In de jaren 30 werden woningen gebouwd met goede materialen en voorzien van bijzondere details. Het resultaat: een woning met een sfeervol uiterlijk. Het nadeel: isoleren werd in een jaren 30 woning vrijwel nooit gedaan. Door je jaren 30 woning wel te isoleren bespaar je elke maand veel geld, omdat je minder energie nodig hebt voor het verwarmen van je huis. Een ander groot voordeel is dat je door het isoleren van een jaren 30 woning veel minder last hebt van tocht en kou, omdat de warmte niet meer zo gemakkelijk kan ontsnappen.
Veel mensen willen graag isoleren, maar weten niet goed welke methode te kiezen, of welke het meest effectief is. Daarom staan hieronder de beste methoden voor het isoleren van een jaren 30 woning.
Een van de beste manieren om een jaren 30 woning beter te isoleren is spouwmuurisolatie. Bij dit type isolatie worden de muren van je gevel opgevuld met isolatiemateriaal, zodat je de warmte veel beter binnen kan houden. Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur. Spouwmuurisolatie is bij een jaren 30 woning vaak goedkoper dan je denkt. Dit komt doordat de isolatie via kleine gaatjes aan te brengen is en er dus geen grote verbouwing noodzakelijk is. De kosten van spouwmuurisolatie verdien je binnen 3 tot 5 jaar terug, terwijl je comfort in huis direct toeneemt.
Bij de bouw van jaren 30 woningen werd geen dakisolatie toegepast. Als het dak van je woning nu nog niet goed geïsoleerd is, dan liggen daar grote kansen om veel geld te besparen. Doordat warme lucht opstijgt, zal het richting je dak gaan. Het is dus zaak om deze warmte binnen te houden. Het aanbrengen van dakisolatie in een jaren 30 woning bespaart tot wel 30 procent op je gasrekening. Bovendien kun je de werkzaamheden vaak zelf uitvoeren. Een ander groot voordeel is de toename van het comfort op zolder. Je zolder is na het isoleren geen koude, vochtige en tochtige ruimte meer, maar een fijne kamer waar het aangenaam warm is.
Veel jaren 30 woningen zijn voorzien van enkelglas. Het plaatsen van isolatieglas (dubbelglas of zelfs HR++ glas) is een uitstekende manier om een jaren 30 woning te isoleren. Het verschil tussen enkel- en dubbelglas is al groot, maar ga als het kan voor HR++ glas. Dat isoleert tot nog wel drie keer beter dan dubbelglas.
De meeste jaren 30 woningen hebben een kruipruimte met daarop een houten vloer. Vaak heeft de vloer ook een bijzonder tegelmozaïek. Erg mooi, maar helaas ook heel koud aan je voeten. Door je jaren 30 woning te isoleren met vloerisolatie gaat het comfort in huis sterk omhoog. En als je de vloerisolatie combineert met vloerverwarming heb je zeker warme voeten.
Spouwmuurisolatie van je jaren 30 woning klaar zijn, heeft een positief effect op je energielabel. Hiermee wordt je woning aantrekkelijker voor kopers. Een jaren 30 huis krijgt vaak standaard het laagste energielabel G. Doordat je huis na het isoleren aanzienlijk energiezuiniger is geworden, stijgt het energielabel en, bijvoorbeeld van G naar F. Als je naast spouwmuurisolatie ook dakisolatie laat aanbrengen, dan kan het energielabel zelfs nog verder stijgen. En door HR++ glas en vloerisolatie toe te passen kan het energielabel nog verder omhoog.
Door het isoleren van je jaren 30 woning kun je dus flink besparen op je energierekening en je geniet van veel meer wooncomfort. Bovendien help je het milieu, doordat je CO2-uitstoot lager wordt. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het isoleren van jouw jaren 30 woning? Vraag een vrijblijvend isolatieadvies aan of doe onze isolatiecheck.