Warmtepompen bieden een efficiënte, milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen. Net als andere huishoudelijke apparaten, vereist een warmtepomp regelmatig onderhoud om optimaal te presteren. We vertellen je alles wat je moet weten over het goed onderhouden van je warmtepomp. Van het bepalen van de onderhoudsfrequentie tot het inschatten van de kosten en het verkennen van doe-het-zelf opties. Ontdek hoe je jouw systeem in topconditie houdt.

Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Warmtepompen zijn onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Ze vragen om regelmatig onderhoud voor optimale prestaties en een goede werking. Met onderhoud kun je storingen voorkomen en behoud je een optimaal rendement. Hoewel de warmtepomp zelf weinig onderhoud vergt, hebben de bron van de warmtepomp en het warmte-afgiftesysteem soms wat onderhoud nodig.

Onderhoud lucht-water warmtepomp

Als je een ventilatielucht-water warmtepomp of een warmtepompboiler hebt, reinig je periodiek zelf het filter. Daarnaast moet je het filter elk half jaar vervangen. Onderhoud betekent bij een warmtepomp vooral controle. Aan de warmtepomponderdelen verdamper, compressor, condensor en expansieventiel pleeg je in principe geen onderhoud.

Hoe vaak onderhoud warmtepomp regelen?

De frequentie van het onderhoud voor warmtepompen varieert, maar algemeen geldt dat een onderhoudsbeurt eens in de twee jaar plaatsvindt. Storingen treden onverwacht op en het onderhoudscontract biedt daarvoor een oplossing, vaak zonder voorrijkosten. Regelmatig onderhoud aan je warmtepomp verlengt de levensduur. Bij veel merken warmtepompen geldt een onderhoudstermijn van eens per 24 maanden. Jaarlijks onderhoud is vaak mogelijk tegen een meerprijs, maar alleen nodig bij een hybride opstelling.

Warmtepomp onderhouden

Het onderhoud van een warmtepomp omvat verschillende taken. Denk aan het reinigen van de ketel, het bijvullen en afstellen. Voor deze taken sluit je een onderhoudscontract af. Afspraken over het onderhoud maak je meestal na aankoop, maar het kan ook later nog. Meestal is er sprake van een meerjarig onderhoudscontract. Ondanks dat warmtepompen onderhoudsarm zijn, blijft regulier onderhoud belangrijk. Het heeft een preventief karakter en voorkomt mogelijke defecten.

Periodiek of eenmalig onderhoud warmtepomp

Als je nadenkt over het onderhoud van een warmtepomp, heb je twee opties: periodiek of eenmalig onderhoud. Elke keuze heeft zijn eigen voordelen en nadelen. De beste keuze hangt af van je specifieke situatie.

  • Periodiek onderhoud betekent dat je een onderhoudscontract afsluit waarbij de warmtepomp elke twee jaar een onderhoudsbeurt krijgt. Daarmee zorg je ervoor dat de warmtepomp altijd in topconditie verkeert. Het onderhoudscontract dekt meestal ook storingen, die een monteur zonder extra kosten verhelpt.

  • Eenmalig onderhoud aan de andere kant, houdt in dat je de warmtepomp alleen laat onderhouden wanneer je denkt dat dit nodig is. Hoewel je dit op korte termijn geld bespaart, pakt het op lange termijn duurder uit als er problemen ontstaan.

Verplicht onderhoud warmtepomp

Een warmtepomp kent niet dezelfde wettelijke onderhoudsverplichting als een cv-ketel. Door het ontbreken van verbranding van fossiele brandstoffen bij de meeste warmtepompen, stelt de wet geen verplichte onderhoudseisen.

Het onderhouden van je warmtepomp heeft echter niets met verplichtingen te maken, maar alles met het optimaal laten functioneren van je toestel. Het zorgt voor een lange levensduur en het behouden van een hoog rendement.

Hoewel er geen algemene regelgeving is voor het onderhoud van warmtepompen, bestaan er uitzonderingen. Dit is afhankelijk van het specifieke model en type warmtepomp. Sommige modellen vereisen bijvoorbeeld meer onderhoud dan andere.

De milieuwetgeving voor warmtepompen wordt strenger en de controles frequenter. Daarmee voorkomt men lekkage van koudemiddelen, wat gevaarlijk is voor het milieu.

Onderhoud warmtepomp zelf doen?

Hoewel de warmtepomp een technisch geavanceerd apparaat is, bestaan er enkele eenvoudige onderhoudstaken die je zelf kunt doen om de werking ervan te optimaliseren.

  • Houd ten eerste de buitenunit vrij. Het is belangrijk dat de lucht ongehinderd naar de buitenunit stroomt. Hierdoor haalt de warmtepomp efficiënt warmte uit de buitenlucht. Blokkeer dus nooit de ventilatieopeningen van de unit.

  • Een tweede taak die je zelf kunt uitvoeren, is het reinigen van de buitenunit. Stof en vuil kunnen zich opstapelen op de unit, wat de efficiëntie ervan vermindert. Maak de unit regelmatig schoon met een zachte borstel en vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen.

  • Het ontluchten van het warmteafgiftesysteem is een derde taak die je zelf kunt uitvoeren. Lucht in het systeem vermindert de efficiëntie, dus het is belangrijk dat je het systeem regelmatig ontlucht.

  • Tot slot moet je de waterdruk van het systeem controleren. Is de druk te laag? Dan werkt de pomp niet optimaal. Het is raadzaam om de druk minimaal eens per jaar te controleren.

Voor complexere taken, zoals het bijvullen en afstellen van de warmtepomp, raden we je aan om een professional in te schakelen

Onderhoud hybride warmtepomp

Ook hybride warmtepompen hebben onderhoud nodig. Bij een hybride opstelling komt dat vooral door de samenwerking met de cv-ketel. Ze hebben iets vaker onderhoud nodig dan volledig elektrische warmtepompen, namelijk een jaarlijkse inspectie. Om te zorgen voor een veilige installatie, is het verstandig om een hybride warmtepomp periodiek te laten onderhouden. De monteur controleert dan ook of de warmtepomp en cv-ketel zo efficiënt mogelijk werken. Neem contact op met een van de servicepartners voor een onderhoudscontract. Of neem contact op met onze klantenservice.

Onderhoud cv en warmtepomp abonnement

We krijgen weleens de vraag of we het onderhoud van de cv en warmtepomp kunnen combineren. Momenteel bieden we alleen abonnementen op onderhoud voor cv-ketels. Deze gelden niet voor warmtepompen. We hebben een aanbod voor drie verschillende abonnementen op service en onderhoud voor de cv-ketel. Met een cv-ketel onderhoudscontract blijft je ketel in optimale conditie.

Onderhoud buitenunit warmtepomp

Onderhoud aan de buitenunit van je warmtepomp zorgt voor een optimale werking en een langere levensduur van het apparaat. Hoewel warmtepompen onderhoudsvriendelijk zijn, betekent dit niet dat ze geen aandacht nodig hebben. Doorloop de volgende stappen voor goed onderhoud aan de buitenunit:

  • Begin met de inspectie van de buitenunit. Controleer of alle onderdelen goed vastzitten en of de bedrading nog in goede staat is. Let ook op eventuele tekenen van slijtage of schade.

  • Vervolgens focus je op de reiniging van de buitenunit. Verwijder vuil, bladeren en andere obstructies die de luchtstroom kunnen belemmeren. Gebruik een zachte borstel om stof en vuil van de ventilatieopeningen te verwijderen.

  • Bij een lucht-water warmtepomp, vervang je de filters om de 60 dagen. Het is echter ook mogelijk om deze filters te reinigen in plaats van ze te vervangen.

  • Overweeg tot slot een onderhoudscontract. Hiermee krijgt de warmtepomp iedere twee jaar een onderhoudsbeurt en eventuele storingen worden zonder extra kosten verholpen.

Het regelmatig onderhouden van de buitenunit van je warmtepomp draagt bij aan de efficiëntie en duurzaamheid van het systeem.

Onderhoud warmtepomp prijs

Het regelmatig onderhouden van je warmtepomp brengt onvermijdelijke kosten met zich mee. Maar wees gerust, onze servicepartners bieden aantrekkelijke tarieven voor deze diensten. Zo biedt Energiewacht een onderhoudsabonnement aan vanaf 9,55 euro per maand. Energiewacht West hanteert een vergelijkbaar tarief. Ook Kemkens heeft een aantrekkelijk aanbod, met prijzen variërend vanaf 11,40 euro per maand. Bij Volta Limburg kies je voor een onderhoudscontract waarbij de kosten afhankelijk zijn van het type warmtepomp.

Deze tarieven omvatten doorgaans de kosten voor regulier onderhoud en het verhelpen van storingen. De exacte tarieven zijn afhankelijk van het soort warmtepomp. Door te investeren in goed onderhoud, optimaliseer je de prestaties van je warmtepomp en verleng je de gebruiksduur. Vraag een adviesgesprek aan voor de exacte onderhoud warmtepomp kosten.

Adviesgesprek aanvragen

Onderhoudscontract warmtepomp

Onze servicepartners Energiewacht, Energiewacht West, Kemkens en Volta Limburg zijn gespecialiseerd in warmtepompen. Een onderhoudscontract voor je warmtepomp verzekert je van regelmatige zorg en onderhoud om de levensduur te verlengen en het rendement te optimaliseren. Energiewacht en Kemkens bieden dergelijke contracten aan, met inbegrip van periodiek onderhoud door deskundige monteurs.

Ook voor een hybride warmtepomp bestaan er specifieke onderhoudscontracten. Een warmtepomp abonnement voor het onderhoud van je warmtepomp kan een waardevolle investering zijn die bijdraagt aan een efficiënte werking en een langere levensduur van je installatie.

Veelgestelde vragen over onderhoud warmtepomp

Hoe vaak heeft een warmtepomp onderhoud nodig?

Een warmtepomp heeft ongeveer om de twee jaar een professionele onderhoudsbeurt nodig. Echter, voor een hybride warmtepomp raden we aan om minimaal één keer per jaar onderhoud uit te voeren.

Is onderhoud aan de warmtepomp verplicht?

Onderhoud aan de warmtepomp is niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aan te raden om de levensduur en het rendement van de pomp te waarborgen.

Hoe draagt regelmatig onderhoud bij aan de levensduur van mijn warmtepomp?

Regelmatig onderhoud helpt om problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen. Daarmee benut je de levensduur van je warmtepomp - die wel dertig jaar kan zijn - optimaal.