Je dak isoleren is een goed idee. Met een geïsoleerd dak bespaar je veel geld per jaar. Ben je zelf handig? Ga dan aan de slag met je dak van binnenuit isoleren. Dit is een makkelijke en relatief goedkope manier van isoleren. Controleer je dak, kies de juiste isolatiematerialen uit en start met het isoleren van je platte dak of schuine dak. Hulp nodig? Dan helpen onze isolatie-experts je graag.

Voordelen van je dak van binnenuit isoleren

Dakisolatie heeft een aantal voordelen. Je bespaart energie, verhoogt het comfort in huis en het is goed voor het milieu omdat je minder energie gebruikt. Een dak isoleert ook het geluid van buitenaf en je verhoogt de waarde van je huis omdat je mogelijk een beter energielabel krijgt. Het isoleren van een dak van binnenuit heeft als groot voordeel dat het vaak eenvoudiger en daardoor goedkoper is. Het is een goede optie bij renovatieprojecten zonder dat je meteen de volledige dakbedekking hoeft te vervangen.

Nadelen van je dak aan de binnenzijde isoleren

Er zijn zeker ook nadelen om van binnenuit te isoleren.

  • Je zolder moet voldoende opgeruimd zijn om genoeg werkruimte te hebben.
  • De bruikbare ruimte op zolder wordt wat kleiner omdat je de isolatieplaten aan de binnenkant van het dakbeschot plaatst.
  • De isolatiewaarde kan minder zijn omdat je rond het houten dakbeschot werkt. Je isoleert vooral de ruimte tussen de balken, de houten balken zelf isoleer je minder goed.
  • Voor platte of schuine daken met complexe vormen zijn meer maatwerk platen nodig. Dit kost extra tijd of geld.

Verschil tussen isoleren aan de binnenkant en buitenkant

Je dak van buitenaf isoleren is effectiever in het voorkomen van koudebruggen en het kan de dakconstructie ondersteunen. Bij deze methode isoleer je het dak volledig aan de buitenzijde. Het is wel vaak duurder omdat je professionals nodig hebt. Een dak wordt vaak aan de buitenkant geïsoleerd als onderdeel van een grotere dakrenovatie.

Het isoleren van een plat of schuin dak van binnenuit is een project dat je zelf kunt doen met de juiste voorbereiding en planning. Maar je kunt natuurlijk ook onze isolatie-experts inschakelen. Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan en ontdek wat we voor je kunnen doen.

Je dak van binnenuit isoleren in 7 stappen

Weer of geen weer, je kunt altijd starten met het plaatsen van het isolatiemateriaal tegen het dakbeschot. Volg de onderstaande stappen:

  1. Doe een inspectie. Start met een grondige inspectie van je dak en bekijk ook de buitenzijde. Controleer het dak zorgvuldig op beschadigingen, lekkages, losliggende dakpannen en houtrot om er zeker van te zijn dat de constructie volledig waterdicht en in goede staat is. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn een raamwerk van latten of balken te installeren om de isolatie te ondersteunen.
  2. Meet je dak. Meet de ruimte tussen de dakspanten nauwkeurig op zodat je weet hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt.
  3. Kies het isolatiemateriaal. Het beste isolatiemateriaal hangt af van jouw situatie en je dak. Is het schuin of plat? Wil je dat het materiaal gelijk loopt met de houten balken of niet? Denk ook na over de gewenste R-waarde voor optimale thermische prestaties. Naast de isolatie zelf, heb je nog andere materialen nodig. Denk aan een dampremmende laag, tape, bevestigingsmaterialen en hout voor een extra raamwerk.
  4. Breng een dampdichte of dampremmende folie aan. Met een laag van dampremmende of dampdichte folie voorkom je vochtproblemen. Breng het dampscherm aan de warme zijde (binnenkant) van de isolatie aan. Je hebt meestal dit soort folie nodig zodat vocht kan opdrogen en niet voor problemen gaat zorgen.
  5. Plaatsen van de isolatie. Snijd het gekozen isolatiemateriaal op maat en plaats het tussen de dakspanten. Zorg ervoor dat het materiaal goed aansluit zonder ruimtes of kieren bij de naden. Kieren zorgen voor ongewenste koudebruggen en een verminderde werking van de isolatie.
  6. De isolatie afwerken. Plaats aan de warme kant een afwerkingslaag, zoals gipsplaten over de isolatie en het raamwerk. Dit geeft het dak een afgewerkte uitstraling en biedt extra bescherming van de isolatie aan de binnenkant. Deze gipsplaten kun je stuken of behangen om het verder af te werken.
  7. Controleer op vocht. Klaar met je dak isoleren? Controleer je dakconstructie regelmatig op tekenen van vocht of schimmel. Vooral in de eerste maanden na het aanbrengen van de isolatie. Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht van binnenuit in contact komt met koudere oppervlakken. Dit leidt tot het afkoelen en condenseren van de luchtvochtigheid. Vocht kan het materiaal aantasten waardoor het minder goed isoleert. Ook kan er dan schimmel ontstaan.

Verschillende isolatiematerialen om je dak te isoleren

Voor het isoleren van een dak aan de binnenkant zijn er verschillende opties beschikbaar. De keuze hangt af van verschillende factoren zoals de beschikbare ruimte, het budget, en de gewenste thermische en akoestische isolatiewaarden.

Veelgebruikte isolatiematerialen voor dakisolatie van binnenuit zijn:

  • Glaswol of steenwol. Deze materialen zijn populair vanwege hun goede isolerende eigenschappen en relatief lage kosten. Ze zijn gemakkelijk te snijden en te plaatsen tussen de dakspanten.
  • PIR- of PUR-schuimplaten. Polyisocyanuraat (PIR) en polyurethaan (PUR) zijn schuimplaten met een hoge isolatiewaarde. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn geschikt voor daken met beperkte ruimte tussen de dakspanten.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen). Dit lichte materiaal is eenvoudig te hanteren en biedt een goede thermische isolatie. Het is ook relatief goedkoop.
  • XPS (geëxtrudeerd polystyreen). XPS is vergelijkbaar met EPS, maar heeft een hogere dichtheid en betere vochtbestendigheid. Dit kan handig zijn in bepaalde daktoepassingen.
  • Houtvezelisolatie. Dit is een ecologische keuze, gemaakt van natuurlijke materialen. Het biedt naast thermische isolatie ook een goede akoestische isolatie.
  • Gespoten schuimisolatie. Dit wordt ter plaatse aangebracht en zet uit om alle gaten en kieren op te vullen. Het werkt goed om een naadloze thermische barrière te maken. Het is meestal wel duurder dan andere opties.
  • Reflecterende isolatiefolie. Deze dunne folies zijn nuttig in situaties waar ruimte beperkt is. Ze weerkaatsen warmte en zijn vaak gebruikt in combinatie met andere isolatiematerialen.

Duurzame of ecologische isolatie

Het is mogelijk om je dak op een duurzame manier van binnenuit te isoleren. Duurzaam isoleren van een dak betekent dat je voor materialen kiest die milieuvriendelijk zijn, een lage ecologische voetafdruk hebben en hergebruikt kunnen worden.

  • Schapenwol. Dit is een natuurlijk, hernieuwbaar materiaal dat uitstekende isolerende eigenschappen heeft. Schapenwol kan vocht reguleren en is biologisch afbreekbaar.
  • Houtvezel. Gemaakt van gerecyclede houtproducten, biedt houtvezelisolatie goede thermische en akoestische isolatie. Het is dampopen. Dit helpt bij het reguleren van vocht in de dakconstructie.
  • Hennepisolatie. Hennep is een snelgroeiend, hernieuwbaar gewas dat weinig water en geen pesticiden nodig heeft. Hennepisolatie is biologisch afbreekbaar en heeft goede isolerende eigenschappen.
  • Cellulose. Cellulose is gemaakt van gerecycled papier zoals kranten en is een effectieve isolator. Het is milieuvriendelijk, relatief goedkoop en kan gemakkelijk tussen bestaande structuren worden ingeblazen.
  • Kurk. Kurk is een hernieuwbaar materiaal. Het wordt geoogst van de bast van kurkbomen zonder de boom te beschadigen. Het heeft goede isolerende eigenschappen en is bestand tegen vocht en schimmel.
  • Recycled katoen (denim). Isolatie gemaakt van gerecycled denim of ander katoen is een milieuvriendelijke optie die goede thermische prestaties levert en geluid goed dempt.

Wat is het beste isolatiemateriaal om je dak aan de binnenzijde te isoleren?

Wat de beste isolatie is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Denk aan de specifieke kenmerken van je dak, je budget, en of duurzaamheid een rol speelt. Minerale wollen zoals glas- of steenwol zijn populaire keuzes vanwege hun kosteneffectiviteit en goede isolatiewaarden. Wil je zo min mogelijk ruimteverlies aan de binnenkant? PIR- of PUR-schuimplaten hebben een hoge isolatiewaarde met minimale dikte.

Keurmerken en certificaten van isolatiematerialen

Bij het na-isoleren van een dak zijn de kwaliteit en effectiviteit van de isolatie belangrijk. Er zijn verschillende keurmerken en certificaten die de kwaliteit en milieuvriendelijkheid van isolatiematerialen aangeven. Voorbeelden zijn het Europese CE-keurmerk dat aangeeft dat een product voldoet aan de EU-regelgeving. Het Nederlandse KOMO-keurmerk certificeert de kwaliteit en toepassing van bouwproducten.

Beschikbare subsidies voor dakisolatie

Dakisolatie heeft in de meeste gevallen het meeste impact op je besparing. Naast deze besparing kun je er ook een mooi subsidiebedrag voor ontvangen. Je moet hierbij minimaal 20 vierkante meter en maximaal 200 vierkante meter laten isoleren. Je krijgt dan subsidie voor dakisolatie tot maximaal 30 euro per vierkante meter.

In Nederland zijn er in 2024 diverse subsidies beschikbaar voor dakisolatie, waaronder de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) die ongeveer 15 procent van de isolatiekosten vergoedt. Daarnaast is er een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9 procent voor dakisolatie. Ook zijn er energiebespaarleningen en lokale subsidies. De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) ondersteunt huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen. Deze subsidies maken dakisolatie financieel aantrekkelijker, stimuleren energiebesparing en dragen bij aan duurzaamheid.

Lees meer over subsidies.

Hulp bij het isoleren van je dak

Het isoleren van een dak van binnenuit kan een complex project zijn. Vooral in oudere huizen of bij ongebruikelijke dakconstructies. Hoe het isolatiemateriaal geplaatst is, is net zo belangrijk is als het materiaal zelf voor een goede isolatie.

Ben je zelf niet zo handig of wil je het graag uitbesteden? Onze isolatie-experts nemen deze klus graag van je over. Ze bieden niet alleen advies over geschikte materialen en installatie, maar zorgen ook voor garanties en ze weten alles over lokale regelgeving en subsidies.

Adviesgesprek aanvragen

 

Veelgestelde vragen over je dak van binnenuit isoleren

Welk type isolatiemateriaal is het meest geschikt voor mijn dak en waarom?

De keuze voor isolatiemateriaal hangt af van factoren zoals isolatiewaarde, dakstructuur en budget. Materialen zoals glas- of steenwol zijn populair voor hun effectiviteit en kostenefficiëntie. Terwijl PIR-schuimplaten ideaal zijn voor smalle ruimtes vanwege hun hoge isolatiewaarde. Wil je een schuin dak isoleren? Dan kies je uit dezelfde materialen.

Hoe isoleer ik mijn dak goed zonder veel binnenruimte te verliezen?

Om een dak te isoleren zonder veel ruimte aan de binnenkant te verliezen, kies je voor dunne, hoogwaardige isolatiematerialen zoals PIR- of PUR-schuimplaten. Deze materialen bieden een hoge isolatiewaarde met minimale dikte waardoor je zo min mogelijk ruimte aan de binnenkant verliest.

Hoe voorkom ik condensatie en vochtproblemen bij het isoleren van mijn dak van binnenuit?

Gebruik altijd een dampscherm voor goede ventilatie. Je voorkomt condensatie en problemen met vocht nadat je het dak van binnenuit hebt geïsoleerd. Zo blijft je huis niet alleen warm, maar ook vrij van schimmels.