Leestijd: 3 minuten
Bodemisolatie is een vorm van isolatie waarbij de bodem van je kruipruimte wordt geïsoleerd. De ruimte boven het isolatiemateriaal wordt hierdoor droger en warmer. Dit heeft een gunstige impact op de ruimtes in je woning. Je kunt gelijk besparen op je energierekening en hebt minder last van koude voeten. Dit maakt het een ideale combinatie met vloerisolatie. Maar wat is bodemisolatie nou eigenlijk, wat zijn de voordelen en hoe verschilt het van vloerisolatie?
De kruipruimte van je woning is een vochtige onverwarmde plek. Dit heeft nadelen als: onnodige energiekosten, een koude vloer en hoge luchtvochtigheid. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de bodem van je kruipruimte te isoleren. Hierdoor wordt de lucht boven de isolerende laag droger en warmer, waardoor je bespaart op je energierekening en het klimaat van je woning verbetert. De bodem van je kruipruimte kun je met verschillende soorten isolatiemateriaal laten isoleren.
Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen voor kruipruimte isolatie. De keuze hierin kan per situatie verschillen. Dit zijn de meest voorkomende soorten:
Schelpen: isolatieschelpen zijn gewone schelpen die je op het strand kunt vinden. De kleinste schelpen zijn het meest geschikt voor bodemisolatie in de kruipruimte. Een dikke laag schelpen vormt een natuurlijk isolatiemateriaal dankzij de holtes gevuld met stilstaande lucht.
HR++ parels: of EPS parels zijn bolletjes van kunststof. De bolletjes worden in de kruipruimte gespoten tot er een dikke isolerende laag op de bodem ligt. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het zijn isolatiewaarde behoudt en bestand is tegen vocht, schimmels en zuren.
Isolatiematrassen: Isolatiematrassen zijn plastic zakken gevuld met isolerende bolletjes. Ze zijn vooral geschikt voor een natte kruipruimte, waar vaak een laag water is staat. Hierbij blijven de matrassen drijven en behoud je functie van de isolatie.
Soms denken mensen dat bodemisolatie hetzelfde is als vloerisolatie, toch is dit niet het geval. Beide soorten hebben wel te maken met vocht en kou in de kruipruimte, maar het grote verschil is dat je met bodemisolatie de bodem van je kruipruimte isoleert en met vloerisolatie de onderkant van je vloer.
Kies je alleen voor vloerisolatie, dan blijft de kruipruimte nog steeds vochtig en koud. Door het aanbrengen van bodemisolatie op de grond isoleer je de kruipruimte en profiteer je dubbel. Zonder het aanbrengen van vloerisolatie verbeter je namelijk alsnog het binnenklimaat van je woning.
Ondanks dat bodemisolatie zorgt voor een verbetert binnenklimaat heeft het niet hetzelfde effect als vloerisolatie. Een combinatie van beide isolatiemaatregelen is hierdoor de beste oplossing. Bodemisolatie en vloerisolatie combineren houdt zelfs optrekkend vocht in de gevel tegen en het wordt een stuk minder vochtig in huis. Door te kiezen voor beide vormen van isolatie geniet je gelijk van een lagere energierekening, gezond binnenklimaat en loop je weer zonder problemen op sokken door je woonkamer.
Wat moet je doen als je veel last hebt van vocht in de kruipruimte? Het is een probleem dat veel voorkomt, hierdoor kan schimmel ontstaan en dat schadelijk voor de gezondheid. Kiezen voor bodemisolatie met een laag zand en schelpen is dan de beste optie. Deze laag wordt dan ongeveer 30 centimeter, zodat het water goed is afgedekt. Het waterniveau mag namelijk niet boven de schelpen uitstijgen.
Kies je voor ander isolatiemateriaal, bijvoorbeeld op kunststofbasis, dan is de hoeveelheid water minder van belang. Dit materiaal blijft drijven op het water en zorgt dan nog steeds voor drogere en warmte lucht in je kruipruimte. Dus ook als je kruipruimte vol met water staat, kan bodemisolatie een goede oplossing zijn.
De kosten van bodemisolatie verschillen per type woning en het isolatiemateriaal. Je kunt rekening houden met enkele tientjes per vierkante meter. Doordat je minder gas gaat verbruiken, verdien je de investering na een paar jaar weer terug. Makkelijk verdiend. Ook kun je gebruik maken van de aantrekkelijke ISDE-subsidie van de overheid.
Door de subsidie voor bodemisolatie kun je flink besparen op de kosten van de investering. Ook verlaag je je energierekening, waardoor je uiteindelijk je investering terugverdient.
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je minimaal 20 vierkante meter kruipruimte laten isoleren. Je kunt een maximale subsidie van € 6,- per vierkante meter (Bron: Milieu Centraal) verwachten, afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen die je laat uitvoeren. Als je ervoor kiest om bodemisolatie te combineren met een tweede maatregel, kom je in aanmerking voor een subsidie van maximaal € 12,- per vierkante meter. Hieronder vind je alle voorwaarden voor de subsidie op bodemisolatie.
Lees meer over subsidie voor bodemisolatie
We hebben uitgelegd wat bodemisolatie in de kruipruimte is, wat het verschil is met vloerisolatie en wat de kosten zijn. Heb je nog vragen? Dan adviseren we je graag over de mogelijkheden voor jouw situatie. Vraag direct een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.