Verduurzaming van distributiecentrum
Logistiek dienstverleners rijden iedere dag stad en land af met allerhande producten. Voedingsmiddelen en elektronica bijvoorbeeld, maar ook medicijnen en levensmiddelen. Dergelijke producten vragen soms om gekoelde energieslurpende opslag. Zo bleek ook het geval bij een grote logistieke dienstverlener. Dit bedrijf klopte daarom bij ons aan. Samen keken we naar energieopwekkende maatregelen voor een van hun gekoelde opslaglocaties.
De warehouses van de logistiek dienstverlener zijn meer dan 20.000 vierkante meter. Voor de gezondheidzorgproducten die het bedrijf er opslaat, is de juiste temperatuur behouden ontzettend belangrijk. Iets dat veel energie kost, terwijl ze hun CO2-voetafdruk juist zo klein mogelijk proberen te houden.
Daarom startte het bedrijf een nauwe samenwerking met Aleksandar Veljanoski en een team van Essent Infrastructure Solutions (EIS) om te kijken naar eigen opwek via zonnepanelen. Gewapend met basisinformatie over hoeveel stroom er nodig is voor de volledige infrastructuur van de gebouwen, gingen we aan de slag. Zo kwamen we tot een optimaal aantal zonnepanelen voor het verbruik van de locatie: 2.506 zonnepanelen. De bouw is inmiddels gestart.
Al deze panelen zijn beter voor het milieu en besparen uiteindelijk ook kosten. Berekeningen laten zien dat de klant op zonnige dagen overdag volledig kan voorzien in de energiebehoefte. Daarmee heeft deze logistiek dienstverlener ongeveer 60 procent van het totale verbruik afgedekt.
Hoe lang het duurt voordat de investering zich terugbetaalt, is afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Met de prijzen van vandaag duurt dit ongeveer 4,5 jaar.
Aleksandar van Essent EIS: “Dit is ons eerste project met deze klant. Ze kwamen naar ons omdat we een van de grootste spelers zijn in Europa als het gaat om energieoplossingen. Natuurlijk zijn we ontzettend blij een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsambities van dit bedrijf. We hebben inmiddels het voornemen om op twee andere daken ook zonnepanelen te leggen. Samen zouden de drie daken circa 65.000 ton CO2 besparen.”
Ter vergelijking: dat zijn 445.372.303 gereden kilometers of 11.134 keer met de auto de wereld rond. Ook onderzoeken we voor deze klant de opties voor energieopslag in batterijen.
Bekijk onze andere projecten of vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.