Vooral in oudere woningen komt het regelmatig voor: optrekkend vocht dat de muren aantast. Dat is grondwater dat via de natte ondergrond een weg naar boven vindt en zich in de onderkant van de muur nestelt. De eerste rij stenen wordt hierdoor steeds poreuzer, waardoor het water uiteindelijk tot wel 1.20m hoog in de muren kan trekken.

Buiten- en binnenmuur injecteren

Opstijgend vocht kun je weren door muren te injecteren met een speciale gel of vloeistof. Zo breng je een vochtwerende laag aan in je muren, waardoor grondvocht minder snel de kans krijgt om in de stenen te trekken. Je kunt dit bij zowel binnenmuren als buitenmuren doen.

Hoe moet je muren injecteren tegen opstijgend vocht?

Je injecteert een muur door er kleine gaatjes met gelijke tussenruimte in te maken.. Breng de gaatjes zo'n 3 tot 5 cm boven de vloer aan met ongeveer 10 tot 15 cm er tussenin. Die gaatjes vul je vervolgens met vloeistof of gel. De muur zal dit middel absorberen, waardoor het uitzet en vocht uit de grond tegen zal houden.

Muren injectie

Waarom is het injecteren van je muren belangrijk? Vocht in je muren kan je woning aantasten. Verf, behang of pleisterwerk kan loskomen en bovendien zorgen vochtige muren voor een muffe, onaangename geur. Vochtige muren kunnen ook schimmelgroei tot gevolg hebben, wat leidt tot gezondheidsrisico's. Het behandelen van een vochtprobleem in de muren is dus zowel voor de staat van je woning als je eigen wooncomfort belangrijk.

Injecteren vochtige muren: voor- en nadelen

Over het algemeen is het injecteren van muren relatief goedkoop in vergelijking met andere oplossingen. Een nadeel is wel dat een arbeidsintensieve klus is, zeker als de volledige woning geïnjecteerd moet worden.

Ook is het vaak geen permanente oplossing. De vochtafstotende laag zorgt er namelijk alleen voor dat opstijgend vocht wordt tegengehouden, maar niet dat het wordt afgevoerd. Dit kan weer andere problemen met zich meebrengen.

Muren injecteren isolatie

Na het isoleren van spouwmuren kan het zo zijn dat je last krijgt van vochtproblemen. Dat komt doordat vocht door de isolatie niet meer op de gebruikelijke manier naar buiten kan. Om het aanwezige vocht na de isolatie van je spouwmuren te bestrijden, kun je voor injectie van de muren kiezen.

Muur injecteren met waterglas of gel

De snelste manier om muren te beschermen tegen optrekkend vocht is door middel van een waterafstotende gel. Waterglas (natriumsilicaat) is ook een optie. Dit is een stroperige vloeistof waarmee ook een vochtwerende laag aangebracht kan worden.

Welk materiaal het beste werkt voor jouw situatie, is onder andere afhankelijk van de soort muren die je hebt. Een professional kan je hier in adviseren.

Muren onderkappen of injecteren

Een andere oplossing tegen vocht in de muur is muren onderkappen. Hierbij zaag je de onderkant van een muur in. Hierin plaats je vervolgens een vochtwerend folie. Onderkappen is een stuk ingrijpender dan injectie. Als je een woning zonder spouwmuren hebt, is de kans bovendien groot dat onderkappen je muren permanent beschadigt.

Prijs muren injecteren tegen vocht

Hoeveel je kwijt bent aan het injecteren van muren is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de dikte van de muren, het aantal muren dat je wilt behandelen en de materialen die je gebruikt. Ook maakt het verschil of je zelf aan de slag gaat of een vakman inschakelt.

Wanneer je zelf je muren injecteert, betaal je alleen voor de materialen en middelen die je nodig hebt. Denk aan een vochtwerend middel (vanaf 25 euro voor een een standaardkoker van 310 ml) en een kitspuit of -pistool (10 euro voor 310 ml).

Een vakman is duurder, maar je bent hierdoor wel verzekerd van een goede afwerking. Over het algemeen kun je uitgaan van een richtprijs van 100 euro per vierkante meter.

Muren zelf injecteren tegen vocht

Zelf je muren behandelen tegen vocht is relatief eenvoudig, maar de meest mensen opteren voor een vakman. Zo weet je zeker dat de behandeling goed wordt uitgevoerd. Onze experts kunnen je eenvoudig verwijzen naar een betrouwbare professional bij jou in de buurt. Heb je vragen over vochtproblemen of het isoleren van je muren? Dan kun je ook bij onze energie-experts terecht.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over muur injecteren tegen vocht

Lost injectie van muren vochtproblemen op?

Als de vochtproblemen in huis worden veroorzaakt door opstijgend grondwater, is het injecteren van muren een goede oplossing. Als zich na de injectie nog steeds vochtproblemen voor blijven doen, hebben deze mogelijk een andere oorzaak.