Maak van energie besparen ook jouw goede voornemen voor 2025. Het is heel eenvoudig en het levert je gegarandeerd een mooi resultaat op. Want je spaart niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. Zo houd je meer geld over voor de dingen die je leuk vindt. Alleen maar voordelen!

Rond de jaarwisseling komen de goede voornemens voor het komende jaar regelmatig ter sprake. Energie besparen staat bij veel mensen hoog op het lijstje. Met de tips van Diantha Cannegieter, Quality Manager Duurzaam Wonen bij Klimaatroute, kun je op 1 januari gelijk goed beginnen. Dan volgt de rest vanzelf.

Klaar voor de start!

1. Begin bij inzicht: besparen op stroom of gas?

Kijk eerst eens goed naar je verbruik, dat kan in de app van je energieleverancier. Dan weet je precies op welke energiebron je kunt besparen. Daarna kun je de volgende bespaartips gerichter opvolgen. 

Eerst de kleine klusjes

Hiermee kun je het nieuwe jaar vol energie starten. 

2. Kit gaten en kieren dicht

Loop je huis eens na op kieren in muren of kozijnen. En pak daarna de kitspuit erbij. Grote kans dat de radiator na deze kleine ingreep een tikje lager kan, omdat de warmte beter blijft hangen. Dan blijft het aangenaam, zelfs als de verwarming lager staat.

3. Houd radiatoren vrij (en verschuif je bank)

Als je bank voor een radiator staat, dan verwarm je vooral je bank. Niet je woonkamer. Als de bank niet van zijn plaats kan, bijvoorbeeld omdat de tv ertegenover hangt, dan kun je hem ook tien centimeter naar voren schuiven. Dat scheelt al. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een kast of makkelijke stoel.

4. Zet de temperatuur van je cv-ketel lager

De watertemperatuur van je verwarming staat standaard op tachtig graden, soms negentig. Dan blijft het warm, zelfs als het twintig graden vriest en je een tochtig huis hebt. Maar zo koud wordt het nooit. Je kunt je ketel dus beter op zestig graden zetten, dat scheelt stookkosten. Warm douchen kan nog steeds, dit verandert niet.

Tip energie voor bedrijvenDiantha’s tip: als je zelf een ketel hebt, kun je die eenvoudig anders instellen met de tips op Zet ‘m op 60.

 

Schaf wat besparende hulpmiddelen aan

Voor je het weet heb je ze weer terugverdiend.

5. Neem een waterbesparende douchekop

Korter douchen scheelt veel energie, daar kan bijna ieder huishouden mee besparen. Tenzij je al heel kort doucht. Maar als je vijf minuten douchen lastig vindt, kun je ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Ongemerkt verbruik je daarmee minder water. Terwijl het comfort hetzelfde blijft.

6. Gebruik alleen ledlampen

Spaarlampen, tl-lampen en gloeilampen hebben minimaal een ding gemeen: ze verbruiken meer energie dan ledlampen. Dus als je nog dit soort lampen hebt: vervang ze een voor een door ledverlichting. Na ongeveer 2.000 branduren verdien je een ledlamp al terug. Dat is bij gemiddeld verbruik zo’n drie jaar.

Stel je energiegedrag dit jaar een beetje bij 

Met de tips van Diantha is dat heel makkelijk.

7. Trek de stekker uit oudere apparaten als je ze niet gebruikt

Tegenwoordig verbruiken de meeste apparaten geen stroom als ze op stand-by staan. Maar zo’n tien jaar geleden was dat anders. Loop eens een rondje door je huis op zoek naar oudere apparaten die je niet vaak gebruikt maar wel hun stekker in het stopcontact hebben. Trek de stekkers eruit, dat scheelt toch weer iets. 

Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kun je ook een tijdschakelaar aanschaffen. Die stel je eenmalig in, waarna je nooit meer hoeft na te denken over welk apparaat je moet uitzetten en wanneer.

8. Bedenk of je alle energieslurpers echt nodig hebt

In het ideale leven vervang je onzuinige apparaten voor energiezuinige nieuwe. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd, en soms ook niet nodig. De droger is bijvoorbeeld een luxeproduct. Je kunt die best houden, maar gewoon een stuk minder gebruiken als je zuiniger met energie wilt omgaan.

Een van de meest onderschatte energievreters is een aquarium. Dat staat de hele dag te verwarmen om je tropische vissen in leven te houden. Een groot aquarium met pomp verbruikt jaarlijks zo’n 1.000 kWh. Dat is 470 uur föhnen. Denk er dus goed over na voor je vissen en een aquarium aanschaft.

9. Verwarm minder kamers in huis

Als je de hele dag in je thuiskantoortje werkt, dan hoeft de verwarming in de woonkamer niet aan te staan. En andersom geldt dat ook. Het klinkt logisch, maar veel mensen staan er niet bij stil. Terwijl dit wel veel energie scheelt. 

10. Kies een zuinig programma op je (vaat)wasmachine

Veel wasmachines hebben een ecostand. Dat programma duurt langer, maar is een stuk energiezuiniger. Want dezelfde hoeveelheid water krijgt langer de tijd om op te warmen. Dat geldt ook voor de vaatwasser. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een auto: langzaam optrekken vraagt minder brandstof dan heel snel optrekken. 

Als je geen ecostand hebt, kun je ervoor kiezen om je was op dertig graden te wassen. Want alles wat niet echt vies is (dus zonder vlekken), wordt op lagere temperatuur ook gewoon schoon. Voor de vaatwasser geldt dit niet, omdat voedselresten pas bij 65 graden verdwijnen.

11. Zet ‘s ochtends een raampje open

Het lijkt tegenstrijdig: je raam openzetten om minder energie te verbruiken. Maar als je in de ochtend ventileert, zorg je ervoor dat de lucht droger wordt. En droge lucht is een stuk sneller warm. Houd wel in de gaten dat je het raam weer dichtdoet zodra de verwarming aan gaat. Anders stook je voor niets.

Verder lezen over goede voornemens

Goede voornemens lijken soms lastig vol te houden. Maar echt iedereen kan nieuw gedrag aanleren. Je moet alleen even weten hoe je het slim aanpakt. Begin het nieuwe jaar goed, met de tips van gedragspsycholoog Jay Borger. Lees het artikel Zo houd je in 2024 je goede voornemens vol.