5x tips van kinderpsycholoog Tischa Neve
Korter douchen, de verwarming lager zetten, altijd de deur dicht doen... Iedereen doet z’n best om de energiekosten te drukken. Door de hoge energieprijzen is besparen op energie nu extra relevant. Maar hoe ga je hiermee om met kinderen in huis? Hoe begeleid je ze in tijden van deze energiecrisis? Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige, geeft tips.
Kinderen horen veel meer dan je denkt. Ook als je het helemaal niet tegen hen hebt, pikken ze onbedoeld veel op.
Je belt bijvoorbeeld met je moeder en je roept tussendoor ‘Oh, onze rekening wordt toch zó hoog, dat is toch niet meer te betalen.’. Kinderen horen dit en zij kunnen dit niet plaatsen. Maar ook als je hier met je partner over praat of als het journaal opstaat en je kind langs loopt.
Kinderen vullen de hiaten van wat zij niet snappen of meekrijgen in met hun eigen fantasie. Dan kan het dus zijn dat jouw kind denkt ‘Oh, we kunnen dus nooit meer op vakantie´ of `ik mag dus niet meer zeggen dat ik het koud heb´. Let dus goed op wanneer je erover praat, hoe je dit doet en wat je er allemaal over kijkt als je kind in de buurt is.
We zijn nu allemaal bezig met energie besparen. Zie deze ontwikkeling voor je kinderen dan ook echt als iets groters: een leerproces om nieuw gedrag aan te leren, voor nu en in de toekomst. Dat maakt het onderwerp ook anders om te dragen en om erover na te denken.
Vertel dat iedereen in Nederland gaat proberen om hierop te letten, zodat we met zijn allen elkaar kunnen ondersteunen en helpen. Focus je dus op het positieve, op informatie en op de toekomst in plaats van op de zorgen. Zo leer je je kinderen al jong om duurzamer met alles om te gaan.
Zie het als een soort gezinsplan dat zegt: ‘wij gaan met zijn allen een stukje bijdragen aan de wereld en dat is ook belangrijk voor ons als gezin.’
Als jullie samen oplossingen bedenken om energie te besparen, denk dan ook creatief en outside the box. Deels kunnen we dingen als ouders doen, maar laat ook kinderen lekker los met al hun ideeën. Kinderen zijn vaak hartstikke creatief! En hoe meer zij zelf meedenken, hoe leuker en werkbaarder het wordt en hoe groter de commitment.
Ga dus samen brainstormen en kom met allemaal leuke en goede ideeën. Wat dacht je van korter douchen, maar dan wel op ieders favoriete nummer? Of introduceer de ‘Vrijdag Bioscoopavond’, waarbij je samen een tent van dekens bouwt: zo is het lekker warm en gezellig én kan de verwarming een stuk omlaag.
Extra tip! Voel je dat je zorgen en stress hebt over de huidige situatie? Dan kan het toepassen van deze tips moeilijker zijn. Dat is heel begrijpelijk. Wat kan helpen is voldoende momenten voor jezelf in te plannen en mensen om je heen verzamelen waarmee je je zorgen kan delen. Los van de kinderen. Zo zorg je ervoor dat de kinderen niet de zorgen van de volwassenen gaan dragen.
Het is belangrijk om met zijn allen te kijken hoe jullie energie willen en kunnen besparen. Maak bijvoorbeeld vijf afspraken waar jullie je allemaal aan gaan proberen te houden. Door samen afspraken te maken creëer je draagvlak voor de ideeën.
Het is daarbij leuk om deze afspraken op een poster te verwerken en deze ergens centraal op te hangen (bijvoorbeeld op de koelkast). Ga aan de slag met foto’s en tekeningen en maak er iets moois van. Merken jullie dat je toch vaak de afspraken vergeet? Hang dan samen leuke post-its op in het huis, als kleine reminders voor iedereen.
Het belangrijkste is dat je als ouder aandacht geeft aan wat wél lukt. Geef dus complimentjes als iets goed gaat. Zoals ‘hé, wat fijn dat je denkt aan die stekker!’ of ‘je hebt gedoucht volgens de afspraken, het is gelukt!’. Zo ga je echt samen energie besparen en maak je het ook leuk.
Extra tip! Houd via de Essent app in de gaten hoe het gaat met het energie besparen. Zo zie je of de nieuwe afspraken effect hebben en zo ja, dan kan je dit ook samen vieren!
Door de energiecrisis met je kinderen te bespreken geef je ze iets mee over wat er nu speelt in de wereld. Dat is belangrijk. Let wel op dat je dit op een positieve, luchtige en behapbare manier doet. En dat je ook uitlegt waarom het bij sommige gezinnen wel en bij andere gezinnen niet speelt.
Bij kinderen onder de 4 jaar moet je dit onderwerp wel nog zoveel mogelijk weghouden. Maar zodra je kinderen naar school gaan komen ze hiermee in aanraking en gaan ze ook verhalen horen van vriendjes. Blijf daarom goed bij ze polsen: Wat heeft je kind gehoord? Hoe staat je kind erin? Vul daar waar nodig aan met feiten en uitleg.
Hebben de ouders van een vriendje het pittig nu, realiseer je dan dat jouw kind hier ook wat van meekrijgt. Het is dus voor iedereen belangrijk om het te bespreken, ook als het jullie niet raakt. Het is nu namelijk een maatschappelijk thema waar we allemaal mee te maken hebben.
Voer dit soort gesprekken op een luchtige manier en op een passend moment. Dus niet net voor het slapen gaan, maar gewoon ergens als het ter sprake komt of als je je kind ergens over hoort kletsen.