Het energielabel is een maat om aan te geven hoe energiezuinig je huis is én welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen. Ga je jouw huis verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. We vertellen je meer over het energielabel én hoe je deze verbetert.
tijdlijn nog niet duidelijk
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Dit geeft je als koper of huurder snel inzicht. Hoe groener het energielabel, hoe energiezuiniger de woning is. En dat is fijn, want een energiezuinig huis zorgt voor een lagere energierekening. Bovendien zorgt een groen label voor minder CO2-uitstoot en meer wooncomfort.
Het energielabel is ingedeeld in verschillende categorieën. Dit loopt van een label A++++ tot en met G. Hierbij staat A++++ voor een zeer energiezuinig huis, en G voor een zeer onzuinig huis. Energielabel A en energielabel B zijn groene labels.
Het energielabel wordt op een nauwkeurige manier bepaald. Hiervoor is het nodig een afspraak te maken met een energieadviseur. De energieadviseur komt thuis bij je langs. Hij of zij neemt verschillende kenmerken van de woning op. Denk aan de afmetingen, aanwezige isolatie en installaties zoals de cv-ketel en zonnepanelen. De afspraak met de energieadviseur duurt zo’n 1 tot 2 uur.
Met een meer uitgebreid energielabel worden verbeteropties ook zichtbaar gemaakt. De adviezen om je huis duurzamer te maken worden op maat weergegeven op het label. De opbouw van de labels zelf verandert niet: het energielabel loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig). Het label A wordt wel uitgebreider: jouw woning kan nu ook een A+, A++, A+++ of zelfs A++++ label krijgen.
Heb je een energielabel nodig, vraag dan hier je energielabel aan.
Een huis met een groen energielabel is comfortabel én verbruikt minder energie. Het verbeteren van je energielabel is eigenlijk simpel: zorg dat je huis minder fossiele brandstoffen verbruikt, zoals aardgas. Dat betekent dat je moet zorgen dat je huis:
Begin dus met het verlagen van je verbruik. En wek de energie die je daarna nog nodig hebt, zo veel mogelijk zelf op.
De belangrijkste stap om het energielabel van je woning te verbeteren, is isolatie:
Met goede isolatie voorkom je dat je warmte verliest. Je huis voelt hierdoor comfortabeler en je hoeft minder te stoken. Bekijk hier in 1 minuut wat isolatie jou oplevert.
Ook met zuiniger verwarmen kun je je energielabel verbeteren. Vervang bijvoorbeeld je oudere cv-ketel door een zuiniger HR-ketel. Nog zuiniger is de warmtepomp. Deze gebruikt geen gas om je woning te verwarmen, maar stroom en warmte uit de lucht of de bodem. Let op: deze is alleen voldoende als je woning goed geïsoleerd is.
Is je woning nog niet goed genoeg geïsoleerd, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze koppel je aan je verwarmingsketel. Eerst haal je de warmte uit de warmtepomp. En als het erg koud is, dan springt de verwarmingsketel bij.
Verbeter je energielabel bijvoorbeeld ook met:
Met onze online huisscan krijg je een handig overzicht van wat je kunt doen om je energielabel te verbeteren en te besparen op energie.