Vanaf 1 januari 2015 moeten vrijwel alle woningen bij verhuur, verkoop en oplevering een energielabel hebben. Je moet het energielabel bij de overdracht aan de nieuwe eigenaar kunnen laten zien. Voor bepaalde gebouwen is het energielabel niet verplicht, waaronder sommige recreatiewoningen. Maar voor welke gevallen geldt dat precies? Wij vertellen je wanneer een energielabel voor je recreatiewoning verplicht is en hoe je een energielabel aanvraagt.

Het verplichte definitieve energielabel

De Rijksoverheid heeft in 2015 het verplichte definitieve energielabel geïntroduceerd. De wetgeving hieromtrent is duidelijk: elk huis, dus ook elke recreatiewoning, moet bij verkoop of verhuur voorzien zijn van een geldig energielabel.

De overheid ziet een definitief energielabel als een belangrijk instrument om de energieprestaties van woningen te verbeteren. Eigenaren en verhuurders van woningen worden zo namelijk gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te treffen. Er zijn enkele uitzonderingen op de regel. Voorbeelden hiervan zijn tiny houses en gebouwen die binnenkort gesloopt worden

Energielabel voor recreatiewoningen verplicht?

In Nederland is het voor de meeste recreatiewoningen niet verplicht om een energielabel te hebben. Dit zijn enkele situaties waarin een energielabel niet verplicht is voor een recreatiewoning:

  • Vrijstaande gebouwen en woningen: is je recreatiewoning een vrijstaand gebouw en kleiner dan 50 vierkante meter? Dan heb je geen energielabel nodig.

  • Beperkt jaarlijks gebruik: als de recreatiewoning minder dan 4 maanden per jaar gebruikt wordt, heb je geen energielabel nodig.

  • Beschermde monumenten: net als bij reguliere woningen, zijn ook monumentale recreatiewoningen vaak vrijgesteld van de verplichting om een energielabel te hebben.

    (bron: Rijksoverheid)

De wetten en voorschriften met betrekking tot energielabels kunnen veranderen. Informeer bij de lokale overheid welke regels van toepassing zijn en of je recreatiewoning wel of geen energielabel moet hebben.

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel voor je recreatiewoning

De kosten voor het verkrijgen van een energielabel voor een recreatiewoning in Nederland variëren. Voor een enkele recreatiewoning liggen de kosten rond de 250 euro. De kosten vallen lager uit als je collectief energielabels aanvraagt voor meerdere recreatiewoningen op hetzelfde vakantiepark. Bij Essent is een energielabel aanvragen voor je recreatiewoning zo geregeld. Binnen 3-5 werkdagen na de afspraak heb je je energielabel al in huis.

Wat als je geen energielabel voor je recreatiewoning hebt?

Valt je recreatiewoning niet onder één van de uitzonderingen? Dan ben je verplicht het energielabel te overhandigen als je de recreatiewoning aan iemand verkoopt of verhuurt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) controleert hierop.

Heb je geen energielabel? Dan riskeer je als particulier een boete van 450 euro.e

Gaat het om een utiliteitsgebouw? Dan kan de boete zelfs oplopen tot 20.250 euro.

Hoe weet je of je recreatiewoning een utiliteitsgebouw is?

Alle woningen en gebouwen in Nederland staan geregistreerd in de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Je gemeente is verplicht om je recreatiewoning in de BAG op te nemen en daarbij aan te geven of het om een utiliteitsgebouw gaat of dat de woning een woonfunctie heeft. Soms staat in de BAG dat het gebouw een 'logiesfunctie' heeft. Ook dan is het een utiliteitsgebouw.

Via het Kadaster kun je de gegevens van je recreatiewoning inzien of een uittreksel aanvragen.

Hoe vraag je een energielabel voor je recreatiewoning aan?

Kijk om te beginnen in de BAG hoe je recreatiewoning geregistreerd staat.

  • Heeft je recreatiewoning een woonfunctie? Dan kun je eenvoudig een energielabel aanvragen.

  • Is je recreatiewoning een utiliteitsgebouw? Dan moet je een erkende EPA adviseur inschakelen.

Een energielabel voor je recreatiewoning: zo werkt het

Je maakt allereerst een afspraak voor een woningopname met de energieadviseur van je keuze. Tijdens het bezoek verzamelt de deskundige de benodigde informatie. Met deze informatie wordt de energieprestatie van de woning berekend.

Op basis van deze beoordeling en het verwachte energieverbruik kent de deskundige een energielabel toe aan de woning. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is: dit varieert van label A (zeer energiezuinig) tot label G (zeer onzuinig).

Het energielabel wordt geregistreerd in een landelijke database. Zodra het label is geregistreerd, ontvang je een afschrift van het energielabel.

Veelgestelde vragen over het energielabel van een recreatiewoning

Wat zijn de risico's van het niet hebben van een energielabel?

Als je geen energielabel kunt tonen bij de verkoop of verhuur van een recreatiewoning, dan kun je een boete krijgen. Deze boete bedraagt 405 euro voor recreatiewoningen met een woonfunctie en kan oplopen tot 20.250 euro voor utiliteitsgebouwen.

Hoe wordt bepaald of een recreatiewoning een utiliteitsgebouw is?

In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) staat of je recreatiewoning een woonfunctie heeft of een utiliteitsgebouw is.

Welke energielabels voor recreatiewoningen zijn er?

Het energielabel van een recreatiewoning wordt bepaald op basis van verwacht energieverbruik. Dit label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig).

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het verkrijgen van een energielabel voor een recreatiewoning?

De kosten variëren en zijn afhankelijk van de grootte van de woning en de aanbieder. Gemiddeld liggen de kosten rond de 250 euro voor een enkele recreatiewoning. Bij collectieve aanvragen, zoals in vakantieparken, kunnen de kosten lager uitvallen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Het energielabel voor woningen in Nederland, inclusief recreatiewoningen, is 10 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Na deze periode moet de woning opnieuw worden beoordeeld.