De winter is in aantocht. Dat betekent lange avonden vol gezelligheid terwijl de wind langs het huis waait. Met de nadruk op langs, want u wilt natuurlijk geen kille tocht in huis of kieren die zomaar warmte uit uw woning laten stromen. Daarom is het belangrijk om ruim voordat het kwik onder het vriespunt daalt uw woning winterklaar te maken.

Begin met isoleren

Een goede isolatie en is heel belangrijk voor het winterklaar maken van uw woning. Loop daarom alle naden van deuren en ramen na en vergeet daarbij niet om langs het dak te controleren. Heeft u een kelder of zolder die nog niet is geïsoleerd, zorg dan dat deze van goede isolatie wordt voorzien. Breng ook tochtstrips aan langs deuren en ramen. Zo kunt u juist in de winter goed besparen op de stookkosten.

Dicht naden en kieren met kit

Een leiding die van binnen naar buiten loopt kan ervoor zorgen dat het kouder aanvoelt in huis. De reden is simpel: er zit immers een gat in de muur waarlangs koude lucht naar binnen kan komen. Loop daarom al deze leidingen naar buiten, maar ook binnenshuis tussen kamers en etages na. Met kit of isolatieschuim kunt u deze naden en kieren het beste afdichten.

Maak het dak winterklaar

Veel warmte van het huis wordt via het dak verloren. Heeft u een vrijstaand huis? Laat dan de dakbedekking controleren en eventueel herstellen, zodat het de warmte in uw huis niet zomaar laat ontsnappen.

Sluit de rookkanalen

Heeft u een open haard in huis en gebruikt u deze niet? Sluit dan het rookkanaal, zodat via de schoorsteen geen warmte ontsnapt. Let er wel op dat wanneer u de haard toch wilt aansteken, het rookkanaal weer geopend wordt.

Zorg voor goede ventilatie

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar een goede ventilatie houdt uw woning schoon en fris en is heel belangrijk in een winterklaar huis. Wanneer u namelijk ramen en deuren dichthoudt, dan vervuilt de lucht in uw woning. U ademt immers gebruikte zuurstof uit en transpiratievocht wordt afgescheiden. Dit blijft allemaal in de lucht hangen, waardoor het zelfs vochtig kan worden in huis. En vochtige lucht warmt veel langzamer op dan droge lucht. Zet daarom regelmatig een raam of deur open en zorg voor goede luchtcirculatie.

Ontlucht de verwarming

Wanneer u de verwarming een tijdje niet heeft gebruikt, dan kunnen er luchtbellen ontstaan in de leidingen. Deze luchtbellen zorgen er voor dat de radiator niet of nauwelijks warm wordt. Voordat u de verwarming aan gaat zetten is het belangrijk om de radiator of het verwarmingssysteem te ontluchten met een speciale ontluchtingssleutel. Deze is verkrijgbaar bij de bouwmarkt, mocht u zo'n sleutel niet in huis hebben. Houd de warmte extra binnen door radiatorfolie achter de verwarming te plakken.

Wintercheck voor de cv-ketel

Plan ruim voor de eerste koude dagen een afspraak in met de onderhoudsmonteur voor een servicebeurt van uw cv-ketel. Zo voorkomt u eventuele problemen de komende winter. Naast onderhoud en ontluchten is het ook belangrijk dat u de cv-ketel bijvult met water.

Verlichting

De verlichting in huis gaat tijdens de winter natuurlijk ook eerder aan. Zorg dat de lampen in huis zijn voorzien van energiezuinige lampen, zodat u hiermee op de energierekening bespaart. Let er ook op dat u in ruimtes waar u niet bent, de verlichting gewoon uitdoet. Dat scheelt ook enorm op de energierekening.

Let op waterschade

Iets wat veel wordt vergeten is het afsluiten van de buitenkraan. Wanneer het gaat vriezen kunnen de met water gevulde leidingen uitzetten en springen. Houd ook de dakgoten om deze reden schoon en bladervrij. Wanneer de dakgoten verstopt raken, blijft er water in staan wat kan bevriezen. Met alle gevolgen van dien.

Stel de thermostaat goed in

Een thermostaat helpt om het huis energiezuinig en behaaglijk te verwarmen. Met de nieuwe slimme thermostaten is het mogelijk om in te stellen dat de verwarming een paar graadjes lager wordt in de nacht en dat in de ochtend de verwarming weer wat hoger gaat.