Voor de isolatie van je woning bestaan verschillende materialen. We vertellen je graag iets over de twee belangrijkste soorten isolatiemateriaal: isolatieplaten en isolatiefolie.
Isolatieplaten zijn bijzonder populair, omdat ze gemakkelijk snel zijn aan te brengen. Ze zijn er in allerlei vormen, afmetingen en materialen. Het is belangrijk om voor elke toepassing de juiste soort isolatieplaten te gebruiken.
Voor de isolatie van vloeren zijn isolatieplaten van polystyreen, polyurethaan of minerale wol het meest geschikt. Deze isolatieplaten sluiten dicht op elkaar aan en gaan lang mee. Ze scheuren niet als je erop loopt. Ook zijn ze waterafstotend. Dit is van belang om schimmels en bacteriën geen kans te geven.
Voor spouwmuurisolatie gebruikt men meestal glaswolplaten of platen van polyurethaan. Deze materialen hebben een zeer goede isolatiewaarde. Door te werken met grote platen is de klus snel geklaard.
Voor dakisolatie hebben isolatieplaten van glaswol (voor schuine daken) of polyurethaan (voor platte daken) de voorkeur. Deze materialen zijn drukvast, en doordat deze isolatieplaten in grote formaten bestaan is het mogelijk om een groot oppervlak snel te isoleren.
Folie is dunner dan isolatieplaten, en makkelijker te plooien en op maat te snijden. Daarom is voor lastige hoeken isolatiefolie de meest voor de hand liggende keuze. Op grote, platte vlakken zijn isolatieplaten vaak een betere keuze, vanwege specifieke materiaaleigenschappen zoals drukvastheid. De isolatiewaarde van isolatieplaten en isolatiefolie is min of meer vergelijkbaar.
Het isoleren van je huis kost zeker wat geld, maar dat verdien je terug omdat je minder gas verbruikt. Zeker bij oudere huizen, die gebouwd zijn voor 1980, haal je de kosten voor isolatie er toch al binnen een aantal jaren uit. Deze huizen zijn namelijk meestal nog niet zo goed geïsoleerd, zodat je daar nog veel winst kunt behalen.
Het scheelt nogal of je een woning hebt uit de jaren 30 of uit de jaren 80. De woningen uit de jaren 30 zijn een lust voor het oog en gebouwd met goede materialen. Ze werden alleen bijna nooit geisoleerd. Met een jaren 80 woning is het al beter gesteld, want die werden al geïsoleerd met isolatiemateriaal zoals glas- en steenwol. Toch zijn ook die woningen nog beter te isoleren. Bekijk het isoleren voor een jaren 30- woning of een jaren 80-woning.
Isoleer je om een energiezuinige woning te krijgen? En is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je voor de arbeidskosten het lage btw-tarief, namelijk 6%. Dat zijn de kosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken. Dat is toch weer mooi meegenomen. Voor de isolatiematerialen betaal je gewoon het hoge tarief van 21% btw.
Je huis isoleren met het goede soort isolatiemateriaal scheelt behoorlijk op je energiekosten. Doordat minder warmte verloren gaat door je vloeren, muren en dak hoef je namelijk minder te stoken. Wil je nog meer geld besparen op je energiecontract? Bekijk onze energie aanbiedingen.