Alle huizen hebben een voorlopig of definitief energielabel. Wil je je huis verkopen? Dan is een definitief label verplicht. Energielabel C is een van de labels. Een woning met energielabel C heeft een redelijk laag energieverbruik, maar het kan beter. Hoe zorg je dat je een gunstiger energielabel krijgt? We vertellen je hoe je dit doet.
Een energielabel laat je in één oogopslag zien hoe zuinig je woning is. Is dat een energielabel A of een energielabel B? Dit betekent dat je woning erg zuinig is.
Energielabel G is het ongunstigste label dat een woning kan hebben. Met energielabel C ben je al goed op weg, maar er zijn nog mogelijkheden om te besparen op je energierekening.
Een huis met energielabel C wordt gezien als gemiddeld. Energielabel C is niet heel goed, maar ook zeker niet slecht. Je woning heeft basisisolatie en een redelijk laag energieverbruik, maar er is wel ruimte voor verbeteringen.
Als je woning energielabel C heeft, dan heb je geen hoog energieverbruik en voldoet je huis al aan diverse criteria van energiezuinigheid. Enkele kenmerken van woningen met energielabel C zijn:
Isolatie: woningen met energielabel C hebben meestal basisisolatie. Dit betekent dat er isolatie aanwezig is, maar deze is mogelijk minder uitgebreid of van mindere kwaliteit dan bij huizen met hogere energielabels.
Verwarmingssysteem: in woningen met energielabel C worden vaak nog oudere cv-ketels gebruikt. Deze zijn minder efficiënt dan moderne cv-ketels of warmtepompen.
Dubbelglas: woningen met energielabel C hebben vaak dubbelglas. Wil je je woning energiezuiniger maken? Dan kun je kiezen voor hoogrendementsglas, zoals HR++ of triple glas.
De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren per aanvraag. De gemiddelde prijzen voor het aanvragen van een energielabel liggen tussen de 260 en 320 euro (bron: Nova Eco).
Een gecertificeerde energieadviseur komt langs om de woning te beoordelen. De adviseur zorgt voor het vaststellen, de toekenning én registratie van het label. De exacte kosten hangen af van de grootte van de woning en het tarief van de adviseur die je inschakelt.
Wil je snel je energielabel ontvangen? Laat je energielabel regelen door Essent!
Voor bestaande woningen en appartementen is het energielabel op dit moment niet verplicht. Bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning moet wel een geldig energielabel overhandigd worden.
Wil je van energielabel C naar een beter energielabel? Het verschilt per huis welke energiebesparende maatregelen nodig zijn. Hieronder worden de belangrijkste verschillen tussen de labels B en C uitgelegd en wat ervoor nodig is om een hoger energielabel te krijgen voor je huis.
Isolatie: woningen met energielabel B zijn doorgaans beter geïsoleerd dan die met label C. Bij woningen met label B vind je bijvoorbeeld HR++ glas of betere dakisolatie.
Verwarmingssysteem: huizen met energielabel B hebben vaak efficiëntere verwarmingssystemen vergeleken met woningen met energielabel C. Je vindt er bijvoorbeeld een moderne hr-ketel of zelfs een warmtepomp.
Energieverbruik: woningen met energielabel B hebben doorgaans een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten dan woningen met energielabel C.
Heeft je woning op dit moment energielabel C en wil je naar energielabel A toewerken? Dan zijn er verschillende energiebesparende oplossingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:
Uitgebreide isolatie: kies voor de beste beschikbare isolatie in muren, dak en vloeren. Vervang bestaand dubbelglas door triple glas.
Duurzame energieopwekking: installeer zonnepanelen.
Een duurzaam alternatief voor je cv-ketel: laat een warmtepomp plaatsen.
Wil je jouw woning met energielabel C verbeteren? We helpen je graag op weg bij het verbeteren én aanvragen van een nieuw energielabel. We helpen je van A tot Z: van energieadvies op maat tot installatie. Een goede eerste stap is de Online huisscan. Zo zie je snel hoe jouw huis energiezuiniger wordt, wat dat kost én oplevert!
Energielabel C betekent dat een woning redelijk energiezuinig is. Het huis heeft basisisolatie en een redelijk efficiënt verwarmingssysteem. Woningen met dit label verbruiken meer energie dan woningen met label A of B, maar minder dan die met lagere labels, zoals D, E, F, en G.
Om energielabel C te krijgen, moet je woning voldoen aan een aantal eisen op het gebied van energiezuinigheid. Denk hierbij aan basisisolatie, een redelijk efficiënt verwarmingssysteem en dubbelglas. Een gecertificeerd energieadviseur mag de inspectie uitvoeren en het label vaststellen.
De kosten voor het aanvragen van een nieuw energielabel liggen gemiddeld tussen de 260 en 320 euro, afhankelijk van de grootte van het huis en het tarief van de adviseur (bron: Nova Eco).
Nee, het voorlopige energielabel is vervangen door een definitief energielabel. Sinds 2021 moet een gecertificeerde energieadviseur een definitief energielabel vaststellen en registreren. Het voorlopige label is niet meer geldig.
Een online Huisscan is een snelle en handige manier om te zien hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken. Je krijgt een indicatie van de kosten en voordelen van energiebesparende maatregelen.