Het energielabel is verplicht voor zowel een koopwoning als een huurwoning. Heb je een huurwoning? Dan kun je het energielabel online eenvoudig inzien. Maar wat moet je doen als het energielabel niet klopt? We zochten het voor je uit.
Je kunt het energielabel van je huurwoning eenvoudig opvragen via de website van de Rijksoverheid. Staat er geen energielabel vermeld of twijfel je over de juistheid van de gegevens? Neem dan contact op met je verhuurder. Deze is wettelijk verplicht het energielabel beschikbaar te stellen aan de huurder.
Het is de moeite waard om uit te zoeken hoe het zit met het energielabel van je huurwoning. Dit label geeft informatie over de energiezuinigheid van de woning. Hoe zuiniger de woning, hoe lager je energierekening uitvalt.
Daarnaast geeft het energielabel ook een goede indicatie van je maandelijkse energiekosten. Een woning die zuinig is, heeft lagere stookkosten.
Bij sociale huurwoningen speelt het energielabel een rol in het bepalen van het aantal huurpunten: hoe meer punten, hoe hoger de maximale huur mag zijn.
(bron: Energielabel.nl)
Wat moet je doen als je je energielabel controleert en ontdekt dat het niet klopt? Wellicht is de woning gerenoveerd sinds het moment van afgifte van het energielabel, maar het zou ook kunnen dat er energiebesparende maatregelen genomen zijn.
Als huurder kun je de verhuurder verzoeken een nieuw label aan te vragen. Klopt het energielabel niet en komt de verhuurder niet in actie? Dan kun je de huurcommissie inschakelen.
Het energielabel is verplicht bij zowel een koopwoning als een huurwoning. Via het energielabel krijg je inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Een zuinige woning krijgt een groen label, een zeer onzuinige woning heeft een rood label. Via de kleurenschaal kun je eenvoudig terugzoeken hoe energiezuinig je woning is.
Woon je al langer in je huurwoning? Dan kun je het label opvragen. Ga je verhuizen naar een huurwoning? Dan ontvang je het energielabel van de verhuurder of de woningcorporatie. Zij zijn wettelijk verplicht het energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurders.
Sociale huurwoningen zijn voor mensen die over onvoldoende inkomen beschikken om een huis in de vrije sector te huren. Juist hier kan een goed energielabel bijdragen aan wooncomfort en lagere woonlasten. De energiezuinigheid van sociale huurwoningen is vaak onderdeel van bredere verduurzamingsprojecten. Door investeringen in bijvoorbeeld isolatie kunnen oudere woningen een flinke sprong maken op de energielabel-ladder.
In Nederland is het aantal huurpunten van een woning gekoppeld aan de maximale huurprijs. Het energielabel van je huurwoning speelt hierin een belangrijke rol. Een betere energieprestatie van je woning levert meer huurpunten op, wat kan leiden tot een hogere huur.
Vind je dat de energieprestatie niet overeenkomt met het aantal huurpunten dat jouw woning heeft? Dan kun je actie ondernemen door de huurcommissie in te schakelen. Zij kunnen het energielabel toetsen, wat mogelijk tot tot een lagere huur leidt.
Als blijkt dat het energielabel niet klopt, verlaagt de huurcommissie de huurprijs van je woning.
Huurverlaging is een mogelijkheid wanneer de verhuurder onvoldoende energiebesparende maatregelen heeft genomen. Bijvoorbeeld op het gebied van isolatie, het plaatsen van dubbelglas of een zuinige verwarmingsketel.
In Nederland moet elke huurwoning een geldig energielabel hebben. Heeft je woning nog geen energielabel? Dan is belangrijk om dit te regelen. Zo doe je dat:
Contact opnemen met de verhuurder: informeer je verhuurder schriftelijk over het ontbreken van een energielabel.
Wettelijke termijn afwachten: geef je verhuurder een redelijke termijn om het energielabel alsnog te verstrekken. Deze termijn is meestal een paar weken.
Huurcommissie inschakelen: als de verhuurder na deze termijn nog steeds geen energielabel heeft verstrekt, kun je de huurcommissie inschakelen. Zij kunnen je verder adviseren over de te nemen stappen.
Juridisch advies inwinnen: overweeg juridisch advies in te winnen, vooral als het conflict met de verhuurder escaleert of als je rechten als huurder niet worden gerespecteerd.
Een energielabel geeft de energiezuinigheid van een woning aan, variërend van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Het energielabel geeft huurders daarnaast een indruk van de energiekosten en de maximale huurprijs van de woning.
Je kunt het energielabel van je huurwoning eenvoudig online opvragen via de website van de Rijksoverheid. Als je het label niet kunt vinden of twijfelt aan de juistheid, neem dan contact op met je verhuurder.
Ja, verhuurders zijn wettelijk verplicht om een geldig energielabel te verstrekken bij de verhuur van een woning. Ontbreekt dit label? Dan kan de verhuurder hiervoor een boete krijgen.
Ja, een incorrect energielabel kan invloed hebben op de huurprijs. Als het label van je woning niet overeenkomt met de werkelijke energieprestatie, kan dit de maximaal toegestane huurprijs en het aantal huurpunten beïnvloeden.
Als je verhuurder weigert een nieuw of correct energielabel aan te vragen, kun je juridisch advies inwinnen of de huurcommissie inschakelen. Zij kunnen je adviseren over de vervolgstappen.
Energielabels worden toegekend op basis van de energieprestatie van een woning. Die wordt bepaald door kenmerken zoals isolatie, het type verwarming en de aanwezigheid van zonnepanelen. Een erkende adviseur beoordeelt deze aspecten om de energie index vast te stellen.