Duurzame energie

Dat wil je

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is energie uit onuitputtelijke energiebronnen zoals zon en wind. Deze vorm van energie is schoon, doordat er geen fossiele brandstoffen verbrand hoeven te worden en er daardoor geen schadelijke stoffen vrijkomen. Het negatieve effect op het milieu en het klimaat is minimaal. Zonnepanelen en windmolens wekken namelijk voornamelijk energie op in de vorm van elektriciteit.

Om helemaal ‘groen’ te worden, is het belangrijk om je gasverbruik niet te vergeten. Dit is meestal de helft van je energieverbruik. Bijvoorbeeld om je woning te verwarmen, te douchen en koken. In de toekomst zal aardgas niet zo vanzelfsprekend meer zijn zoals het nu is. Er wordt minder gas uit de bodem gewonnen en bovendien is het een fossiele en dus eindige bron. Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas.

Natuurlijk groene stroom

We helpen je graag om duurzamer te leven én te besparen. Daar hoort vandaag de dag ook groene stroom bij.

Elk huishouden krijgt bij Essent standaard 100% groene stroom. Stroom die volledig duurzaam is opgewekt met windmolens en zonnepanelen.

Duurzame energiebronnen

De fossiele brandstoffen, zoals olie, kolen en gas, raken ooit op en zijn belastend voor het milieu. Daarom moeten we overschakelen op alternatieve energiebronnen. Voorbeelden van duurzame energiebronnen zijn windenergie en zonne-energie. Deze zijn onuitputtelijk.

Windenergie

Windenergie is nu de goedkoopste en schoonste manier om de CO2-uitstoot te verlagen. Via windmolens zetten we wind om in elektrische energie. En omdat er altijd wind zal zijn, is deze energiebron onuitputtelijk.

Zonne-energie

Ook de zon is een energiebron die nooit opraakt. Met zonnepanelen zetten we zonlicht om in stroom. Daarnaast houdt de warmte van de zon de lucht in beweging. Daarom raakt ook windenergie nooit op.

Waarom duurzame energie?

Fossiele brandstoffen raken ooit op, terwijl de vraag naar energie stijgt. En ze hebben nog een groot nadeel: bij de productie komt CO2 vrij. De toename van de hoeveelheid CO2 in de lucht is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering.

Bij de productie van hernieuwbare energiebronnen komt geen CO2 vrij. Deze energiebronnen zijn dus belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan.


Wat kan ik zelf doen?

Naast te kiezen voor duurzame energie, kun je ook nog op andere manieren je steentje bijdragen. Neem bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen zoals isolatie of kies voor ervoor om zelf duurzame energie op te wekken. De meest voor de hand liggende manier is met zonnepanelen.

Door energie te besparen en/of zelf op te wekken help je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op je energierekening.


Kies voor groene stroom

We praten er niet veel over, maar bij Essent krijg je uiteraard groene stroom. Volledig opgewekt met windmolens en zonnepanelen, en steeds meer uit Nederland. Zo kies je heel eenvoudig voor duurzame energie.


Veelgestelde vragen

Het betekent dat we al lang en bewust bezig zijn met duurzame, groene energie. We bouwden al in 1988, bij de Westermeerdijk bij Urk, één van de eerste windparken in Nederland. En sindsdien zijn we een van de grootste groene stroomleveranciers van Nederland.

Bij de opwek van groene stroom wordt niets verbrand, dus daar komt geen CO2 bij vrij. Daarbij is het zo, dat fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas, uiteindelijk op raken. Terwijl duurzame energiebronnen, als zon en wind onuitputtelijk zijn. Het is dus niet meer dan logisch dat we daar gebruik van maken. Dat mag je verwachten van een energiebedrijf vandaag de dag.

Als je graag duurzame energie van Essent wilt afnemen, dan is het verstandig om eerst te kijken naar de afspraken die je met je huidige energieleverancier hebt gemaakt. Loopt je contract binnen zes maanden af, of heeft je energiecontract geen einddatum en mag je maandelijks opzeggen? Doe dan de postcodecheck en sluit alvast een nieuw groen energiecontract bij Essent af. Wij houden vervolgens rekening met de einddatum van je contract bij je huidige leverancier en zorgen voor een soepele overstap.

De samenstelling van je stroom kun je vinden op het Stroometiket. Dit laat zien welke bronnen gebruikt zijn voor het opwekken van de aan jou geleverde stroom. Het Stroometiket is samengesteld volgens de berekeningsmethode van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Hiermee berekenen alle energiebedrijven op dezelfde manier de samenstelling van stroom. De meest recente versie vind je hier: bekijk Stroometiket