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan de zonnepanelen nog langer mee. Daarmee is het installeren van zonnepanelen een goede investering in een duurzame toekomst én een lagere energierekening. Je wilt natuurlijk zeker zijn van een hoge kwaliteit zonnepanelen op je dak omdat dit gunstig is voor de levensduur van de zonnepanelen, ook bij extreme weersomstandigheden.
Koop je onze zonnepanelen? Dan ben je zeker van een hoge kwaliteit van de zonnepanelen én de andere materialen die onderdeel uitmaken van de installatie. Daarnaast ben je zeker van een professionele én veilige installatie.
De economische levensduur van zonnepanelen is korter dan de technische levensduur. Zonnepanelen verliezen in de loop van de tijd namelijk langzaam vermogen, waardoor ze steeds minder elektriciteit produceren. Degradatie treedt onder meer op door veranderingen in de lichtgevoelige materialen van de panelen. Zonnepanelen gaan economisch gezien zo'n 25 jaar mee.
In de loop der jaren neemt de opbrengst van zonnepanelen iets af. Leveranciers garanderen meestal dat de zonnepanelen na 25 jaar nog 80 procent van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Dit heet de vermogensgarantie. Check wel regelmatig of de stroomopbrengst niet sneller of plotseling terugloopt.
De daadwerkelijke levensduur van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Denk aan de kwaliteit van de panelen zelf, de omstandigheden waarin ze functioneren en hoe goed je ze onderhoudt. Kies je voor hoogwaardige panelen, plaats je ze in optimale omstandigheden en onderhoud je ze goed? Dan gaan ze waarschijnlijk langer mee dan de gemiddelde technische levensduur.
De verwachte levensduur van zonnepanelen? Dat verschilt per situatie. Maar met goede panelen, gunstige omstandigheden en regelmatig onderhoud, mag je verwachten dat jouw zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan. En mogelijk veel langer. Dat maakt zonnepanelen een duurzame en rendabele investering.
Zonnepanelen doen stil en ongemerkt hun werk op je dak. Het kan daarom lastig zijn om tijdens de levensduur van je zonnepanelen te zien of alles nog goed werkt. Het is slim om zelf de opbrengst bij te houden. Veel mensen met zonnepanelen controleren de opbrengst dagelijks of wekelijks en constateren een eventuele storing snel. De opbrengst van zonnepanelen zie je op het display van de omvormer, lees je af via de meterstanden op de elektriciteitsmeter(s) in de meterkast en via een app op je smartphone.
Dunne film zonnepanelen vormen een interessante optie in de wereld van zonne-energie. Maar hoe zit het met de levensduur van deze panelen? De levensduur van dunne film zonnepanelen varieert. Gemiddeld genomen mag je rekenen op kortere levensduur dan die van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. De reden hiervoor? Dunne film panelen vertonen snellere slijtage door hun constructie en materiaalgebruik.
Maar laat je niet afschrikken door de kortere levensduur. Dunne film zonnepanelen hebben ook voordelen. Zo is de productie minder energie-intensief, wat resulteert in een lagere milieu-impact. Bovendien hebben ze een aantrekkelijk prijskaartje, waardoor je sneller van je investering profiteert.
Kortom, bij het overwegen van zonnepanelen is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de levensduur. Denk aan je budget, je energiebehoefte en je wens om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Overweeg je dunne film zonnepanelen? Dan kies je voor een betaalbare, milieuvriendelijke optie met een respectabele levensduur.
Heb je zonnepanelen, dan installeer je soms ook een thuisbatterij. Met zo’n batterij sla je zelf opgewekte zonnestroom op. Die bewaar je voor momenten dat je stroombehoefte hoog ligt, zoals in de avond. Je maakt dan gebruik van stroom uit je thuisbatterij in plaats van dit af te nemen van het elektriciteitsnet.
De levensduur van een thuisbatterij varieert want de werkelijke levensduur hangt af van het aantal laadcycli van de batterij. Simpel gezegd: hoe vaker een accu oplaadt en ontlaadt, hoe sneller deze verslijt.
Merk wel op dat de levensduur van de batterij korter is dan die van de zonnepanelen zelf. Dit betekent dat als je zonnepanelen hebt, je waarschijnlijk de batterij minstens één keer moet vervangen tijdens de levensduur van de panelen.
Hoe zorg je voor een langere levensduur? De levensduur van zonnepanelen kun je verlengen door goed onderhoud. Over het algemeen is het schoonmaken van zonnepanelen niet vaak nodig. Doordat de zonnepanelen in een schuine hoek liggen, spoelt een flinke regenbui veel vuil van de zonnepanelen.
Je kunt de levensduur beïnvloeden door je zonnepanelen ongeveer 1 keer per 5 jaar schoon te laten maken. Zo zorg je voor een optimale levensduur van de zonnepanelen. We raden aan het schoonmaken van de zonnepanelen niet zelf te doen. Schakel daarvoor een professional in. Dit is vooral belangrijk in verband met de veiligheid.
We krijgen regelmatig de vraag: 'Wat gebeurt er met zonnepanelen na hun levensduur?' Na een productieve levensduur van 20 tot 30 jaar, leveren zonnepanelen minder energie. Dat betekent niet dat ze waardeloos zijn. Integendeel, zelfs na hun 'pensionering' bieden ze waarde.
Het recyclen van zonnepanelen is een belangrijk aspect van het zonne-energieproces. Wist je dat we ongeveer 90% van de materialen in oude panelen opnieuw gebruiken? Het gaat hierbij om waardevolle componenten zoals glas, aluminium en sommige soorten metalen voor nieuwe zonnepanelen.
Daarnaast heeft de efficiëntie van zonnepanelen de neiging om elk jaar met minder dan 1% af te nemen. Dit betekent dat zelfs aan het einde van hun levensduur, zonnepanelen nog steeds ongeveer 85% van hun oorspronkelijke vermogen behouden.
Maar hoe werkt het proces van zonnepanelen recyclen na hun levensduur? Eerst verwijder je de zonnepanelen veilig van je dak. Vervolgens breng je ze naar een gespecialiseerd recyclingcentrum. Daar scheidt men de verschillende materialen en bereidt men ze voor op hergebruik.
Ontdek meer over onze verschillende zonnepanelen en bereken je besparing. Of ontdek je mogelijkheden in een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.
Over het algemeen nemen zonnepanelen elk jaar minder dan 1% in efficiëntie af. Na 25 jaar behouden ze nog steeds ongeveer 80% van hun oorspronkelijke vermogen.