Net als apparaten, hebben ook woningen tegenwoordig een energielabel. Het energielabel geeft met een letter en een kleur aan hoe energiezuinig een huis is. Wat is de betekenis van energielabel D en hoe maak je een woning met energielabel D zuiniger? We leggen het je uit.
Er zijn zeven energielabels: A tot en met G. Energielabels A en B hebben een groene kleur, omdat huizen met die energielabels enorm energiezuinig zijn. De energielabels E, F en G zijn rood, omdat die woningen zeer veel energie verspillen.
Energieklasse D staat voor relatief hoge energiekosten. Met bepaalde energiebesparende maatregelen verlaag je je energierekening en krijgt je huis een gunstiger energielabel.
Wil je je huis met energielabel D verkopen? Vraag dan op tijd het huidige energielabel aan, want je bent verplicht om dit aan de koper te overhandigen bij de overdracht.
Het energielabel is een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kiezen van een huurwoning. Een woning met energielabel D heeft een gemiddelde energiezuinigheid.
Woningen met energielabel D hebben relatief hoge maandelijkse energiekosten. In een huurwoning met energielabel D kan de energie-efficiëntie op verschillende manieren verbeterd worden. Denk hierbij aan het isoleren van de spouwmuur, het vervangen van enkelglas door dubbelglas of HR++ glas en het isoleren van cv-leidingen.
Het is belangrijk om te weten dat de verantwoordelijkheid voor het aanbrengen van grote energiebesparende maatregelen bij de verhuurder ligt. Als huurder kun je wel kleine stappen zetten om energie te besparen. Koop bijvoorbeeld energiezuinige apparaten en ga bewust om met energie.
Sinds 2015 is de verhuurder verplicht om een energielabel te overhandigen bij de woningoverdracht. Je vraagt het energielabel van je huurwoning eenvoudig online op. Dit is vooral handig als je twijfelt over de geldigheid of juistheid van het energielabel.
Energielabel D is het middelste energielabel. Het is niet goed, maar zeker ook niet slecht. Er zijn allerlei mogelijkheden om je woning energiezuiniger te maken. Zo verlaag je je energiekosten en verhoog je de waarde van je woning.
Het energielabel wordt toegekend op basis van de energiezuinigheid van je huis. Hierbij wordt gekeken naar isolatie, het verwarmingssysteem en of je beschikt over duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen.
Hier zijn enkele kenmerken van huizen met energielabel D:
Isolatie: een woning met energielabel D heeft vaak basisisolatie, maar er is zeker ruimte voor verbetering. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de woning wel geïsoleerde spouwmuren heeft, maar ook enkelglas.
Verwarmingssysteem: woningen met energielabel D hebben vaak minder efficiënte verwarmingssystemen, zoals een verouderde cv-ketel.
Gebruik van duurzame energie: woningen met energielabel D maken meestal beperkt of geen gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of zonneboilers.
Ventilatiesysteem: het ventilatiesysteem in een woning met energielabel D is vaak niet geavanceerd.
Wil je het energielabel van je huis verhogen? Dan is het raadzaam om een gecertificeerde energieadviseur te raadplegen. De adviseur weet welke maatregelen je het beste kunt nemen in jouw situatie.
Doe de Online huisscan van Essent en ontdek hoe je je huis energiezuiniger maakt.
Op het energielabel staat niet alleen een letter, maar ook uitleg waarom je huis in deze klasse zit. Wil je je huis met energieklasse D zuiniger maken? We zochten uit aan welke globale richtlijnen je moet voldoen voor een hoger energielabel:
Verbeterde isolatie: zorg voor betere isolatie om warmteverlies te verminderen.
Dubbelglas: vervang enkel glas door dubbelglas voor beter warmtebehoud.
Efficiëntere verwarming: kies voor een efficiëntere verwarmingsbron, zoals een HR-ketel.
Geavanceerde isolatie: installeer HR++ glas of verbeter je dakisolatie.
Zonne-energie: installeer zonnepanelen voor het opwekken van duurzame energie.
Warmtepomp: laat een efficiënt verwarmingssysteem plaatsen, zoals een warmtepomp.
Uitgebreide isolatie: kies voor de beste isolatie in muren, dak en vloeren. Laat bestaand dubbelglas vervangen door triple glas.
Duurzame energieopwekking: installeer zonnepanelen.
Geavanceerde verwarmingssystemen: stap over naar een volledig duurzame verwarmingsoptie, zoals een warmtepomp.
Een woning met energielabel D is gemiddeld in termen van energiezuinigheid.
Ja, er zijn vaak subsidies en leningen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Controleer of je in aanmerking komt voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Soms zijn er ook regionale subsidies beschikbaar. Vul de energiesubsidiewijzer in om te zien of er aanvullende subsidies zijn in jouw regio.
De tijd die nodig is om het energielabel te verbeteren hangt af van de omvang van de aanpassingen en de snelheid waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd. Kleine aanpassingen kunnen in een paar dagen klaar zijn, terwijl grotere renovaties soms weken of maanden duren. Als alle werkzaamheden afgerond zijn, kun je een nieuw energielabel aanvragen.
Ja, het verbeteren van het energielabel kan de marktwaarde van een woning verhogen. Energiezuinigere woningen zijn vaak aantrekkelijker voor kopers en kunnen leiden tot hogere verkoopprijzen.