Ga je een nieuwe keuken inrichten of je koelkast vervangen? Dan is het belangrijk dat je een energiezuinige koelkast kiest. Maar hoe weet je welke koelkast energiezuinig is? Hier komt het energielabel van de koelkast om de hoek kijken. Begrijp wat elk label betekent en maak een bewuste keuze. Zo bespaar je energie en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Energielabel koelkast uitleg

Het energielabel van een koelkast is eigenlijk een soort rapportkaart die aangeeft hoe energiezuinig het apparaat is. Deze labels variëren van label A (meest energiezuinig) tot label G (minst energiezuinig). Je vergelijkt daarmee gemakkelijk de energie-efficiëntie van verschillende modellen.

Labels beoordelen

Maar wat betekent zo'n energielabel voor een koelkast nu echt? Simpel gezegd, hoe hoger de beoordeling (dichter bij A), hoe minder energie de koelkast verbruikt om te functioneren. Dit betekent dat je op lange termijn mogelijk geld bespaart op je energierekening.

Uitleg label

Het energielabel biedt meer dan alleen de efficiëntieklasse van A tot G. Als je let op wat er nog meer op het label staat, zie je de volgende informatie:

  • Bovenaan het energielabel staat het merk en het model van de koelkast. Direct daaronder zie je de energie-efficiëntieklasse. Hoe dichter bij A, hoe beter de energieprestatie.
  • Je ziet het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh) staan. Dit geeft je een idee van hoeveel elektriciteit de koelkast per jaar verbruikt.
  • Daarnaast staat op het label de capaciteit van alle koelcompartimenten, uitgedrukt in liters. Daarmee bepaal je of de koelkast groot genoeg is voor jouw behoeften.
  • Ook staat het geluidsniveau in aantal decibel vermeld. Dit geeft aan hoeveel geluid de koelkast maakt. Hoe lager het geluidsniveau, hoe beter.
  • Heeft de koelkast een vriescompartiment? Dan staat ook de capaciteit van het vriesvak en de bewaartijd bij stroomuitval vermeld.

Wat is het beste energielabel voor de koelkast?

Ben je op zoek naar de meest zuinige koelkast? Dan wil je weten wat het beste energielabel voor de koelkast is. Sinds de herziening van de energielabels in 2021, is het hoogste energielabel voor een koelkast label A.

Zuinige koelkast voordelen

Kiezen voor een koelkast met het beste energielabel heeft meerdere voordelen. Ten eerste helpt het je geld besparen op je energierekening. Een A-label koelkast verbruikt minder stroom, waardoor je op termijn kosten bespaart. Daarnaast is een koelkast met label A natuurlijk de meest milieuvriendelijke keuze. Dus, als je je afvraagt: 'Wat is het beste energielabel voor een koelkast?', is het antwoord simpel: kies voor label A!

Welk energielabel koelkast kiezen

Welk energielabel koelkast je moet kiezen is afhankelijk van je behoeften. Hoe belangrijk vind je een duurzaam huishouden en hoeveel geld heb je er voor over? Als je je afvraagt welk energielabel een koelkast moet hebben en je kijkt naar milieuvriendelijkheid, kies dan voor een model met een (donker) groen label. Dit betekent een A-, B- of C-label.

Totale inhoud koelkast

De totale inhoud van de koelkast is ook een belangrijke overweging. Als je een klein huishouden hebt, heb je waarschijnlijk geen enorme Amerikaanse koelkast nodig. Een kleinere koelkast met een efficiënt koelgedeelte is vaak meer dan voldoende. Als je een groot gezin hebt, of gewoon meer ruimte nodig hebt voor het bewaren van voedsel, dan heb je misschien wel zo'n grote koelkast nodig. Let hierbij ook op het energielabel: zelfs grote koelkasten kunnen energiezuinig zijn!

Energielabel koelkast verbruik

Het stroomverbruik van een koelkast verschilt enorm. Hoeveel stroom een koelkast precies verbruikt, is afhankelijk van het energielabel dat op de koelkast staat. Een koelkast met een A-label verbruikt bijvoorbeeld gemiddeld 109 kWh per jaar. Dit terwijl een koelkast met een D-label ongeveer 194 kWh per jaar verbruikt.

Groot verschil stroomverbruik

Hoe beter het energielabel, hoe lager het stroomverbruik. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wist je dat oude koelkasten aanzienlijk meer stroom verbruiken dan nieuwe modellen? Een oude koelkast verbruikt tot wel 360 kWh per jaar, terwijl een nieuwe koelkast met een C-label slechts 157 kWh verbruikt. Het vervangen van je oude koelkast door een energiezuiniger model levert dus een flinke besparing op.

Energielabel koelkast berekenen in 4 stappen

Hier zijn de 4 stappen waarmee de fabrikant het energielabel van een koelkast berekent:

  1. De fabrikant stelt het energieverbruik in kilowattuur (kWh) per jaar vast. Dit berekent hij op basis van het model, de grootte en het type van de koelkast. Hoe meer energie de koelkast verbruikt, hoe lager de energie-efficiëntieklasse.
  2. Men meet het volume van de koel- en vriescompartimenten. Grotere koelkasten verbruiken over het algemeen meer energie, maar de efficiëntie van het ontwerp en de isolatie beïnvloeden dit.
  3. Ook de temperatuurinstellingen en hoe goed de koelkast deze temperaturen handhaaft, neemt men mee in de berekening. Koelkasten die beter in staat zijn om een constante temperatuur te handhaven, zijn over het algemeen energiezuiniger.
  4. Tot slot kijkt men naar extra functies zoals ijsmakers of waterdispensers. Deze functies zijn handig, maar verbruiken meer energie.

Verschil kosten energielabel koelkast

Het verschil in kosten tussen koelkasten met verschillende energielabels is groot. Wil je dit beter begrijpen, let dan eens op het volgende:

  • Kijk naar het jaarlijks energieverbruik van de koelkast, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Zo verbruikt een koelkast ongeveer 70 tot 390 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, het energielabel en het model.

  • Begrijp dat oude koelkasten doorgaans meer energie verbruiken. Zo verbruiken koelkasten van 15 jaar oud jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt veel minder.

  • Overweeg het verschil in energieverbruik tussen verschillende energieklassen. Een koelvriescombinatie met energielabel A gebruikt bijvoorbeeld per jaar ongeveer 109 kWh stroom. Dit is veel minder dan de 253 kWh van een model met energieklasse F.

  • Weet dat een zuinige koelkast of vriezer in de winkel vaak wat duurder is dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn ze goedkoper vanwege de lagere energiekosten.

Voorbeeldberekening verschil kosten

Laten we aannemen dat de energiekostprijs 0,20 euro per kWh is. Een energiezuinige koelkast met een groen energielabel die jaarlijks ongeveer 175 kWh verbruikt, zou je dan jaarlijks ongeveer 35 euro kosten. Heb je een oudere koelkast met een rood energielabel die jaarlijks ongeveer 500 kWh verbruikt? Dan komt dit neer op jaarlijkse energiekosten van ongeveer 100 euro. Het verschil in jaarlijkse energiekosten tussen deze twee modellen is dus ongeveer 65 euro. Dat betekent dat je in tien jaar tijd mogelijk 650 euro bespaart door te investeren in een energiezuinige koelkast.

Nieuw energielabel koelkasten

Sinds maart 2021 heeft de Europese Unie nieuwe energielabels ingevoerd voor huishoudelijke, elektrische apparaten. Dit nieuwe label is ontworpen om consumenten een duidelijker beeld te geven van het energieverbruik van hun apparaten. Het helpt je bij het maken van meer energiebewuste aankoopbeslissingen.

Het oude label liep van A+++ tot F. Dit is vervangen door een eenvoudiger systeem. Het nieuwe label loopt van A tot G. Dit betekent dat een koelkast die vroeger een A+++ label had, nu met het nieuwe label mogelijk een label D krijgt. Ondanks het nieuwe jasje, is de koelkast natuurlijk nog net zo energiezuinig als voorheen.

QR code energielabel

Op de nieuwe energielabels vind je nu een QR-code. Scan je deze code met je telefoon, dan krijg je toegang tot een database met gedetailleerde productinformatie. Deze informatie helpt je om een meer geïnformeerde keuze te maken bij het kopen van een nieuwe koelkast.

Het nieuwe energielabel voor koelkasten helpt je dus beter begrijpen hoeveel energie je apparaat verbruikt. Ook moedigt een nieuw label fabrikanten aan nog zuinigere modellen te ontwikkelen.

Veelgestelde vragen over energielabel koelkast

Wat betekent het energielabel op een koelkast?

Het energielabel op een koelkast geeft de energie-efficiëntie van het apparaat aan. Met A als het meest zuinig en F als het minst zuinig.

Waarom zijn er nieuwe energielabels geïntroduceerd in 2021?

De nieuwe energielabels zijn ingevoerd om het voor consumenten eenvoudiger te maken om het energieverbruik van apparaten, waaronder koelkasten, te vergelijken.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een koelkast op basis van het energielabel?

Houd bij het kiezen van een koelkast op basis van het energielabel rekening met zowel de energie-efficiëntie (aangegeven door het label) als de grootte en functies van de koelkast.