Ga je jouw huis verhuren of verkopen? Dan ben je verplicht om een energielabel te hebben. Mooi meegenomen: een nieuw label kan de waarde van je woning verhogen. Maar hoeveel kost een energielabel eigenlijk? We zetten het voor je op een rij.
Sinds 1 januari 2021 heb je voor het aanvragen van een energielabel een vakbekwaam energieadviseur nodig. Deze energieadviseur komt bij je langs en stelt de kenmerken van je huis vast. Daarna registreert de adviseur het label in een landelijke database. Deze is 10 jaar geldig en je ontvangt hiervan een kopie.
Bij ons kun je al vanaf 245 euro een geldig energielabel aanvragen. De precieze kosten verschillen per situatie. Zo kost een energielabel voor een appartement bijvoorbeeld gemiddeld 260 euro, voor een eengezinswoning 285 euro en voor een vrijstaande woning 320 euro. Deze kosten zijn inclusief btw.
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Dit varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Als je jouw huis verkoopt of verhuurt zonder een definitief energielabel kan de Autoriteit Woningcorporaties je een boete opleggen. Deze boete kan oplopen tot 405 euro voor particulieren en tot 20.250 euro voor organisaties. Het is daarom belangrijk om je nieuwe energielabel op tijd aan te vragen.
Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld voor beschermde monumenten, gebouwen voor religieuze activiteiten en woonboten. Hier heb je geen energielabel voor nodig. Meer uitzonderingen vind je op de website van de Rijksoverheid.
Er zijn twee soorten energielabels: een voorlopig energielabel en een definitief energielabel. We leggen hier het verschil uit.
Elke woningeigenaar heeft in 2015 van de overheid een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige energielabel is een schatting, gebaseerd op algemene gegevens zoals het bouwjaar en het type huis. Dit voorlopige label is gratis en krijgt elk huis in Nederland. Het is niet geldig bij verkoop of verhuur van je woning. In dat geval moet je het label omzetten in een definitief label.
Het definitieve energielabel krijg je alleen na een gedetailleerde inspectie door een gecertificeerde energieadviseur. Deze adviseur controleert je isolatie, verwarmingssysteem en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. De energieadviseur registreert erna het energielabel in een landelijke database. Bij de verkoop of verhuur van je huis moet je het definitieve energielabel aan de nieuwe eigenaren of huurders geven.
Het verbeteren van het energielabel van je woning levert op de lange termijn veel voordelen op. Een beter energielabel betekent over het algemeen een efficiënter, comfortabeler en milieuvriendelijker huis. Het verhoogt de waarde van je woning. En niet geheel onbelangrijk: je bespaart met een beter label flink op je energierekening.
Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw huis? De online huisscan is een goede eerste stap. Binnen een paar stappen zie je hoe je huis energiezuiniger wordt, wat dat kost én oplevert. Daarna helpen we je met de offertes en installatie. Als je dat wilt natuurlijk. Zo wordt energie besparen steeds makkelijker!
De kosten van het verbeteren van je energielabel verschillen erg. Deze zijn afhankelijk van de energiebesparende maatregelen die je wilt uitvoeren. Relatief goedkope maatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips of isoleren van leidingen. Duurdere investeringen zijn het installeren van zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's, afhankelijk van de gekozen maatregelen.
Goed om te weten: er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar zijn om je te helpen de kosten van deze verbeteringen te dekken. Bijvoorbeeld voor het isoleren van je huis. Wij helpen je graag met onze subsidieservice.
Bij Essent kun je al vanaf 245 euro een geldig energielabel aanvragen. De precieze kosten voor het aanvragen van een energielabel verschillen per situatie.
Deze verschillende factoren bepalen de exacte prijs:
Grootte en type woning
Tijd die nodig is voor de inspectie
Beschikbare documenten
Nee, deze kosten zijn meestal niet fiscaal aftrekbaar. Deze moet je dus zelf betalen. Wel zijn er subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen. Hiermee verlaag je dus je totale kosten.
Je kunt een energielabel aanvragen via een erkend deskundige, die het label na goedkeuring registreert in de database van de overheid.
Een voorlopig energielabel is gratis en krijgt elk huis in Nederland. Het is niet geldig bij verkoop of verhuur van je woning. Het definitieve energielabel krijg je alleen na een gedetailleerde inspectie door een gecertificeerde energieadviseur. De energieadviseur registreert erna het energielabel in een landelijke database. Dit label is wel geldig bij de verkoop of verhuur van je huis.
Je kunt de geldigheid van je energielabel controleren op de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid, EP-online.