Ben je klaar voor een elektrische roadtrip naar België? We helpen je graag op weg door het landschap van openbare laadpunten in België. We vergelijken de meest actuele kaarten, geven een overzicht van de belangrijkste aanbieders en delen de beste apps om publieke laadpunten te vinden. Ook duiken we in de kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees verder en ontdek hoe eenvoudig en efficiënt elektrisch rijden in België is.
Plan je een trip naar België met je elektrische auto? Laat ons je helpen bij het vinden van de beste oplaadpunten. Met diverse bronnen navigeer je gemakkelijk naar de dichtstbijzijnde beschikbare laadpalen.
Een waardevolle bron om te raadplegen is de website van de Vlaamse overheid, mow.vlaanderen.be. Hier vind je een kaart met alle (semi-)publieke laadpalen in Vlaanderen.
Ook egear.be biedt nuttige informatie over publieke laadpunten voor je elektrische wagen. Op deze site ontdek je niet alleen de locaties van openbare oplaadpunten, maar ook de prijzen en zelfs gratis laadpunten.
Voor een nog uitgebreider overzicht gebruik je de Chargemap. Deze toont laadstations voor elektrische auto's in heel België, inclusief steden als Antwerpen, Charleroi, Luik, Brussel en Brugge. Ook de laadpunten voor het eigen netwerk van Tesla Superchargers vind je hier.
Wil je gegarandeerd zijn van een publieke laadpaal op je bestemming? Vergeet dan niet de Essent laden app te downloaden. Deze app toont je alle laadpunten in België en ver daarbuiten. Zo ga je altijd goed voorbereid op pad.
Het overzicht van laadpalen in België vind je bij verschillende bronnen, elk met hun eigen unieke kenmerken. We noemen er een aantal waar je een goed overzicht van nuttige informatie krijgt.
Neem bijvoorbeeld de website laadpaalelektrischeauto.be. Hier krijg je een duidelijk beeld van alle openbare laadpunten in België. Ook egear.be biedt een schat aan informatie. Inclusief de locaties en prijzen van laadpalen en zelfs waar je gratis kunt laden.
Voor een nog uitgebreider overzicht, raadpleeg je de Chargemap. Deze toont je laadstations voor elektrische auto's in heel België, van Antwerpen tot Brugge.
Om te laden in België heb je een geschikte laadpas nodig. Gelukkig accepteert Vlaanderen alle Nederlandse laadpassen. Zo kun je bij bekende laadpunten zoals die van Bluecorner en Allego probleemloos terecht.
Let wel op, in Wallonië gelden andere regels en wordt niet elke Nederlandse laadpas geaccepteerd bij een publieke laadpaal. Dit betekent dat je mogelijk een specifieke laadpas nodig hebt die compatibel is met de laadstations in deze regio. Controleer daarom vooraf welke laadpassen worden geaccepteerd bij de laadstations op je route.
En je kabel aansluiten op een gewoon stopcontact? Door het afwijkende aardingssysteem in België is dit voor Nederlandse elektrische voertuigen vaak niet handig. Ook werkt dit net als in Nederland veel trager en vereist het een aparte groep. Gebruik dus publieke laadpunten.
Plan je een rit door België met je elektrische auto? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Het aantal laadpalen in België ligt jammer genoeg aanzienlijk lager dan in Nederland. Maar geen zorgen, de Vlaamse overheid werkt hard aan verbeteringen. Eind 2022 telde België ongeveer 23.828 laadpunten, waarvan 9.661 publieke laadpunten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.
Wil je in België een openbare laadpaal gebruiken, let dan ook op de regionale verschillen. In Vlaanderen vind je het merendeel van de openbare laadpunten. Met meer dan driekwart van alle laadpunten in het land, heb je in steden als Antwerpen, Gent of Brugge volop keuze. Wallonië heeft daarentegen een beperkter aantal snellaadpunten. Dus als je door Wallonië rijdt, plan je route dan zorgvuldig.
In België vind je verschillende laadpalen. Zowel reguliere laadpunten als snelladers. Hoewel het aantal snelladers in Wallonië beperkt is, kun je met behulp van apps zoals Chargemap, Essent laden of PlugShare de dichtstbijzijnde snellader vinden. Daarnaast zijn er verschillende aanbieders van publieke laadpunten, zoals Blue Corner en Allego.
Vertrouwen op het ingebouwde GPS-systeem in de auto? Een app biedt je vaak actuelere informatie. Gebruik de volgende apps voor het vinden van laadpalen in België:
Chargemap toont je niet alleen waar de dichtstbijzijnde laadpaal zich bevindt, maar geeft je ook informatie over welke snelladers je het beste kunt kiezen.
Een andere handige app is PlugShare. Deze app beschikt over 's werelds grootste community voor EV-eigenaars. Hier recenseren bestuurders oplaadpunten en voegen foto's toe om de EV-community te helpen de beste oplaadpunten te vinden.
Ook Smoov is een app die je niet wilt missen. Met Smoov vind je eenvoudig de laadpaal die jij zoekt. De app laat direct zien welke publieke laadpunten voor jou beschikbaar zijn, gebaseerd op je eigen keuzes voor laadsnelheden.
Tot slot willen we je nog wijzen op de Essent laden app. Daarmee zie je in één oogopslag waar je in Europa met jouw laadpas kunt laden. Inclusief de bijbehorende laadtarieven per openbare laadpaal. Ook vind je een duidelijk overzicht van al je transacties in de app. Zo kun jij zorgeloos op pad.
In België vind je ongeveer 1.000 gratis laadpalen (Gocar, 2022). Dat klopt, je leest het goed, gratis laadpalen! Grote retailers zoals Lidl, Carrefour, Delhaize en Ikea bieden vaak gratis oplaadmogelijkheden aan. Dus terwijl jij je boodschappen doet, laadt je auto op. Handig, toch?
Daarnaast installeren veel winkelcentra, supermarkten en zelfs bioscopen gratis laadpunten op hun parkeerterreinen. Maar let op, deze praktijk is niet overal gebruikelijk en het gaat vaak om afgesloten parking (oplaadpunt alleen beschikbaar als je echt winkelt).
Volgens EV Belgium, de Belgische federatie van elektrische mobiliteit, zijn de gratis laadpalen niet langer betaalbaar vanwege de toenemende vraag. Sommige winkelketens, zoals Lidl, hebben al aangekondigd te stoppen met het aanbieden van gratis laden. De vraag is dus hoe lang dit nog mogelijk is.
Laten we de infrastructuur van laadpalen in België vs. Nederland bekijken.
Nederland telt acht keer meer laadpalen dan België en is de absolute koploper in Europa qua aantal laadpunten. Met maar liefst 500.000 laadpunten (NAL, 2023) heeft Nederland het laden van een elektrische auto zo eenvoudig gemaakt als tanken.
België daarentegen, hinkt een beetje achterna met ongeveer 30.293 (HLN, 2023) semipublieke en publieke laadpunten. Dat betekent niet dat je in België geen publiek laadpunt kunt vinden, maar je moet wellicht iets beter zoeken en je reis wat zorgvuldiger plannen. Ook werkt de Vlaamse regering hard aan meer openbare laadpunten
In Nederland rijdt 5% van de bevolking elektrisch (RVO, 2024), terwijl dit percentage in België een stuk lager ligt. Steeds meer Belgen rijden elektrisch en ook het elektrisch klimaat in het land verbetert. Zowel in België als in Nederland kun je prima rijden met je elektrische auto, maar de ervaring kan per regio verschillen.
België telt momenteel 24.000 (semi-)publieke laadpalen, een stijging van 90 procent in één jaar tijd (Leaseplan, 2023). Dat betekent dat je in 2024 nooit ver verwijderd bent van een laadpaal. De grootste publieke aanbieders van laadpunten in België zijn Allego en Bluecorner. Je vindt vooral veel van deze laadpalen in Vlaanderen. Maar ook in andere delen van België vind je voldoende laadpalen.
Het gebruik van deze laadpalen is eenvoudig. Je hebt alleen een laadpas nodig om de laadpaal te activeren. Met de Essent laadpas laad je bij alle openbare laadpalen in Nederland, België en Luxemburg.
In België variëren de tarieven van laadpalen sterk, afhankelijk van het type laadpaal en de locatie. Gemiddeld betaal je voor een publieke AC-laadpaal ongeveer 40 cent per kWh (bron: LaadKaarten.be). Voor een publieke DC-laadpaal, ook wel snellader genoemd, liggen de tarieven hoger. Bij snellaadstations moet je rekening houden met een gemiddelde prijs van 79 cent per kWh (Bron: Laadkompas).
Weet dat deze tarieven niet altijd transparant zijn in België. Raadpleeg daarom altijd de Essent laden app. In deze app zie je de actuele tarieven van de laadpaal waar je wilt gaan laden.
Goed nieuws! Met een Essent laadpas betaal je geen starttarief en geen extra kosten per laadsessie bij een openbare laadpaal. Je betaalt alleen de kosten per kWh aan de laadpaalexploitant. De aanschaf van de pas is gratis en de maandelijkse kosten voor je abonnement bedragen slechts 4 euro.
Langs de Belgische snelwegen vind je diverse laadpalen, hoewel het aantal nog beperkt is in vergelijking met andere landen.
De grootste publieke aanbieders van laadpunten in België zijn Allego en Bluecorner. Ook het Ionity netwerk heeft een aantal laadstations waaronder snelladers langs de snelweg. Dit netwerk, dat bestaat uit snelladers, maakt het mogelijk om je elektrische auto binnen 20 minuten op te laden. Ideaal voor als je onderweg gaat laden en snel weer de weg op wilt!
Weet dat de tarieven voor het laden aan de snelweg meestal hoger liggen dan bij reguliere laadpalen. Maar met een beetje planning en de juiste laadpas ben je altijd verzekerd van een opgeladen accu tijdens je rit door België.
Het aantal laadpalen langs de Belgische snelwegen is nog beperkt, maar groeit gestaag. Het is nog niet zo uitgebreid als in sommige andere Europese landen. Grote aanbieders zoals Allego, Bluecorner en Ionity hebben diverse laadstations op strategische locaties.
In België worden meestal Type 2 (Mennekes) contactdozen en kabels gebruikt voor zowel publieke als privé laadpalen.
Diverse apps en websites, zoals PlugShare, ChargeMap en de Essent laden app, bieden gedetailleerde kaarten en informatie over de locaties van publieke laadpalen in heel België.