Met isolatie maak je je huis warm in de winter, koel in de zomer én je bespaart op je energierekening. Met de ISDE-subsidie dek je een deel van de isolatiekosten. We leggen je stap voor stap uit hoe deze subsidie werkt.

Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing

In 2024 biedt de Rijksoverheid een speciale subsidie aan om huiseigenaren te helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Deze subsidie valt onder de ISDE-regeling. Dit staat voor Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Je kunt deze subsidie aanvragen als woningeigenaar om financiële hulp krijgen voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in je huis.

Wat maakt de ISDE-subsidie zo interessant?

Als je deze subsidie aanvraagt en subsidie krijgt, verlaag je de kosten voor het isoleren van je woning. Of je nu je dak, muren, vloer, of ramen wilt isoleren, deze subsidie dekt een deel van de investering. Het mooie is dat de ISDE-subsidie niet alleen voor isolatie is. Je kunt het ook gebruiken voor andere verduurzamingsmaatregelen zoals de aanschaf en installatie van een warmtepomp of zonneboiler.

Belangrijkste voorwaarden ISDE-subsidie

De ISDE-subsidie aanvragen is vrij gemakkelijk, maar het is belangrijk om te voldoen aan alle voorwaarden.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Eigenaar: je moet eigenaar zijn van de woning die je gaat isoleren. De subsidie is bedoeld voor woningeigenaren die investeren in hun eigendom.
  • Uitvoering van de werkzaamheden: de isolatiewerkzaamheden moeten zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf. Doe-het-zelf isolatieprojecten komen niet in aanmerking voor subsidie.
  • Minimale oppervlakte: er is een minimale oppervlakte vereist voor de isolatiemaatregelen. Dit betekent dat je een bepaald aantal vierkante meters moet isoleren om subsidie te krijgen.
  • Isolatiewaarden: de isolatiemaatregelen moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde. Dit betekent dat het materiaal dat je gebruikt een bepaalde kwaliteit en dikte moet hebben om effectief te zijn.
  • Meerdere isolatiemaatregelen: vaak moet je meer dan één soort isolatiemaatregel uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Dit kan betekenen dat je naast dakisolatie bijvoorbeeld ook een andere isolatiemaatregel moet uitvoeren.
  • Tijdsframe: je moet de subsidieaanvraag binnen 24 maanden na afronding van de werkzaamheden indienen.
  • Bewijs van uitvoering: je moet kunnen aantonen dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd. Dit doe je meestal met een factuur en een verklaring van de uitvoerder.
  • Combinatie met andere subsidies: soms kun je de isolatiesubsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van je gemeente. Maar het is belangrijk om te controleren of dit toegestaan is.

Kies je voor isolatie via Essent, dan weet je zeker dat je voldoet aan de voorwaarden voor subsidie. Dit bespreek je van tevoren met een adviseur tijdens een adviesgesprek. Heb je geen zin in of geen tijd voor de subsidieaanvraag? Gebruik dan onze subsidieservice. Wij nemen de aanvraag graag uit handen en zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

Hoeveel subsidie voor isolatie kun je krijgen?

Het bedrag dat je kunt krijgen voor de ISDE-subsidie hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn:

  • De soort isolatie die je gebruikt: voor dakisolatie krijg je een ander bedrag dan voor vloerisolatie.
  • De grootte van het oppervlak dat geïsoleerd wordt: hoe meer vierkante meters je isoleert, hoe hoger de subsidie.
  • De omvang van de isolatiemaatregelen: door meerdere isolatiemaatregelen te combineren, kun je meer subsidie aanvragen.

Wil je een specifiek bedrag weten? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel subsidie je krijgt

ISDE-subsidie aanvragen: de stappen

We vertellen je graag meer over de aanvraag van de subsidie. Geen zin in gedoe? Gebruik onze subsidieservice. Dan regelen wij de aanvraag voor je. Met onderstaande stappen vraag je zelf subsidie aan.

  1. Voorbereiding: zorg dat je alle benodigde informatie en documenten bij de hand hebt. Denk aan offertes, facturen en een betaalbewijs van de uitgevoerde werkzaamheden. Deze documenten moet je indienen als onderdeel van je subsidieaanvraag
  2. Controleer de voorwaarden: zorg ervoor dat je voldoet aan de precieze voorwaarden. Denk aan het nakijken of je de juiste isolatiewaarden hebt bereikt, maar ook of je voldoet aan de eisen voor de minimale oppervlakte.
  3. Uitvoering van de werkzaamheden: voordat je de subsidie kunt aanvragen, moeten de isolatiewerkzaamheden afgerond zijn. Zorg ervoor dat deze zijn uitgevoerd door een erkend bedrijf.
  4. Online aanvraag: ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het aanvraagformulier voor de ISDE-subsidie.
  5. Vul het aanvraagformulier in: vul alle vereiste gegevens in op het aanvraagformulier. Dit is informatie over jezelf, je woning, de uitgevoerde isolatiewerkzaamheden en de kosten.
  6. Voeg documenten toe: voeg alle vereiste documenten toe aan je aanvraag, zoals een factuur en betaalbewijs.
  7. Dien de aanvraag in: na het controleren van alle informatie en documenten, dien je de aanvraag in. Zorg ervoor dat je dit binnen de gestelde termijn doet.
  8. Wacht op bevestiging: na het indienen van je aanvraag, ontvang je een bevestiging. De verwerkingstijd verschilt per aanvraag.
  9. Volg de status: je kunt de status van je aanvraag meestal online volgen. Zo blijf je op de hoogte van het proces.

Specifieke soorten isolatie en bijbehorende subsidies

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het verduurzamen van je woning. Je kunt voor verschillende soorten isolatie subsidie aanvragen. We zetten het voor je op een rij.

Dakisolatie

Dakisolatie is een van de meest effectieve manieren om warmteverlies in je huis te verminderen. De subsidie voor dakisolatie is afhankelijk van de oppervlakte die je isoleert en de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. Om in aanmerking te komen moet een erkend bedrijf de isolatie aanbrengen en moet het aan de minimale isolatiewaarden voldoen. De subsidie ligt tussen 300 euro en 3.000 euro (bron: rvo.nl).

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is vaak een makkelijke en betaalbare manier om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Voor deze vorm van isoleren zijn er vaak subsidies beschikbaar. Ook deze subsidie is afhankelijk van de oppervlakte en de kwaliteit. Belangrijk is dat de isolatie voldoet aan de vastgestelde technische eisen. De subsidie ligt tussen 40 en 680 euro (bron: rvo.nl).

Vloerisolatie

Vloerisolatie helpt bij het verminderen van koude vloeren en zorgt voor meer comfort in huis. Net als bij dak- en spouwmuurisolatie, is de subsidie voor vloerisolatie afhankelijk van de oppervlakte en de isolatiewaarde. Ook hier geldt dat een erkend bedrijf de werkzaamheden moet uitvoeren. De subsidie ligt tussen 110 en 715 euro (bron: rvo.nl).

Isolerende kozijnen en deuren

Naast de traditionele isolatiemaatregelen kun je ook kiezen voor de aanschaf van isolerende kozijnen of een isolerende deur. Deze kozijnen en deuren zijn vaak voorzien van hoogrendementsglas (bijvoorbeeld triple glas) en zorgen voor een enorme vermindering van energieverlies. De subsidies voor deze maatregelen zijn meestal gekoppeld aan de energiebesparing die ze opleveren. De subsidie ligt tussen 11,50 en 75 euro (bron: rvo.nl).

Aanvullende overwegingen

Bij het overwegen van deze isolatiemaatregelen is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de directe kosten en subsidies, maar ook naar de langetermijnbesparingen op je energierekening. Daarnaast raden we aan om te controleren of je isolatiemaatregelen kunt combineren voor een hoger subsidiebedrag. Onze adviseur kan je hier goed over adviseren tijdens een adviesgesprek.

Subsidieregeling verduurzaming voor andere maatregelen

De subsidieregeling verduurzaming biedt meer mogelijkheden dan alleen subsidie krijgen voor het isoleren van je woning. Je mag de subsidie ook gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen. Door te investeren in deze maatregelen, bespaar je op je energierekening én draag je bij aan een beter milieu. De andere energiebesparende maatregelen naast isoleren zijn:

  • Een warmtepomp
  • Een zonneboiler
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Elektrische kookvoorziening

Voordelen van het aanvragen van meerdere maatregelen

Het slim om te kijken of je meerdere maatregelen kunt laten uitvoeren. Wanneer je investeert in meer dan één energiebesparende maatregel, kun je vaak aanspraak maken op een hoger subsidiebedrag. Als je bijvoorbeeld naast isolatie ook een warmtepomp installeert, krijg je meer subsidie dan als je alleen isoleert. Dit komt omdat de overheid het combineren van verschillende duurzame maatregelen wil stimuleren.

Financiële voordelen van isolatie

Investeren in isolatie brengt financiële voordelen met zich mee, zowel op korte als op lange termijn. We zetten ze voor je op een rij.

Lagere energiekosten

Isolatie verbetert de energie-efficiëntie van je woning. Dit zorgt voor directe besparingen op je energierekening. Goede isolatie houdt warmte beter vast in de winter en buiten in de zomer, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen. Dit merk je meteen na het aanbrengen van de isolatie.

Hogere woningwaarde

Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker op de woningmarkt. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een energiezuinig huis. Dit betekent dat de investering in isolatie niet alleen leidt tot besparingen op energiekosten, maar ook tot een potentiële waardestijging van je woning.

Btw-tarief verlaging

Voor bepaalde isolatiewerkzaamheden kun je in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief. Dit verlaagt de directe kosten van de isolatiewerkzaamheden.

Lening afsluiten of hypotheek verhogen

Naast subsidies zijn er andere mogelijkheden om (een deel van) de kosten voor isolatie te dekken. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een lening aan te gaan voor het betalen van je isolatieproject. Dit kan via een tweede hypotheek of een speciale duurzaamheidslening, die vaak gunstige voorwaarden heeft in vergelijking met reguliere leningen.

Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Dit kan een interessante optie zijn als je overwaarde op je woning hebt en je de investering in isolatie wilt toevoegen aan je hypotheek.

Adviesgesprek aanvragen

 

Veelgestelde vragen over subsidie voor isolatie

Wat is subsidie voor isolatie?

Subsidie voor isolatie is financiële steun van de overheid voor woningeigenaren die hun huis energiezuiniger willen maken met isolatiemaatregelen.

Hoe kom ik in aanmerking voor de subsidieservice?

Iedereen die via Essent laat isoleren komt in aanmerking voor de subsidieservice. Hierbij maakt het niet uit of je één of twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Het maakt ook niet uit of je wel of geen klant bent bij Essent. Je hoeft niet over te stappen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en onze isolatiespecialisten regelen de rest.

Hoeveel subsidie ontvang ik?

Het bedrag dat je uiteindelijk aan subsidie ontvangt, verschilt per aanvraag. Dit is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je laat uitvoeren, de isolatievorm en het aantal meter dat je gaat isoleren. Als je naast isolatie ook nog kiest voor een andere maatregel, krijg je ook meer subsidie. Denk aan een warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening. Bekijk voor meer informatie de website van Milieu Centraal.

Hoelang duurt de subsidieaanvraag?

Na het aanvragen van subsidie voor isolatie duurt het gemiddeld 6 tot 8 weken voordat je de subsidie ontvangt. Als je een grote verbouwing gaat doen duurt het in sommige gevallen wat langer. Na de verwerking ontvang je het subsidiebedrag op je rekening.

Ik heb een adviesgesprek aangevraagd. Hoe verloopt het verder?

  1. Je kiest online een datum voor dit adviesgesprek.
  2. Onze adviseur komt bij je langs, inspecteert je woning en geeft advies over welk soort isolatie past bij jouw situatie en wensen.
  3. Je krijgt de offerte en ziet meteen hoeveel subsidie je ontvangt.
  4. Akkoord? Dan gaan wij voor je aan de slag

Wat zijn de voordelen van isolatie?

Het isoleren van je woning heeft een aantal voordelen:

  • Energiebesparing: betere isolatie van je woning. Er gaat tijdens koude dagen minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken. En dat is goed voor je energierekening én het milieu.
  • Wooncomfort: houd in de winter je huis warm en in de zomer koel.
  • Slimme investering: een verbetering van je energielabel zorgt voor een hogere waarde van je woning.
  • Geluidsisolatie: isolatie voor de demping van geluid. Je hebt minder last van geluid uit de omgeving.