Een energielabel geeft aan hoe zuinig je woning is. Een woning met energielabel A is zeer energiezuinig. Het betekent dat de woning beschikt over verschillende energiebesparende oplossingen. We vertellen je er meer over.

Wat is energielabel A?

Het energielabel geeft aan hoe zuinig je huis is. Een energielabel is verplicht bij het verkopen van een woning en is erg handig: je ziet daarmee namelijk in één oogopslag hoe energiezuinig een huis is. Energielabel A is het zuinigste energielabel en heeft een groene kleur. In een woning met energielabel A zijn allerlei maatregelen toegepast om energie te besparen. Denk aan een hr-ketel, isolatie en zonnepanelen. 

Energielabel A+, A++, A+++ en A++++

Energielabels voor woningen lopen van A++++ (zeer zuinig) tot en met energielabel G (zeer onzuinig). De labels A+, A++, A+++, en A++++ hebben allemaal een zeer laag energieverbruik per vierkante meter:

  • A++++: 0 kWh per m²

  • A+++: minder dan 50 kWh per m²

  • A++: tussen 50 en 75 kWh per m²

  • A+: tussen 75 en 105 kWh per m²

Een energiezuinige woning met energielabel A is uitstekend geïsoleerd en heeft duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.

De eisen voor energielabel A

Een woning met een A label moet aan bepaalde eisen op het gebied van energiezuinigheid voldoen. De belangrijkste eisen zijn als volgt:

  • Isolatie: uitstekende isolatie van muren, dak en vloer.

  • Dubbel glas: HR++ of HR+++ glas voor goed warmtebehoud.

  • Energiezuinige verwarming: een moderne, zuinige cv-ketel of warmtepomp.

  • Duurzame energie: een zonnepaneleninstallatie.

Nieuwbouwwoningen ontvangen vaak standaard een A++ of A+++ label. Bestaande woningen kunnen met de juiste aanpassingen en investeringen ook naar deze labels worden opgewaardeerd.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn huis energielabel A krijgt?

Heb je een woning waarvan het huidige energielabel nog niet A is? Er zijn verschillende energiebesparende oplossingen om je huis energiezuiniger te maken, zoals isolatie of zonnepanelen.

Als je huidige energielabel F of G is, zijn er relatief veel maatregelen nodig. Wil je graag energie besparen en je energielabel verbeteren, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je daar graag bij. Met de Online huisscan van Essent ontdek je binnen een minuut hoe je energie bespaart!

Heeft het energielabel invloed op mijn maximale hypotheek?

Vanaf 2024 is het energielabel van een woning van invloed op de maximale hypotheek. Met een beter energielabel krijg je een hogere maximale hypotheek. Heeft je woning een onzuinig energielabel? Dan kun je een extra bedrag lenen om je huis te verduurzamen.

  1. Maximale hypotheek verhoging: huizen met een beter energielabel komen in aanmerking voor een hogere maximale hypotheek. Dit bedrag is ten hoogste 50.000 euro en mag ook worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen (bron: Nibud).

  2. Energielabel en extra lening: je kunt een extra bedrag lenen voor het verduurzamen van je huis. Hoe lager het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Heb je een woning met energielabel E, F of G? Dan kun je maximaal 20.000 euro extra lenen om je woning te verduurzamen (bron: Nibud).

  3. Totale lening en woningwaarde: de reguliere hypotheek en het extra hypotheekbedrag voor energiebesparende investeringen mogen samen maximaal 106% van de woningwaarde zijn.

De voordelen van energielabel A

Een woning met energielabel A heeft verschillende voordelen. Je hebt namelijk een zeer energiezuinig huis. In een energiezuinig huis bespaar je energie, wat zorgt voor een lagere energierekening. In een huis met energielabel A geniet je bovendien van veel wooncomfort. Dankzij goede isolatie heb je een comfortabel en warm huis.

Woning met energielabel A is meer waard

Over het algemeen zijn woningen met energielabel A eenvoudiger te verkopen dan woningen met een rood energielabel, zoals F of G. In de praktijk zie je vaak dat huizen met energielabel A voor een hoger bedrag verkocht worden. Het is dus een goed idee om het energielabel van je huis te verbeteren.

De kosten voor het verkrijgen van energielabel A

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel in 2024 hangen af van het soort huis dat je hebt. Hier zijn enkele voorbeelden van de gemiddelde kosten per woningtype:

  • Appartement: 280 euro

  • Eengezinswoning: 310 euro

  • Vrijstaande woning: 350 euro

  • Nieuwbouw: 480 euro

Om het energielabel te verkrijgen voert een gecertificeerd adviseur een uitgebreide inspectie van het huis uit. De energieprestatie van je huis wordt berekend op basis van factoren als isolatie, type glas en verwarming. De adviseur kijkt ook naar eventuele duurzaamheidsmaatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voor je het definitieve label ontvangt.

Vraag je je energielabel aan via Essent? Dan ontvang je deze binnen 5 dagen.

Van energielabel C naar B en van energielabel B naar A

Er zijn verschillende maatregelen nodig om het energielabel van je woning te verbeteren van C naar A, of van B naar A:

Van energielabel C naar A

  1. Verbeterde isolatie: verhoog de isolatiewaarde van daken, muren, vloeren en ramen. Dit doe je door extra isolatiemateriaal aan te brengen of door enkel glas te vervangen door HR++ of triple glas.

  2. Efficiënte verwarmingssystemen: vervang een verouderde cv-ketel door een hr-ketel of een warmtepomp.

  3. Zonnepanelen: plaats zonnepanelen om je energieverbruik te verlagen.

  4. Ventilatiesysteem: installeer een energie-efficiënt ventilatiesysteem met warmte-terugwinning.

Van energielabel B naar A

  1. Kleine verbeteringen in isolatie: een woning met label B is al goed geïsoleerd. Soms maken kleine verbeteringen in isolatie al een verschil. Denk hierbij aan het dichten van naden en kieren of het verbeteren van de vloerisolatie.

  2. Duurzame verwarming: vervang een oudere cv-ketel door een duurzamere optie, zoals een hybride warmtepomp.

  3. Zonnepanelen of zonneboilers: wek je eigen duurzame energie op en verlaag zo je energieverbruik.

  4. Slimme energiebeheersystemen: installeer slimme thermostaten en energiebeheersystemen voor een efficiënter energiegebruik.

Wil je je energielabel verbeteren? Schakel dan een energieprestatieadviseur in! Deze expert beoordeelt je woning en geeft specifieke adviezen passend bij jouw situatie.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen woningen met energielabel A, B en C?

Energielabel A staat voor zeer energiezuinig. Bij energielabel A zijn de isolatie en verwarmingsopties meestal optimaal uitgevoerd.

Huizen met energielabel B hebben ook een redelijk laag energieverbruik, maar kunnen vaak nog profiteren van extra maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een betere isolatie of zonne-energie.

Woningen met energielabel C hebben meer ruimte voor verbetering, zoals het vervangen van een verouderde cv-ketel door een warmtepomp of betere isolatie. Door aanpassingen door te voeren verbeter je het energielabel van je woning.

Veelgestelde vragen over energielabel A

Wat is energielabel A?

Energielabel A betekent dat de woning zeer efficiënt is in energiegebruik. Het huis heeft zonnepanelen, is uitstekend geïsoleerd en heeft een modern verwarmingssysteem.

Heeft energielabel A invloed op de waarde van mijn woning?

Ja, een woning met energielabel A is vaak meer waard. Het label geeft aan dat de woning energiezuinig is, en dus lage energiekosten heeft. Dit is aantrekkelijk voor potentiële kopers.

Is een energielabel verplicht bij de verkoop van mijn woning?

Ja, een geldig energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. Je kunt een boete krijgen als je bij de verkoop van een woning geen geldig energielabel kunt overhandigen.

Hoelang is een energielabel geldig?

Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Na deze periode is een nieuwe beoordeling nodig.

Wat is het verschil tussen energielabel A en A+?

Energielabel A+ is een stap hoger dan A en duidt op een nog hogere energiezuinigheid. A+ woningen hebben nog betere isolatie, efficiëntere energieopwekking en een zeer laag energieverbruik.