Woningen hebben sinds een paar jaar een energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het huis is. Wat zegt energielabel E over je huis en hoe ga je van een huis met energielabel E naar D?Wij leggen je de mogelijkheden uit.
Het energielabel geeft met de letters A tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. De energielabels F en G hebben een rode kleur, omdat huizen met die energielabels zeer onzuinig zijn. Het loont om je woning met een rood label te verduurzamen.
Een huurwoning met energielabel E is relatief onzuinig op het gebied van energiegebruik. De kenmerken van label E zijn als volgt:
Lage energiezuinigheid: een huis met energielabel E heeft een redelijk hoog energieverbruik vergeleken met woningen met een beter energielabel.
Hoge energiekosten: een huis met energielabel E heeft in verhouding hogere energiekosten dan een huis met een beter energielabel.
Volop verbetermogelijkheden: er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om een woning met energielabel E energiezuiniger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de isolatie en het plaatsen van dubbelglas. Of laat zonnepanelen installeren om duurzame elektriciteit op te wekken.
Bij een woning met energielabel E is er nog veel te verbeteren qua energiezuinigheid. Door passende maatregelen te nemen, draag je bij aan een duurzamere woonomgeving. Tegelijkertijd profiteer je van lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving.
Het verschil tussen een woning met energielabel E en energielabel F zit hem vooral in de mate van energiezuinigheid en de aanwezigheid van energiebesparende aanpassingen.
Energiezuinigheid en isolatie: woningen met energielabel F zijn minder energiezuinig dan woningen met energielabel E. Dit komt omdat huizen met energielabel F vaak een slechtere isolatie hebben en er minder energiebesparende aanpassingen zijn gedaan.
Energiebesparende maatregelen: aan huizen met energielabel E zijn mogelijk al enkele energiebesparende aanpassingen gedaan, maar niet voldoende om als energiezuinig beschouwd te worden. Bij woningen met energielabel F zijn er nog minder of zelfs geen energiebesparende maatregelen genomen. Vaak hebben deze woningen nog enkelglas of een verouderde cv-ketel.
Ruimte voor verbetering: zowel voor woningen met energielabel E als F is er ruimte voor verbetering. Dit doe je bijvoorbeeld door je woning beter te isoleren of energiezuinige systemen te laten plaatsen.
Invloed op de woningwaarde: het energielabel heeft invloed op de waarde van de woning. Een huis met energielabel E kan potentieel een hogere marktwaarde hebben dan een vergelijkbaar huis met een lager energielabel, zoals F.
In het algemeen geldt: hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger de woning is. Je energielabel verbeteren is een investering, maar die verdient zich terug door lagere energiekosten en een verhoogde woningwaarde.
Energielabel E is een oranje energielabel. Aan de energiezuinigheid van een woning met energielabel E valt dus nog veel te verbeteren. Woningen met energielabel E zijn vaak verouderd en destijds werden woningen niet zo goed geïsoleerd als tegenwoordig. Naast een verbeterde isolatie zijn er ook andere manieren om je woning energiezuiniger te maken. Laat bijvoorbeeld enkel glas vervangen door dubbelglas of triple glas. Of kies voor energiezuinige verwarming met een warmtepomp.
Doe onze Online huisscan om een indruk te krijgen van de belangrijkste mogelijkheden om te besparen op je energierekening.
Een woning met energielabel E brengt verschillende kosten met zich mee, zowel direct als indirect:
Hogere energiekosten: huizen met energielabel E hebben meestal een relatief hoge energierekening. Deze woningen zijn vaak onvoldoende geïsoleerd en hebben verouderde verwarmingssystemen.
Lagere woningwaarde: een woning met een minder gunstig energielabel, zoals E, kan bij verkoop minder opleveren dan vergelijkbare woningen met een hoger energielabel. Kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor energiezuinigere huizen vanwege de lagere energiekosten die daarbij horen. Bovendien bieden huizen met een gunstiger energielabel vaak meer wooncomfort in de vorm van een prettiger binnenklimaat.
Investeringen in energiebesparende aanpassingen maken je huis energiezuiniger. Dit zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor een hogere woningwaarde.
De totale kosten voor het verhogen van het energielabel van een woning met energielabel E variëren. Het is de moeite waard om uit te zoeken welke investeringen interessant zijn voor je huis. Controleer ook altijd of er landelijke of regionale subsidies zijn voor de verbeteringen die je wilt doorvoeren.
Wil je je huis met energielabel E verbeteren naar energielabel D? Wat daar precies voor nodig is, hangt af van jouw situatie. Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen om je huis van energielabel E naar D te verbeteren. De investering die daarvoor nodig is, verdien je in ongeveer zes jaar terug (bron: Milieu Centraal).
Energielabel E is een rood/oranje label, huizen met dat label zijn relatief onzuinig. Alleen huizen met energielabel G of F zijn nog onzuiniger. De beste energielabels zijn energielabel A en B. Door energiebesparende maatregelen verlaag je je energiekosten en geniet je van meer wooncomfort. Na het nemen van de maatregelen vraag je een nieuw energielabel aan.
Woningen met energielabel F zijn nog minder energiezuinig dan die met energielabel E. Dit komt door slechtere isolatie en minder energiebesparende aanpassingen.
Wat de exacte kosten zijn, verschilt per huis. Wel is het zo dat woningen met energielabel E vaak hogere energiekosten hebben door onvoldoende isolatie en een verouderd verwarmingssysteem. Investeringen in energiebesparende maatregelen verdienen zichzelf op lange termijn terug.
Voer bepaalde energiebesparende aanpassingen door, zoals het plaatsen van zonnepanelen, om een woning van energielabel E naar D op te waarderen.
Wil je weten wat je in jouw geval het beste kunt doen om energielabel D voor je woning te ontvangen? Doe de Online huisscan en bespreek het resultaat met een van onze adviseurs.