Energie besparen heeft twee voordelen. Je verbruikt minder energie, waardoor je bespaart op je energierekening. Én door het verminderen van je verbruik help je het milieu een handje. Een win-winsituatie dus.
Er zijn veel manieren om energie te besparen. We zetten een aantal manieren voor je op een rij. Alle tips kunnen door iedereen gemakkelijk worden toegepast, de meeste ook zonder grote investeringen. Vaak is het namelijk een kwestie van een kleine aanpassing in je verbruiksgedrag. Begin vandaag nog met besparen.
Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. Niet voor niets, want hiermee kun je veel energie besparen. Investeren in zonnepanelen is bijna vier keer zo rendabel dan het geld laten staan op een spaarrekening en bovendien wordt je huis er meteen meer door waard.
Met het isoleren van een woning is een enorme besparing te realiseren. Met een goede isolatie blijft een huis langer warm en bespaar je omdat je minder gas verbruikt. Alle kleine beetjes helpen hierbij, vooral wanneer je woning al wat ouder is. Goed isolatiemateriaal hoeft niet duur te zijn en je kunt het kopen bij vrijwel alle doe-het-zelfwinkels. Begin bijvoorbeeld met kleine maatregelen, met een groot effect:
Zorg voor inzicht in je energieverbruik; alleen hierdoor al is het mogelijk om te besparen. Als je namelijk weet wanneer en waarmee je veel energie verbruikt, dan kun je daar gemakkelijk je gedrag op aanpassen. Of de conclusie trekken dat een bepaald apparaat misschien beter vervangen kan worden. Als je in je meterkast een slimme meter hebt, dan kun je de verbruiksgegevens vaak ook via de site of app van je energieleverancier in mooie grafieken bekijken. Zo ook met de Essent app.
Wist je dat je per graad minder warmte in huis gemiddeld maar liefst 7 procent kunt besparen op de jaarlijkse energierekening? Als het koud is, is de verleiding groot om de thermostaat juist hoger te zetten dan normaal. Toch heeft het aantrekken van een lekker warme trui of wat dikkere sokken vaak hetzelfde effect. Denk ook eens aan een warme kruik.
De slaapkamer hoeft ook niet verwarmd te worden. Een dikkere deken of zelfs een elektrische deken gebruiken is een stuk goedkoper dan een hele kamer verwarmen. Wil je thuis toch liever de verwarming aan? Probeer dan alleen de ruimte te verwarmen waar je ook daadwerkelijk bent.
Alle elektrische apparaten hebben tegenwoordig een energielabel. Het energielabel is door de Europese Unie verplicht gemaakt en toont welke apparaten energiezuinig zijn (of juist niet). Op de energielabels staan de letters A tot en met G, in de kleuren donkergroen tot en met rood. Hoe groener de kleur en hoe dichter bij de A, des te zuiniger is het apparaat. Het is belangrijk om op het energielabel te letten, want vooral de laatste jaren is het aantal apparaten per huishouden sterk toegenomen met bijvoorbeeld smartphones, tablets, laptops en andere handige apparaten.
Kijk niet alleen naar het energielabel bij nieuwe apparaten, maar ook bij de aanwezige apparatuur in huis is vaak een forse besparing te halen. Een oude koelkast of vriezer van acht jaar of ouder is bijna altijd geschikt om te vervangen. Het energieverbruik van een oude koelkast is na een aantal jaren groter dan de aanschafprijs van een nieuw energiezuinig model.
Het is makkelijk als overal in huis het licht brandt, maar is het echt nodig? Doe de lampen uit in kamers waar je niet bent, zoals op de slaapkamer, de badkamer of op de overloop. Dat scheelt enorm in de energierekening.
Wist je dat apparaten ook in stand-by energie verbruiken? Zet de televisie daarom echt uit en haal stekkers van opladers uit het stopcontact. Het helpt om stekkerblokken met aan-uitschakelaar te gebruiken. Zo kun je de ingeplugde apparaten en opladers in een keer echt uitschakelen. Door apparaten echt uit te zetten en opladers te verwijderen bespaar je zomaar tot €70 per jaar.
Er worden praktisch geen gloeilampen meer verkocht. Wanneer je deze toch nog in huis hebt, dan kun je de gloeilampen beter vervangen door energiebesparende halogeen- en ledlampen. Deze geven net zoveel licht – zo niet meer – en besparen enorm op de energierekening, oplopend tot €60.
Gemiddeld douchen we acht minuten per dag. Zonder besparende maatregelen kost dat per jaar ruim 4000 liter water en 25 m3 gas, per persoon. Hoeveel je precies kunt besparen, hangt af van welke maatregelen je neemt. Maar ook al bespaar je maar 10%, alle beetjes helpen.
Korter douchen is niet de meest comfortabele manier om te besparen, maar wel heel effectief. Door één minuut per dag korter te douchen bespaart een gemiddeld gezin (2,2 personen) ongeveer dertig euro per jaar.
Gebruik je een standaard douchekop? Met een waterbesparende douchekop verbruik je 20% minder water én energie. Gebruik je een extra grote douchekop (een zogenaamde regendouche), dan is een waterbesparende douchekop zelfs 50% zuiniger. Een waterbesparende douchekop heet ook wel spaardouche. In de bouwmarkt herken je de spaardouche aan de volumestroomklasse Z (van Zuinig). Je kunt ook op de verpakking kijken hoeveel water de douchekop doorlaat. Is dat minder dan 7 liter per minuut, dan is het een spaardouche.
Met een thermostaatkraan breng je het water sneller op de gewenste temperatuur. Ook wordt het water niet meer geleidelijk warmer of kouder tijdens het douchen. Je verliest dus geen tijd meer met bijstellen. Als je zo een minuut per dag uitspaart, scheelt dat ongeveer een tientje per jaar.
Wat kun je nog meer doen?
Hoe comfortabeler je huis, hoe fijner het is om thuis te zijn. Daar helpt Essent je graag bij. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie. Goed voor je huis én goed voor je energierekening.