Optrekkend of doorslaand vocht kan de staat van je betonnen of bakstenen muren op termijn aantasten. Om dat te voorkomen, kun je de muren impregneren. Dit houdt in dat je een muur water- en vuilafstotend maakt met een impregneermiddel. Dat middel is er zowel in vloeistof- als crèmevorm en is gemakkelijk aan te brengen.
Je kunt je muren laten impregneren door een vakman, maar over het algemeen is dit een klus die je als doe-het-zelver ook makkelijk zelf aankan. Het behandelen van een muur tegen vocht is namelijk net zo makkelijk als het beschilderen van een muur.
We vertellen je hoe je zelf een muur kunt impregneren, hoe je dit combineert met bepaalde isolatiemaatregelen, aan welke kosten je moet denken en waar je allemaal op moet letten.
Het moment dat je spouwmuurisolatie gaat plaatsen is vaak een uitgerekend moment om je buitenmuren te impregneren. Door de gevel te behandelen met een middel dat vocht afstoot, zorg je ervoor dat de isolatie aan de binnenkant ook langdurig in goede staat blijft. Door buitenmuren te impregneren, voorkom je namelijk dat er vocht in de spouwmuurisolatie kan trekken. Dit kan namelijk zorgen voor schimmel- of algenvorming, wat de isolatie aantast.
Belangrijk om te weten is dat buitenmuren die je wilt (laten) impregneren in goede staat moeten zijn. Er mag geen optrekkend vocht in de muren zitten en de gehele gevel moet behandeld kunnen worden. Anders kan vocht alsnog via de niet-bewerkte delen van de muur naar binnen dringen. Het impregneren van de buitenmuren is daarom een klus die bij voorkeur in de lente of zomer wordt uitgevoerd, zodat er minder kans is op regen of vorst. Ook kan het zo zijn dat je het impregneren moet combineren met een volledige gevelrenovatie.
De kosten voor het impregneren van een gevel of muur hangen af van of je er zelf mee aan de slag gaat of de klus uitbesteed. Als je een vakman inschakelt, ben je voor een gemiddelde tussenwoning tussen de 600 en 1000 euro kwijt, uitgaande van een geveloppervlakte van maximaal 50 m2 (bron: Vereniging Eigen Huis). Houd er rekening mee dat deze kosten elke 10 jaar terugkeren, omdat de gevel dan opnieuw geïmpregneerd moet worden.
Als je ervoor kiest zelf je gevel te impregneren, ben je wat minder kwijt. Je betaalt dan natuurlijk alleen voor de producten die je gebruikt, zoals impregneermiddelen, kwasten en rollers en eventueel afdekmateriaal voor kozijnen en andere oppervlaktes.
Het impregneren van een gevel heeft verschillende voordelen. Allereerst is het natuurlijk goed voor je muren. Je voorkomt er vochtproblemen mee en zorgt er zo voor dat een muur langer meegaat. Daardoor ben je op de lange termijn minder kwijt aan eventuele renovatie- of onderhoudskosten. Een impregneermiddel stoot ook vuil af, waardoor je je gevel minder vaak hoeft te reinigen.
Daarnaast heeft het impregneren van je gevel ook voordelen voor de isolatiewaarde van je huis. Impregneren heeft namelijk ook een isolerende werking. Je versterkt met het impregneren van je buitenmuren dus ook de isolatie ervan, waardoor je uiteindelijk bespaart op je energierekening.
Wel heeft het impregneren van je gevel effect op de natuurlijke ventilatie in huis. Dit kan bepaalde vochtproblemen zelfs verergeren. Twijfel je of impregneren een passende oplossing is voor jouw situatie? Overleg dan altijd eerst met een professional.
Voor alleen het impregneren van je gevel bestaat op dit moment nog geen subsidie vanuit de overheid. Dat betekent echter niet dat je helemaal geen financiële steun kunt krijgen bij het impregneren van een muur. Als je het impregneren van je geval combineert met minstens twee andere isolatiemaatregelen, kun je namelijk wel gebruikmaken van de ISDE-maatregel. Ook als het energielabel van je woning zou stijgen wanneer je je muren impregneert, kom je eventueel in aanmerking voor een subsidie.
Voor meer informatie over de ISDE-subsidie en andere bepalingen over een subsidie voor het verduurzamen van je woning, kun je het beste terecht op de website van de RVO.
Voor het behandelen van vochtproblemen en het schoonhouden van je buitenmuren is gevelreiniging en -impregnatie een passende oplossing. Het van tevoren reinigen van de gevel is daarbij erg belangrijk, zodat het impregneermiddel goed in de muur kan trekken. Ook hier heb je weer de keuze tussen zelf doen of een vakman inhuren. Een professional zal de gevelreiniging meestal uitvoeren door deze te zandstralen of stroomreinigen.
Impregneren wordt vaak gedaan als voorbereiding op het schilderen van een muur. Zo is de muur helemaal beschermd tegen vocht, voordat de verflaag er overheen gaat.
Heb je geverfde buitenmuren en wil je deze (laten) impregneren? Dat kan in sommige gevallen gewoon. Als je muren zijn beschilderd met dampdichte verf, kan dit alleen niet. Dit soort verf sluit de buitenkant van de muur namelijk af, waardoor de impregneerlaag niet meer in de stenen kan trekken. Als je een muur wilt impregneren die bewerkt is met een dampdichte verf, moet je deze dus eerst zandstralen. Daarna schilder je de muur opnieuw.
Vocht in de muren kan wanneer het de binnenmuur bereikt zorgen voor schimmel, maar ook ernstigere beschadigingen, zoals scheuren in de muur. Als vochtige muren 's winters bevriezen, zet het vocht in de muur namelijk uit. Dit kan ervoor zorgen dat de gevel scheurt of barst. Door een gevel te impregneren kun je dit voorkomen.
Je kunt allerlei soorten gevels impregneren tegen vochtproblemen, van stenen en betonnen muren tot gestucte muren. Dit doe je met een zogenoemd impregneer- of hydrofobeermiddel.
Er zijn twee soorten middelen waarmee je muren kunt impregneren: watergedragen middelen en crèmes. Beide werken ze eigenlijk hetzelfde. Je brengt er een laag van aan op een stenen of betonnen muur, bijvoorbeeld met een kwast, roller of spuitbus. Het middel trekt vervolgens de muur in, waar het als een permanente vochtafstotende laag werkt.
Watergedragen middelen zijn eenvoudig om mee te werken en bovendien makkelijk te verwijderen als je er per ongeluk mee morst op ramen of kozijnen. Ook zijn ze vaak iets goedkoper dan crèmes. Een tip bij het werken met middelen op waterbasis is om van boven naar beneden te werken. Zo voorkom je dat er druipers terechtkomen op delen van de muur die je al hebt behandeld.
Houd er ook rekening mee dat je een muur maar één keer met zo'n watergedragen middel kunt bewerken. Nadat het middel is ingetrokken, stoot het namelijk water af - en daar horen ook hydrofobeermiddelen op waterbasis bij.
Crèmes zijn vaak net iets gebruiksvriendelijker dan middelen op waterbasis. Je smeert ze namelijk makkelijk uit met een roller of kwast en je hoeft geen ramen of kozijnen af te dekken, omdat het middel dichter van vorm is en dus minder druipt en spettert. Dit middel is vooral geschikt voor een kleinere klus. Voor het impregneren van een groter geveloppervlak is het werken met een kwast of roller nogal arbeidsinstensief. Je kunt dan beter een middel op waterbasis gebruiken dat je kunt spuiten.
Als je zelf aan de slag gaat met het impregneren van je gevel, zijn er een paar dingen om op te letten. Kies allereerst de juiste dag uit om dit te doen. Wees er zeker van dat je buitenmuren helemaal droog zijn en dat er de rest van de dag geen regen is voorspeld, zodat het impregneer- of hydrofobeermiddel genoeg tijd heeft om helemaal te drogen.
Daarnaast is het belangrijk om de gevel van tevoren te reinigen, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Scheuren of barsten in de gevel maak je dicht met voegmortel voordat je aan de slag gaat.
Als laatste is het belangrijk om niet alleen kozijnen en bestrating af te dekken, maar ook je eigen lichaam. Draag oude kleding waarop je kan morsen en zorg voor handschoenen en een goede veiligheidsbril. Vermijd zoveel mogelijk huidcontact met de middelen waar je mee werkt.
Wil je meer weten over het renoveren en impregneren van je gevel, de combinatie ervan met de isolatie van je woning of welke subsidie beschikbaar is als je deze maatregel treft? Vraag dan een adviesgesprek aan met een van onze energie-experts. Zij kunnen je alles vertellen over hoe je je huis milieuvriendelijk, energiebesparend én in goede staat houdt!
Een muur moet volledig droog zijn om geïmpregneerd te kunnen worden. Als een muur nat is, moet je dus eerst een paar dagen wachten voordat je deze behandelt.
Het impregneren van je gevel hoeft niet duur te zijn, zeker als je dit zelf doet. Dan betaal je namelijk alleen maar voor de producten die je gebruikt en ben je geen arbeids- of voorrijkosten kwijt.
Na het impregneren blijft een muur ongeveer 10 jaar lang beschermd tegen vocht en vuil. Daarna kun je hem opnieuw behandelen.