Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

We begrijpen dat je vragen hebt over het thuis opladen van je elektrische auto. Met dit artikel helpen we je de beste laadoplossingen voor jouw situatie te vinden. We geven je duidelijke antwoorden en praktische tips om het meeste uit je elektrische auto te halen. Ontdek nu hoe je eenvoudig en efficiënt jouw elektrische auto thuis oplaadt.

Kun je een elektrische auto thuis opladen?

Absoluut, je laadt je elektrische auto eenvoudig thuis op. Dankzij moderne technologie heb je verschillende opties. We lichten ze in dit artikel verder toe en helpen je op weg. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Hoe laad je een elektrische auto thuis op?

Over het algemeen heb je twee hoofdmethodes: opladen via een door jou geïnstalleerde laadpaal of opladen via het stopcontact in je woning.

Opladen via een stopcontact, slim?

Het opladen via een stopcontact lijkt misschien de gemakkelijkste keuze, maar het heeft een belangrijke beperking. Het duurt veel langer dan opladen via een laadpaal. Dit komt doordat de grote batterijen van elektrische auto's meer energie nodig hebben om volledig op te laden. Daarnaast kun je niet zomaar een willekeurig stopcontact gebruiken. Je hebt een aparte groep nodig. Verkeerd laden kent risico's, zoals brandgevaar en doorslaande stoppen. Dus let goed op.

Installatie eigen laadpaal

Dus, hoe laad je een elektrische auto thuis op? Kies de methode die het beste bij jouw situatie en voorkeur past. De installatie van een laadpaal thuis of het gebruik van een laadpas voor openbare laadpalen zijn vaak de beste keuzes. Wil je een eigen laadpaal? We helpen je graag met een vrijblijvend adviesgesprek.

Kosten opladen elektrische auto thuis

Bij het opladen van een elektrische auto thuis komen kosten kijken. Maar hoeveel betaal je eigenlijk voor het thuis opladen van je elektrische auto?

Als je een elektrische auto thuis oplaadt, liggen de kosten gemiddeld rond 44 cent per kWh*. Thuis kun je de auto ook in de nacht laden, wanneer er een relatief goedkoop tarief geldt. Dit maakt thuisladen tot de meest voordelige optie.

Kosten afhankelijk van type auto

Ook is het goed om te weten dat de kosten voor het opladen van een elektrische auto thuis sterk afhangen van het type auto en de capaciteit van de accu. Een grotere accu heeft meer energie nodig om volledig op te laden, waardoor de kosten ook hoger uitvallen.

Elektrische auto opladen thuis 220 V

Je vraagt je misschien af: kan ik mijn elektrische auto thuis opladen via een stopcontact? Het antwoord is ja, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Het opladen van een elektrische auto via een standaard 220 V stopcontact is mogelijk. Toch bevelen we het niet aan.

Het opladen van een elektrische auto via een standaard stopcontact vergt namelijk veel stroom. Bij een verkeerde aansluiting leidt dit tot overbelasting van het stopcontact. Wat weer leidt tot oververhitting en mogelijk brandgevaar. Daarnaast is de laadsnelheid bij een standaard stopcontact aanzienlijk lager dan bij een speciaal geïnstalleerde laadpaal. Het duurt tot wel 12 uur om je auto volledig op te laden via een stopcontact.

Wat is dan de oplossing? Het installeren van een thuislaadpaal met krachtstroom. Dit zorgt voor een veilige en snellere manier om je elektrische auto op te laden. Een laadpaal maakt gebruik van een krachtstroomaansluiting van 380 V. Dit zorgt voor een kortere laadtijd en een hogere efficiëntie.

Elektrische auto thuis opladen 3-fase-laadsysteem

Elektrische auto's thuis opladen doe je het beste met een 3-fase-laadsysteem. Maar wat betekent dit precies en hoe werkt het? Een 3-fase-laadsysteem maakt gebruik van 3 elektrische golven in plaats van 1, zoals bij een 1-fase-systeem. Dit betekent dat je elektrische auto tot wel 3 keer sneller oplaadt. Daarbij profiteer je van een efficiëntere energieverdeling. Dit leidt tot een soepelere laadervaring en een langere levensduur van de accu.

Loadbalancing

Houd bij het opladen van je elektrische auto thuis rekening met loadbalancing. Loadbalancing voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnet doordat het de stroomverdeling optimaliseert. Hier heb je het volgende voor nodig:

  • een 3-fase-aansluiting
  • een slimme meter die in 2014 of later geïnstalleerd is
  • en een vrije P1-poort op je slimme meter

Type aansluiting bekijken

Het type aansluiting dat je thuis hebt, bepaalt welk type laadpaal je kunt installeren. Oudere huizen hebben vaak een 1-fase-aansluiting, terwijl nieuwere huizen meestal zijn uitgerust met een 3-fase-aansluiting. Je kunt het type aansluiting dat je thuis hebt, controleren op je elektriciteitsmeter of op de jaarrekening van je energieleverancier.

Elektrische auto thuis opladen zonder laadpaal

Hoe laad je jouw auto thuis op zonder laadpaal? Hoewel het mogelijk is via een stopcontact, raden we je aan om altijd de veiligste en meest efficiënte optie te kiezen. Overweeg de installatie van een thuislaadpaal of maak gebruik van openbare laadpalen in de buurt. Op deze manier geniet je van snellere laadtijden, voorkom je overbelasting van je netwerkcapaciteit en waarborg je de veiligheid tijdens het laden.

Elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen

Wil je jouw elektrische auto opladen op de meest duurzame en kostenefficiënte manier? Overweeg dan zonnepanelen. Het is een slimme, groene keuze die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Het proces van je elektrische auto thuis opladen met zonnepanelen is vrij eenvoudig. Je hebt zonnepanelen nodig die zijn aangesloten op je huis. Deze panelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Vervolgens gebruik je deze elektriciteit om je auto op te laden. Dit is een duurzame en kostenefficiënte manier om je auto van stroom te voorzien.

Hoe meer zonnepanelen, hoe sneller je je auto oplaadt. Vraag een gratis adviesgesprek aan en ontdek de mogelijkheden en kosten.

Hoeveel kWh thuis laden

Hoeveel kilowattuur (kWh) heb je nodig om je auto op te laden? En wat zijn de factoren die dit beïnvloeden? Het antwoord op deze vragen hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • de grootte van je accu
  • het vermogen van je laadpaal thuis
  • hoeveel je rijdt

Over het algemeen geldt: hoe groter de accu, hoe meer kWh je nodig hebt om je auto volledig op te laden. Controleer goed welk vermogen je auto aankan voor je een laadpaal thuis installeert. We adviseren je graag.

Hybride auto opladen thuis

Ook een hybride auto kun je thuis opladen. Wat is een hybride auto precies? Heel eenvoudig gezegd combineert een hybride auto minstens 1 elektromotor met een benzinemotor om de auto te laten rijden. Het belangrijkste verschil met een volledig elektrische auto is dat een hybride auto ook kan rijden op benzine. Dit betekent dat je niet volledig afhankelijk bent van een laadstation, wat extra gemoedsrust geeft tijdens lange ritten. Een hybride auto opladen thuis duurt minder lang omdat de batterij minder groot is. Daardoor is de actieradius van de batterij ook kleiner.

Oplader elektrische auto thuis

Kies je voor een eigen laadpaal, dan heb je verschillende keuzes. Zo kies je uit een laadpaal met of zonder een vaste laadkabel. Aan de muur of op een paal. Wat zijn de kosten van een oplader voor je auto thuis? De prijs van een thuislaadpaal varieert. De exacte prijs is afhankelijk van het merk en het model. Houd er echter rekening mee dat je door je auto thuis op te laden, bespaart op de kosten die je anders zou maken bij publieke laadpalen. Meer over een laadpaal thuis via Essent.

Vergoeding thuis opladen elektrische auto

Rijd je zakelijk een elektrische auto? Dan vraag je je wellicht af hoe het zit met de vergoeding voor het thuis opladen van je auto. Het goede nieuws is dat veel werkgevers de kosten voor het opladen van een elektrische leaseauto vergoeden.

Bij het laden van een elektrische auto zijn er 3 verschillende tarieven: een stroomtarief, een vergoedingstarief en een laadtarief. De stroomkosten van het thuis opladen van je auto vallen onder het stroomtarief. Je werkgever vergoedt deze kosten meestal aan de hand van iedere verbruikte kilowattuur (kWh) voor het opladen van de auto.

Wat is goedkoper: thuis laden of aan een openbare laadpaal?

Als je een elektrische auto rijdt, heb je wellicht de vraag: wat is goedkoper, thuis laden of laden bij een laadpaal? De tarieven voor thuisladen variëren sterk afhankelijk van je contract. Gemiddeld betaal je 44 cent per kWh*. Ook kun je slim laden door gebruik te maken van zonne-energie.

Tarieven publieke laadpaal

De tarieven van openbare laadpunten zijn gemiddeld 60 cent per kWh, terwijl snelladen gemiddeld 69 cent per kWh kost (bron: Milieu Centraal).

Het installeren van een thuislaadpaal brengt ook kosten met zich mee. Vergeleken met de hogere tarieven bij openbare laadpalen, verdien je deze investering op termijn terug. Dit maakt thuisladen over het algemeen de goedkoopste optie.

Bekijk onze laadpalen

Veelgestelde vragen over elektrische auto thuis opladen

Heb ik een speciale installatie nodig om mijn auto thuis op te laden?

Voor optimaal en veilig laden raden we aan om een thuislaadstation te installeren. Dit garandeert sneller en veiliger laden dan een standaard stopcontact.

Wat zijn de kosten om mijn auto thuis op te laden?

De kosten variëren op basis van je stroomtarief en de capaciteit van je elektrische auto. Gemiddeld kost het opladen van een elektrische auto thuis ongeveer 44 cent per kWh*.

Kan ik zonne-energie gebruiken om mijn elektrische auto op te laden?

Ja, dat is zeker mogelijk. Als je zonnepanelen hebt, draag je bij aan een groenere toekomst door je auto op te laden met duurzame energie.

*Bron: Milieu Centraal. Voor het thuis opladen van een elektrische auto rekent Milieu Centraal in dit geval met een bedrag van 44 cent per kWh op basis van de verwachtte gemiddelde stroomprijs voor huishoudens volgens een prognose van TNO voor de periode 2023-2026.

Er zijn geen duidelijke voorspellingen voor de ontwikkeling van de stroomkosten voor het opladen bij openbare laadpunten en op het werk en bij snellaadpunten de komende jaren. Deze kosten worden constant gehouden daarom in berekeningen. Dit resulteert in een prijs van 48 cent per kWh voor het opladen van de auto met een gemiddelde laadmix: een mix van thuis, openbaar en snelladen.

Om de kosten van autorijden te bepalen, maakt Milieu Centraal gebruik van de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) methode. Alle verwachtte kosten voor bezit en gebruik van de auto (afschrijving, verzekering, belasting, onderhoud en tanken/opladen) worden hierin meegenomen voor een periode van 4 jaar.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden