Tegenwoordig is in veel gevallen bij de verkoop van een woning een energielabel verplicht. Geldt dit ook voor appartementen? Wie bepaalt het energielabel van een appartement? Hoe verbetert u het energielabel van een appartement? We zetten de hoofdzaken voor u op een rij.
Tegenwoordig is het energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering verplicht voor bijna alle woningen. Er zijn wel uitzonderingen, zoals monumentale panden, maar appartementen zijn niet van de plicht vrijgesteld. Net als bijvoorbeeld eengezinswoningen moeten ook appartementen een energielabel hebben. Op het moment dat een appartement van eigenaar wisselt, moet de verkoper het energielabel overhandigen aan de koper. In de praktijk wil de koper natuurlijk al vooraf weten wat het energielabel is. Dus als u uw appartement wilt verkopen, vraag dan het energielabel aan voordat u begint met adverteren. Wilt u zelf een appartement kopen, vraag dan altijd naar het energielabel voordat u de knoop doorhakt.
Het energielabel is één van de letters A tot en met G. Appartementen met energielabel A of B (groene energielabels) zijn het meest energiezuinig. Zij zijn comfortabeler dan appartementen met een ander energielabel. Bovendien hebt u in deze appartementen een lagere energierekening. Het energielabel geeft dus belangrijke informatie. Los daarvan: het energielabel is wettelijk verplicht. Verkoopt u uw appartement zonder energielabel, dan riskeert u een boete van 405 euro.
Voor appartementen geldt hetzelfde als voor andere woningen: u laat het energielabel vaststellen door een expert. Toch is er een belangrijk verschil. Uw appartement lijkt waarschijnlijk sterk op veel andere appartementen in dezelfde flat. Het is niet nodig dat iedereen apart hoge kosten maakt voor een energielabel. Laat het energielabel door de Vereniging van Eigenaren aanvragen voor een groot aantal appartementen tegelijk. De expert onderzoekt dan één representatief appartement heel nauwkeurig. Hij bezoekt nog wel alle andere appartementen, maar alleen om te zien of die voldoende lijken op het onderzochte appartement. De kosten per appartement vallen zo veel lager uit.
Het energielabel is tien jaar geldig. Daarom loont het om het energielabel voor een groot aantal appartementen tegelijk aan te vragen, ook al wil niet iedereen op hetzelfde moment zijn appartement verkopen. Tegen relatief lage kosten per appartement regelt de Vereniging van Eigenaren het energielabel voor tien jaar voor alle appartementen.
Het energielabel zegt met een letter van A tot en met G hoe energiezuinig uw appartement is. Maar het energielabel is meer dan die ene letter. Het is een document met uitleg hoe uw appartement aan die score komt. Ook staan er tips in hoe u het appartement energiezuiniger kunt maken. Ga met die tips aan de slag en vraag daarna een nieuw energielabel aan. Ook hiervoor geldt: doe dit bij voorkeur via de Vereniging van Eigenaren. Als alle eigenaren samen energiebesparende maatregelen nemen, is dat vaak goedkoper dan wanneer iedereen dat apart doet. Leg bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van uw appartementencomplex, of laat de spouwmuur isoleren. Ook voor het nieuwe energielabel kijkt de expert weer naar één representatief appartement. Vervolgens kijkt hij alleen nog bij de andere appartementen of daar dezelfde maatregelen zijn genomen. Zo komt u goedkoop aan een beter energielabel.