Snelladen zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan laden en dus langere afstanden kunt afleggen met je elektrische auto. We vertellen je alles wat je erover moet weten, van het verschil tussen openbare laadpalen tot de snelst ladende elektrische auto's.
Snelladen is een laadmethode voor elektrische auto’s waarbij je, zoals de naam al doet vermoeden, sneller laadt dan bij standaard laadmethoden. Door hogere stroomsterktes te gebruiken kan de batterij veel sneller worden opgeladen.
Snelladers gebruiken gelijkstroom (DC) om direct hoge energieniveaus naar de batterij van de auto te sturen. Dit in tegenstelling tot de wisselstroom (AC), die reguliere laadstations gebruiken. Zowel het laadstation als de auto moet geschikt zijn om daadwerkelijk te kunnen snelladen.
De tijd die nodig is om een elektrische auto snel op te laden, hangt af van de capaciteit van de batterij van het voertuig en het vermogen van het laadstation. Gemiddeld laad je je elektrische auto via snelladen in ongeveer 20 tot 40 minuten op tot 80% van de capaciteit (bron: ANWB).
Snelladen wordt gezien als een handige manier om de accu van een elektrische auto snel op te laden. Het heeft wel impact op de levensduur van de accu. Hoe dat zit zochten wij voor je uit.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto, zolang de temperatuur van de accu binnen de voorgeschreven normen blijft.
Bij snelladen wordt de accu blootgesteld aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden, wat over een lange periode de levensduur van de accu kan verkorten. Canadees onderzoek toonde aan dat auto’s die voornamelijk thuis opgeladen werden na 4 jaar ongeveer 10% beter presteerden dan accu’s die voornamelijk aan een snellader werden opgeladen (bron: Autovisie).
Snelladers zijn vooral effectief tussen 20% en 80% accupercentage (bron: Autoweek). De maximale laadsnelheid wordt meestal behaald als de accu vrij leeg is. Hoe voller de accu wordt, hoe trager deze zal laden.
Gebruik snelladen met mate en probeer de accu zo veel mogelijk tussen de 20% en 80% te houden.
Kies voor AC-laden waar mogelijk, aangezien dit minder belastend is voor de accu.
Wees je bewust van het feit dat de mate van accudegradatie verschilt. Canadese onderzoekers monitoren de accudegradatie van verschillende merken en modellen.
Thuis snelladen is een interessante optie. Waar moet je rekening mee houden als je thuis wilt snelladen?
Type opladers: thuis zijn er over het algemeen twee soorten opladers beschikbaar - de standaardoplader (level 1) en de verbeterde oplader (level 2). Level 1-opladers gebruiken een normaal huishoudelijk stopcontact van 120V. Level 2-opladers, die een 240V aansluiting gebruiken, laden aanzienlijk sneller.
Laadsnelheid: terwijl traditionele level 1-opladers meestal 6 tot 8 kilometer per oplaaduur leveren, kunnen level 2-opladers 40 tot 120 kilometer per oplaaduur bieden, afhankelijk van de mogelijkheden van zowel de oplader als het voertuig (bron: EV Box).
Installatievereisten: voor level 2-opladers moet je een 240V stopcontact laten installeren door een professional. Dit brengt extra kosten met zich mee.
Compatibiliteit: niet alle elektrische auto's laden met dezelfde snelheid, zelfs als ze aan dezelfde level 2-oplader zijn aangesloten. Het is belangrijk om te controleren wat de maximale laadcapaciteit van je auto is.
Kosten: de kosten voor het installeren van een level 2-thuisoplader variëren. Veel gebruikers vinden de investering de moeite waard door het gemak en de verhoogde laadsnelheid.
Het is belangrijk om op te merken dat snelladen thuis over het algemeen verwijst naar level 2-laden. Echte snelladers, zoals de DC snelladers langs snelwegen, zijn vanwege hun hoge vermogen en de kosten niet geschikt als thuisinstallatie.
De kosten voor een level 2-laadpaal voor thuisgebruik liggen tussen de 600 en 1.500 euro. Dit is de prijs voor de laadpaal zelf, exclusief installatiekosten of eventuele aanvullende kosten voor elektrische aanpassingen aan je woning (bron: EV Box).
Level 2-laders hebben een hogere laadsnelheid dan de standaard level 1-laders die op een normaal 120V stopcontact werken. Je hebt een 240V-aansluiting nodig om via een level 2-lader je auto op te laden.
De kosten voor thuis opladen of onderweg bij een openbaar laadstation lopen uiteen. We geven je een indruk van de kosten in beide gevallen:
De kosten huis laden:
Publiek snel laden:
Ja, met een level 2-thuisoplader kun je sneller laden dan via een normale openbare laadpaal of stopcontact. Het installeren van een level 2-thuisoplader brengt extra kosten met zich mee.
Een openbare laadpaal biedt meestal een normale laadsnelheid, terwijl snelladers een veel hogere laadsnelheid bieden. Snelladers zijn bedoeld voor snel opladen onderweg, terwijl openbare laadpalen vaak worden gebruikt voor langzamer opladen over een langere periode.
Ja, het is mogelijk om een elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact, maar dit is aanmerkelijk trager dan opladen met een laadpaal. Via het stopcontact opladen wordt vaak gebruikt voor noodgevallen of als tijdelijke oplossing.
Bij het opladen van een elektrische auto thuis of bij een gewone laadpaal, wordt de wisselstroom (AC) van het elektriciteitsnet omgezet in gelijkstroom (DC) om de accu van de auto te laden. Bij snelladers gebeurt deze omzetting intern in de laadpaal zelf.
Ben je op zoek naar een laadpaal voor thuis? Vraag een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs en ontdekt welke laadoptie het meest geschikt is voor jouw situatie!