Waarom is het belangrijk de kruipruimte te isoleren? Hoe gaat isolatie van de kruipruimte in zijn werk en wat kost het? We geven een overzicht van de belangrijkste feiten.
De kruipruimte is de ruimte onder de begane grond van je huis. Het is toegankelijk via een luik bij de voordeur. De kruipruimte loopt door onder het hele huis. De ruimte is onder meer nodig om plaats te bieden aan water- en elektriciteitsleidingen.
De kruipruimte is onverwarmd. Het is er daarom vaak vochtig, en in een nattige omgeving groeien al snel schimmels. De leidingen lopen vanuit de kruipruimte door gaten naar de begane grond van de woning. Het vocht en de schimmels bereiken door kieren langs de leidingen gemakkelijk de rest van de woning. Dit is op de langere termijn schadelijk voor de hele constructie van je huis.
De kruipruimte isoleren is iets heel anders dan vloerisolatie. De bedoeling van vloerisolatie is om warmte tegen te houden. Zo hou je lekker warme voeten. De kruipruimte isoleren is bedoeld om vochtproblemen te voorkomen. Het is mogelijk dat na isolatie van de kruipruimte de vloer iets minder koud is. Dat is dan mooi meegenomen, maar het is niet het voornaamste doel van isolatie van de kruipruimte.
Een kruipruimte isoleren is een kwestie van isolatiemateriaal aanbrengen op de bodem (bodemisolatie). Kou trekt vocht aan, en vocht koelt lucht af. Door het isolatiemateriaal is er geen contact meer tussen het vocht op of in bodem en de lucht in de kruipruimte. Daarmee zijn de processen van afkoelen en vocht aantrekken doorbroken. Kortom: isoleren maakt de kruipruimte warmer en droger. Hoe eenvoudig het ook klinkt, een kruipruimte isoleren is werk voor een gespecialiseerd bedrijf. Alleen een vakman kan beoordelen hoeveel isolatiemateriaal in een bepaalde situatie nodig is. Een isolatiebedrijf heeft voor de klus ongeveer een halve dag nodig.
Er bestaan diverse materialen om een kruipruimte te isoleren. De meest gebruikte daarvan zijn:
De prijs van isolatie van een kruipruimte hangt van verschillende factoren af, zoals het type woning, het isolatiemateriaal en de bereikbaarheid van de kruipruimte. Je moet rekenen op enkele tientjes per m2. Doordat je minder gas gaat verbruiken, verdien je de investering in ongeveer vier jaar terug.