Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Op zoek naar de perfecte laadkabel voor je nieuwe elektrische auto? Wij hebben alle informatie die je nodig hebt over de verschillende soorten laadkabels. Leer alles over slimme laadkabels, ideale kabellengtes en opbergtips. Zo kies je de juiste kabel voor jouw elektrische auto.

Welke laadkabel voor welke auto

De juiste laadkabel voor elektrische auto's is afhankelijk van een aantal factoren. Maak een keuze aan de hand van de volgende onderwerpen:

  • Let op de kabellengte voor auto laadkabels. Een langere kabel biedt meer flexibiliteit, maar kortere kabels berg je gemakkelijker op en zijn minder gevoelig voor slijtage.
  • Het type stekker is ook belangrijk. Controleer welke stekkeraansluiting je elektrische voertuig heeft en kies een kabel met de bijpassende stekker.
  • De laadcapaciteit van je kabel hangt af van de maximale laadcapaciteit van je auto en de capaciteit van je thuislaadstation. Een hogere laadcapaciteit betekent sneller laden, maar niet elke auto of laadstation ondersteunt dit.
  • Ook de elektriciteitsaansluiting thuis beïnvloedt je keuze. Heb je een eenfasige of driefasige aansluiting? Dit bepaalt de maximale laadsnelheid die je thuis bereikt.
  • Het automodel dat je hebt, speelt natuurlijk ook een rol. Elke auto heeft een specifieke laadpoort en sommige auto's ondersteunen sneller laden dan andere.
  • Het merk van de kabel heeft ook invloed op de prestaties en duurzaamheid. Sommige merken staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid.

Dus, welke laadkabel past bij welke auto? We duiken dieper in de voorgenoemde onderwerpen en helpen je zo met de juiste keuze.

Type laadkabels auto

Bij het selecteren van de juiste laadkabel voor je elektrische auto kom je ongetwijfeld de termen 'type 1' en 'type 2' tegen. Wat houdt een laadkabel type in? We leggen het je uit.

Type 1 voor Amerikaanse en Japanse merken

Type 1 laadkabels, ook wel bekend als J1772 of Yazaki, hebben een aansluiting met vijf pinnen. Je herkent dit laadkabel type aan hun ronde vorm met een platte bovenkant. Deze kabels vinden hun oorsprong in Amerika en Japan. Automerken zoals Nissan Leaf, Mitsubishi en Chevrolet gebruiken type 1 laadkabels.

Type 2 voor Europese merken van Audi e-tron tot BMW

Type 2 laadkabels noem je ook wel een Mennekes aansluiting. Een type 2 aansluiting heeft zeven pinnen en een meer rechthoekige vorm. Europese merken zoals BMW, Audi, Renault Zoe, Tesla en Mercedes-Benz gebruiken dit laadkabel type. Wist je dat een Tesla laadkabel een bijzondere type 2 laadkabel is? Daarop zit een knop waarmee je de laadklep van de auto opent. Handig!

Standaard type aansluiting Europa en openbaar laadpunt

In Europa is de type 2 laadkabel de standaard. Dat betekent dat als je een elektrische auto in Nederland koopt, je waarschijnlijk een type 2 laadkabel nodig hebt. Ook bij een openbaar laadpunt in Nederland heb je bijna altijd een type 2 laadkabel nodig. Er zijn weinig openbare laadpunten die type 1 laadkabels ondersteunen. Maar let op: sommige auto's zoals de Mitsubishi Outlander en Chevrolet Volt hebben een type 1 aansluiting. Voor deze auto's heb je een adapter nodig om een type 2 laadkabel te gebruiken.

Slimme laadkabel elektrische auto

Een slimme laadkabel voor je elektrische auto, wat houdt dat precies in? Een slimme laadkabel heeft, net als een slimme laadpaal, verbinding met het internet. Deze connectiviteit maakt de laadkabel communicatief. Het meet nauwkeurig hoeveel stroom je auto verbruikt en stuurt deze data naar jou of je energieleverancier. Dit geeft je meer inzicht in je laadgedrag en helpt bij het efficiënter opladen van je auto door middel van dynamic loadbalancing. Als je een slimme laadpaal hebt en waarde hecht aan efficiëntie, inzicht en gemak, is een slimme laadkabel een uitstekende keuze.

Lengte laadkabel auto

Bij het kiezen van de juiste laadkabel voor je elektrische auto, speelt de lengte van de kabel een belangrijke rol. Maar hoe bepaal je nu de juiste lengte van de laadkabel voor jouw situatie? We helpen je graag op weg. In de markt vind je laadkabels in verschillende lengtes: van 4 meter tot 20 meter. De meest verkochte laadkabel is 5 meter lang. Maar waarom zou je voor een langere of kortere kabel kiezen?

Lange kabel

Een langere kabel biedt meer flexibiliteit. Het stelt je in staat om je auto op te laden, ook als het laadpunt wat verder weg is. Een kabel van 6 meter of langer maakt het mogelijk om bijna overal te laden, ongeacht de plaatsing van het laadpunt. Een langere kabel berg je echter lastiger op en slijt sneller. Parkeer je vaak op openbare plaatsen of heb je een laadpunt dat verder van je parkeerplaats ligt? Dan biedt een langere kabel uitkomst.

Korte kabel

Een kortere kabel hanteer je makkelijker en berg je eenvoudig op. Ook is deze kabel minder gevoelig voor slijtage. Wel heb je met een kortere kabel minder flexibiliteit bij het parkeren en opladen van je auto. Heb je thuis een laadpunt dichtbij je parkeerplaats? Dan volstaat waarschijnlijk een kortere kabel.

Laadkabel elektrische auto verlengen

Is het mogelijk om de laadkabel van je elektrische auto te verlengen? Bijvoorbeeld met een haspel of verlengsnoer? Het is een logische gedachte als je laadpunt net buiten bereik van je huidige kabel ligt. Toch raden we je dit niet aan. Koop liever gewoon een langere laadkabel.

Waarom? Het verlengen van een laadkabel voor een elektrische auto is niet zo eenvoudig als het verlengen van een gewoon huishoudelijk snoer. Een type 1 of type 2 laadkabel heeft specifieke pinnetjes in de stekkers die niet compatibel zijn met gewone verlengsnoeren of haspels. Bovendien leidt het verlengen van de kabel tot verminderde laadprestaties en zelfs veiligheidsproblemen.

Laadkabel opbergen auto

Een laadkabel is soms wat onhandig om op te bergen. Daarom hebben we enkele handige tips om je hierbij te helpen.

Maak gebruik van een speciale tas of opbergbox voor je laadkabel. Deze tassen en boxen zijn vaak gemaakt van stevig en waterdicht materiaal. Ze beschermen je kabel tegen de elementen en houden hem netjes georganiseerd. Ook passen ze perfect in de kofferbak van je auto. Een andere slimme oplossing? Gebruik kabelbinders of een speciale kabelhouder. Hiermee houd je je kabel netjes opgerold en voorkom je dat hij in de knoop raakt.

En vergeet niet: de manier waarop je je laadkabel opbergt, heeft invloed op de levensduur van de kabel. Zorg er dus voor dat je je kabel altijd netjes opruimt na gebruik.

Laadkabel eerst in auto of laadpaal

Steek je de laadkabel eerst in de auto en dan in de laadpaal of andersom? De volgorde waarin je de laadkabel aansluit, maakt meestal niet uit. De stroom begint pas te lopen als zowel de auto als de laadpaal goed zijn aangesloten. Dit betekent dat je veilig de laadkabel eerst in de auto of in de laadpaal steekt, afhankelijk van wat voor jou het handigst is.

Toch vereisen sommige laadpalen dat je eerst de kabel op de auto aansluit en dan pas op de laadpaal. Dit is een veiligheidsfunctie die voorkomt dat je rondloopt met een stekker waar stroom op staat. Zorg altijd dat de stekkers goed stevig in de contacten zitten om problemen te voorkomen. Zowel bij de auto als bij de laadpaal.

Laadkabel auto stopcontact

Wil je je elektrische auto thuis via het stopcontact opladen? Dan biedt een mobiele lader voor thuis de oplossing. Deze lader sluit je eenvoudig aan op een standaard 220V/230V stopcontact en vervolgens op je auto. Dit type opladen noemen we ook wel 'mode 2' laden.

Het voordeel van opladen via een stopcontact is het gemak. Je hebt geen speciale laadpaal nodig en je kunt je auto opladen waar en wanneer je maar wilt. Dit maakt het een flexibele en toegankelijke optie. Vooral als je niet de mogelijkheid hebt om een laadpaal te installeren.

Nadelen opladen via stopcontact

Er kleven echter ook nadelen aan het opladen via een stopcontact. Zo duurt het opladen véél langer dan bij een laadpaal of laadstation. Dit komt omdat een gewoon stopcontact minder vermogen levert. Ook heb je altijd een aparte groep nodig. Gebruik een geschikte laadkabel met laadbeveiliger om veiligheidsrisico's te minimaliseren.

Niet alle elektrische auto's zijn geschikt zijn voor het opladen via een stopcontact. Sommige modellen vereisen een specifieke laadkabel of -stekker. Controleer altijd welk type laadkabel je auto nodig heeft.

Laadkabel auto over stoep

Stel, je hebt geen privé parkeerterrein. Mag je de laadkabel van je elektrische auto dan over de stoep leggen? Dat hangt af van de regels die jouw gemeente hierover heeft opgesteld.

In sommige gemeenten mag je de laadkabel van je auto zomaar over de stoep leggen, terwijl de meeste gemeenten dit strikt verbieden. Raadpleeg daarom altijd eerst de lokale regelgeving voordat je besluit je laadkabel over de stoep te leggen.

Houd rekening met de veiligheid van anderen. Niet iedereen stapt gemakkelijk over een laadkabel heen. Rolstoelen en rollators lopen soms vast op de kabel, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Krijg je een ontheffing van je gemeente om je laadkabel over de stoep te leggen? Zorg er dan voor dat je dit op een veilige en verantwoorde manier doet. Maak bijvoorbeeld gebruik van speciale kabelgoten om te voorkomen dat mensen struikelen. Of gebruik een zogenaamde ChargeArm. Een ChargeArm leidt de kabels door de lucht naar je auto, waardoor de kabel niet over de stoep hoeft te liggen.

Laadkabel auto kopen

Als je een laadpaal koopt via Essent, helpen we je van advies tot installatie. Zo maak je je niet druk over het kopen van de juiste laadkabel voor je auto. Onze installateurs helpen je graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor een laadpaal thuis.

Veelgestelde vragen over laadkabel elektrische auto

Wat is het verschil tussen type 1 en type 2 laadkabels voor elektrische auto's?

Type 1 laadkabels hebben een enkele fase en laden met maximaal 7,4 kW. Type 2 laadkabels kunnen zowel enkelfasig als driefasig zijn en maken laden tot 22 kW mogelijk.

Kan ik elke laadkabel gebruiken voor mijn elektrische auto?

Nee, je moet altijd een laadkabel kiezen die compatibel is met het merk en model van je auto. De handleiding van je auto of de website van de fabrikant geeft meestal aan welk type laadkabel je nodig hebt.

Hoe lang moet mijn laadkabel zijn?

De lengte van je laadkabel hangt af van de afstand tussen je auto en het laadpunt. Kies liever een kabel die wat langer is dan nodig, voor maximale flexibiliteit.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden